nldede

Thimon (3 jaar)

Wij hadden jou verzocht om een avond bij ons te komen zodat je Thimon zelf zou kunnen horen spreken. Je hebt met Thimon kennisgemaakt (we hebben Thimon niet verteld waarvoor je kwam), en een beetje met hem gebabbeld. Hij is toen naar bed gegaan zodat wij verder konden praten hoe we dit moesten aanpakken. Ook liet je die avond een videofilm zien van de cursussen die jij gaf. Mijn man en ik vonden dat allebei zeer indrukwekkend. Die avond leerde jij ons hoe we met Thimon moesten gaan praten, dat hield in lange klinkers maken. Voor ons was dat best wel moeilijk daar het zeer onnatuurlijk klinkt in onze ogen.
De volgende ochtend zijn we dus meteen begonnen. Thimon’s eerste reactie was waarom praten jullie zo raar? We hebben dat eigenlijk met een tegenvraag beantwoord van ‘vind je dat raar’? Zijn antwoord was ‘Ja’. Verder heeft hij het er nooit weer over gehad. De moeilijkheid was om het de hele dag vol te houden daar je snel weer in je oude manier van praten vervalt. Maar na verloop van tijd is het een kwestie van gewenning.
Ook was het beter om bijv. opa, oma, leerkracht in te lichten en vragen of zij ook op deze manier met Thimon willen spreken. Vooral de leerkracht inlichten is toch wel een drempel waar je even over heen moet daar je niet weet hoe ze hierop reageert. Gelukkig reageerde ze heel positief hierop.
Na ongeveer 3 weken merkten we echt verbetering op bij Thimon. Het stotteren was nu echt minimaal. Af en toe bij het begin van een zin wilde hij nog wel eens de klank 3 à 4 keer herhalen. We zijn toen wel begonnen met hem erop te wijzen de klanken lang te maken. Het woord waar hij dan moeite mee had herhaalde ik dan met lange klanken en dat zei hij mij dan na. Verder hebben we ook aan de leerkracht gevraagd hoe het gaat als hij wat moet vertellen in de kring. Volgens haar ging het heel goed. Hij heeft 1 keer een terugval gehad. Dat was na de krokusvakantie toen hij weer naar school moest. Maar naar een week sprak hij alweer zonder stotteren.
We zijn nu een jaar verder en Thimon spreekt nu zonder stotteren. Hij heeft geen terugval meer gehad. We praten nu ook in ons eigen tem­po met hem en tot nu gaat het uitstekend. Maar we blijven wel alert. Wij zijn Jan dankbaar voor het goede advies dat hij ons gaf en het werkt echt!

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik heb al zoveel gedaan om het stotteren te verhelpen. Dit was mijn laatste hoop om te gaan doen, en ben zeer blij dat ik het heb gedaan. De methode is zeer makkelijk, je moet het alleen weten hoe het moet.