nldede

Preventie

Het stotteren begint in de meeste gevallen tussen het tweede en vijfde levensjaar. Elke vorm van spanning of opwinding kan hiervan de oorzaak zijn. In uitzonderingsgevallen heeft het kind nooit vloeiend gesproken. Dit kan terug te voeren zijn op een heftige emotie of een periode met veel spanning bij de moeder tijdens de zwangerschap.

Het ontstaan van stotteren kan niet worden voorkomen. Wel kan worden voorkomen dat het zich tot een blijvende vorm gaat ontwikkelen. Bij een jong kind kan het vertrouwen in de eigen, natuurlijke spraak nog gemakkelijk worden hersteld.

In de periode dat een kind de eigen stem gaat ontdekken, heeft het tijd en ruimte nodig om de spraak tot ontwikkeling te laten komen. Als we meteen gaan ingrijpen als een kind wat later is met praten of sommige klanken nog niet goed uitspreekt, ontnemen we het kind deze tijd en ruimte. Lees meer hierover in de artikelen Het Spreekt Vanzelf (PDF) en Rationele Aanpak Helpt (PDF).

Enkele adviezen die wij je nu al kunnen meegeven:

Ons adviespakket helpt je om het natuurlijke spreken bij jouw kind gemakkelijk en snel weer te herstellen.

 

Lees hier wat ouders ons vragen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Toen ik 6 jaar oud was ben ik begonnen met stotteren. Mensen zeiden dat het na een aantal jaar wel over zou zijn, maar dat deed het dus niet. Uiteindelijk toen ik niet meer geloofde dat ik nog van mijn stotteren af kon komen heb ik mij aangemeld voor deze therapie.