nldede

Actualiteiten

Stotterende peuter binnen 4 dagen weer een blij kind!

geplaatst op donderdag, 21 november 2013 om 14:34

Op 1 nov 2013 schreef Tamara, de moeder van een stotterende peuter, het volgende:

 
peuterNa veel opzoekwerk op het internet ben ik terecht gekomen op uw site. Mijn dochter van 2,5 jaar stottert sinds een goed half jaar. Nog voor haar tweede verjaardag sprak ze al vrij vlot en zelfs moeilijke woorden. Iets na haar verjaardag is zij vrij plots beginnen te stotteren.  Mijn voelsprieten stonden al op scherp omdat haar papa ook gestotterd heeft als kind en puber. Wij hebben dan ook meteen contact opgenomen met een stottertherapeut en na een screening en op mijn aandringen werd therapie opgestart.  Sinds half juli krijgt ze nu twee keer per week therapie. Sinds enkele weken is het stotteren in alle hevigheid terug, zelfs zo erg dat ze op elk woord stottert. Gelukkig merkt ze er zelf weinig van. Onze stottertherapeut schiet volgens ons tekort ook qua begeleiding. Onze dochter start maandag met haar peuterklasje dus ik vrees dat de spanning en het stotteren nog gaat toenemen. Ik had dan ook graag eventueel een advies van u gekregen. Alvast bedankt om deze mail te lezen.

Op vrijdag 1 november 2013 schreef Jan Heuvel:
Begrijpelijk dat jullie zijn gestart met stottertherapie voor jullie peuter, maar ik zou er toch maar heel snel weer mee stoppen. Het helpt niet zoals jullie wel merken en het stotteren kan zelfs verergeren. Lees de artikelen ‘Rationele Aanpak Helpt‘ en ‘Het Spreekt Vanzelf‘ op https://hausdorfer.eu/stotteren-preventie/ voor een nadere toelichting.

Wij hebben voor u een adviespakket voor stotterende peuters dat bestaat uit een link naar twee readers en een gesprek via Skype of FaceTime. Op die manier kunnen we het natuurlijke spreken bij uw dochter (in de regel binnen zeer korte tijd) weer in goede banen leiden.

U kunt hier het adviespakket voor stotterende peuters bestellen. Na het invullen van het inschrijfformulier krijgt u meteen de links van ons waarmee u aan de slag kunt: eerst de informatie doorlezen, dan een Skype-afspraak maken met mij en daarna kunnen jullie aan de slag! Als u nog vragen heeft, hoor ik het graag.

Op 2 nov 2013 schreef de moeder van een stotterende peuter het volgende:

Bedankt voor uw snelle reactie. We hadden al het gevoel dat we op het verkeerde spoor zaten omdat haar stotteren echt verergert. Welk pakket moet ik aanduiden: basispakket Skype of adviespakket ouders van stotterende peuters? Wat zijn de prijzen en hoe moet betaling gebeuren. Alvast bedankt.

Op 2-nov.-2013 schreef Jan Heuvel het volgende:
Het gaat hier om het adviespakket voor ouders van stotterende peuters. Dit kost € 90 incl. het Skype-gesprek waarin ik jullie zal coachen. U krijgt hiervoor een factuur van ons. De prijzen vind u hier.

Ik zou nog even wachten met het instapklasje. Liever eerst even rustig met de informatie aan de slag gaan in een vertrouwde omgeving. Het is toch een spannende gebeurtenis voor een jonge, gevoelige peuter en de kans is groot dat zich dit in haar spreken gaat uiten. Als daar nog bij zou komen dat een klasgenootje haar na gaat doen, kan zij zich bewust worden van haar stotteren of spraak en dat willen we liever vermijden.

Op 4 nov 2013 schreef de moeder van een stotterende peuter het volgende:

Ik heb je raad opgevolgd en haar vandaag niet laten starten op school. Gelukkig kreeg ik alle begrip van haar juf. We hebben ook een sprong in het onbekende gedaan en haar stottertherapie (tijdelijk?) gestopt! Haar therapie draaide trouwens om:

  • zodra zij iets zei (en ons peuter is echt kabouter kwebbel!) telkens haar woorden traag herhalen. Super vermoeiend maar ok.
  • haar bewust laten worden van haar gevoelens, m.a.w. herkennen wanneer ze boos of druk is zodat ze dit zelf kan onderdrukken, want dit zou stotteren net uitlokken.

Nu moet je weten dat Maite een temperamentvolle en blije peuter is. Resultaat uiteindelijk was dat ons meisje van 2,5 jaar niet meer blij was en ook niet meer druk durfde doen, want “druk maakt stuk”!  Zielig om je kind van eens speels meisje naar een hoopje ellende te zien gaan.

Mijn man heeft via zijn email account ingeschreven op de readers en het Skype-gesprek. Ik heb de twee readers in één ruk uitgelezen en heb ook al een beetje gespeeld met klanken ( ja sorry ben nogal ongeduldig en wil haar super graag helpen). Resultaat gisteravond was: ze is terug een blij meisje, dat ietsje minder stotterde. Dus hopelijk hebben we, na ons persoonlijk gesprek, voldoende kennis om aan de slag te gaan om ons gezinnetje te helpen. In ieder geval al bedankt voor de info, en hopelijk tot gauw.

Op 4 november 2013 schreef Jan Heuvel:
Goed bezig! Ik begrijp wel dat het een lastige keuze was om te stoppen met stottertherapie voor jullie peuter en dat het voelt als een sprong in het diepe, maar het is voor Maite de enige juiste keuze. Jullie zullen er geen spijt van zullen krijgen. De beide boekjes en de factuur zijn vandaag op de post gegaan, dus die zullen jullie binnen enkele dagen wel ontvangen.

Maite mag zo veel en zo snel kwebbelen als zij wil en zij hoeft zich niet bewust te worden van haar gevoelens. Niet te geloven wat er van een peuter op die leeftijd wordt gevraagd! Zij gaat er vrijwel niets van merken als jullie met Hausdörfer aan de slag gaan (behalve dan dat het praten steeds gemakkelijker wordt).

Jullie (ouders) gaan straks wel wat trager praten, maar dat is niet vermoeiend omdat jullie in ons Skype-gesprek handvatten krijgen om dit op een gemakkelijke manier te doen. Als jullie tijdelijk en op de juiste manier de nodige aandacht hieraan geven (en dat ziet er nu al goed uit), kan het stotteren bij Maite binnen enkele dagen verdwijnen. Mocht dat niet zo zijn, dan blijf ik jullie coachen totdat het stotteren helemaal verdwenen is (ik ben altijd de laatste die het opgeeft ;-).

Ik ben heel blij dat jullie de juiste keuze hebben gemaakt voor jullie peuter. Bedankt voor jullie vertrouwen!
Als jullie zo ver zijn, hoor ik het graag en dan maken we een Skype-afspraak. Dit kan op de korte termijn.

Op 5 nov 2013 schreef de moeder van een stotterende peuter het volgende:

Ik roep misschien te hard en te snel victorie, maar ik ben zo enthousiast dat ik toch even mailtje stuur. Vandaag is mijn meisje voor 70% stottervrij, terwijl ze zaterdag zo goed als onverstaanbaar was geworden. Ik kan mijn geluk niet op. We zingen, we maken rare (en minder rare) geluiden, soms denkt ze dat we knetter zijn, maar iedereen vindt het leuk, dus is het onderwerp stotteren ook iets minder” geladen” geworden. Komt iedereen ten goede natuurlijk.

Wat betreft het Skype gesprek. Mijn man moet de readers nog doornemen, maar deze week heeft hij een razend drukke week voor de boeg. Dus nemen we volgende week contact met je op om af te spreken. Hopelijk blijven we op deze weg doorgaan!

Op 20 nov 2013 schreef de moeder van een stotterende peuter het volgende:

Even update Maite. Durf ik zeggen dat ze voor 95% stottervrij is? Ik vind het nog steeds te optimistisch en misschien te voorbarig.
Maar het is effectief dat ze momenteel super vlot haar babbeltje doet.  En heeft ze het even moeilijk dan schakelt ze zelf over op een langzamer ritme met veel intonatie. Dus heeft ze onbewust toch onze “klanken” opgepikt! We blijven consequent doorgaan met klanken maken en hopelijk is ons meisje weldra volledig van het stotteren bevrijd. We houden je op de hoogte!

Op 22 nov 2013 schreef de moeder van een stotterende peuter het volgende:

Tijdens het nalezen, viel me pas op wat een lange weg we hebben afgelegd op slechts 20 dagen zowel qua stotteren, als qua algemene stemming in huis. Vandaag zei mijn mama zelfs dat ze Maité niet meer herkent, vooral qua spraak, zo een vooruitgang.
Hopelijk kunnen we op deze manier ons steentje bijdragen, zodat ouders van kleine stotterende kinderen niet de weg opgaan van de “klassieke stottertherapie”. Ik ben allezins blij dat we nog tijdig hebben ingegrepen.

De oplossing (zeker bij peuters, bij wie het probleem meestal toch start) is nochtans zo eenvoudig, het kan meteen in de kiem gesmoord worden. Blijkbaar moet het eerst veel geld kosten, om dan na vele jaren therapie te horen, dat je een levenslang probleem zal hebben waar je mee moet leren leven.  In ieder geval onze steun en vertrouwen hebben jullie!

Luister ook naar de ervaring van Anne, de moeder van de stotterende peuter Kim (2 jaar)  (YouTube) en lees de ervaringen op het forum van de Viva.

Rubrieken

Archives