nldede

Stottertherapeut

stottertherapeutOp zoek naar een stottertherapeut kom je meestal als eerste terecht bij een traditionele, reguliere therapeut. Je begint met logopedie en als dit niet helpt, ga je naar een stottertherapeut of Stottercentrum. Je gaat er van uit dat deze zijn gespecialiseerd in stotteren. Als dit ook niet helpt, zijn er inmiddels vele jaren verstreken en ga je verder zoeken. Pas dan kom je in aanraking met de vernieuwende, revolutionaire stottertherapieën die in de loop der jaren zijn ontstaan naast de klassieke logopedie en stottertherapie. De Hausdörfer-therapie is voor vrijwel iedereen de laatste stottertherapie die je volgt…

Waar moet een stottertherapeut aan voldoen?

Elke stottertherapeut werkt vanuit zijn/haar eigen visie op stotteren. De visies en de daaruit volgende werkwijzen lopen sterk uiteen. Er is geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat de ene therapie beter werkt dan de andere. Wel zijn er grote verschillen in therapieduur en resultaten.

Stottertherapie van het Hausdörfer-instituut

Het Hausdörfer-instituut werkt vanuit de visie dat iedereen die stottert al vloeiend oftewel natuurlijk kan spreken. Wie stottert, heeft zichzelf – meestal van jongs af aan – gevoed met de zelfsuggestie niet vloeiend te kunnen spreken en/of bepaalde woorden niet te kunnen zeggen (vaak is dit de eigen naam). Hierdoor bouw je, al voordat je spreekt, spreekangst en spreekspanning op. Dat betekent dat je niet aan jouw spreken moeten werken, maar aan de spreekangst en -spanning die ontstaat voordat je spreekt. In de Hausdörfer-therapie leer je het vertrouwen in jouw eigen ‘kunnen’ weer op te bouwen zodat deze angsten en spanningen verdwijnen. In tegenstelling tot vrijwel alle andere therapieën werkt de Hausdörfer-therapie dus niet aan het spreken en er wordt geen gebruik gemaakt van ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen of andere technieken, die op het (vloeiende) spreken en/of het accepteren van stotteren zijn gericht.

Therapeut voor natuurlijk spreken

Om dit te bereiken, is het van essentieel belang dat de therapeut zich goed kan invoelen in het gevoelsleven van iemand, die vele jaren volgens een irrationeel gedachtepatroon (dat in de traditionele therapieën alleen maar werd versterkt) heeft geprobeerd te spreken en daardoor ernstig beschadigd is geraakt. Dit leer je in geen enkele opleiding en dat zal waarschijnlijk ook in de toekomst zo blijven. Daarom wordt de Hausdörfer-therapie uitsluitend gegeven door ervaringsdeskundigen, mensen, die zowel het stotteren als ook de weg naar natuurlijk spreken uit eigen ervaring kennen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Vol goede moed ben ik begonnen met de Hausdörfer therapie, maar zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet zo’n resultaat verwacht na al 1 week tijd.