nldede

Paul, 2 jaar en 6 maanden

2 mei 2005
Naar aanleiding van de verschillende web-sites die ik gelezen heb over stotteren wil ik graag wat meer informatie ontvangen over het begeleiden van stotteren. Mijn zoontje Paul begint sinds 2 weken te struikelen over zijn woorden, als de zin maar eenmaal opgang is gaat het wel maar het gebeurd steeds vaker dat hij moeilijk uit zijn woorden komt. Paul is nu 2 jaar en 6 maanden en is een jongetje dat alles van kleins af aan snel oppakt, hij heeft dan ook een grote woordenschat en komt overal goed in mee. Wel is het een kindje dat wat eerder verlegen is en vooral de kat uit de boom kijkt, het valt mij nu ook op dat hij de laatste dagen steeds minder lekker in zijn vel zit en ik vraag mij dan ook af of dit met het praten te maken heeft. Sinds een paar dagen wordt hij nu ook wakker van enge dromen, kan het zijn dat hij onbewust teveel meemaakt waardoor het stotteren is begonnen?

Ik zou graag van u willen weten hoe ik hem het beste kan begeleiden om zo het spreken te begeleiden zodat hij hier zelf geen last van gaat krijgen. Misschien vind u het vreemd dat ik al na 2 weken contact opneem, maar ik dacht dat het misschien beter is om gelijk de goede begeleiding te zoeken. Stotteren komt in beide families niet verder voor.

6 december 2005
Graag wil ik u op de hoogte brengen van de ontwikkeling van het stotteren van Paul. Na dat ik u de vorige keer heb benaderd om advies te krijgen omtrent het stotteren van mijn zoontje was het eigenlijk ineens weg zodat ik mij geen zorgen meer maakte,helaas is het nu sinds 2 maand weer begonnen en wordt het steeds erger. Ik zit dan ook een beetje met mijn handen in het haar omdat men ons vanuit het consultatiebureau doorverwijzen naar een logopediste. Zelf heb ik hier niet veel vertrouwen in omdat ik hem niet bewust wil maken van zijn haperende spreken. Wij komen er zelf niet meer uit wat wij het beste kunnen doen. Kunt u ons verder helpen, misschien dat wij een keer een bezoek kunnen afleggen voor de beste aanpak?

2 maart 2007
Wat fijn dat u deze week persoonlijk contact met ons heeft opgenomen over de vorderingen van Paul. Het praat toch makkelijker en ik weet nu weer even waar ik mee aan de slag kan gaan. U heeft ons gevraagd om het een en ander op de mail te zetten betreffende zijn vorderingen, bij deze.

Paul is nu inmiddels 4 jaar en 5 maanden en bijna stottervrij. Paul denkt vaak sneller dan dat hij praat en hij wil dus in een korte tijd zoveel vertellen dat hij niet de tijd neemt om dit stap voor stap te doen,het was dus van groot belang voor zijn ontwikkeling om die rust te creëren en hem het vertrouwen te geven dat hij die tijd ook krijgt (zelf praten wij erg snel en dit was dus ook voor ons een omschakeling).
Wij hebben heel sterk een wisseling in het stotteren van onze zoon bemerkt. Het afgelopen jaar was erg hectisch binnen ons gezin en zeker voor Paul. Wij hebben een huis gebouwd waardoor er veel met de kinderen is getrokken naar de opa’s en oma’s. In deze periode zat hij duidelijk niet lekker in zijn vel en wat ons opvalt is dat dan na enige maanden juist het hakkelend praten weer toeneemt. De afgelopen zomer toen wij lekker op ons nieuwe stekkie tot rust kwamen was het praten voor hem heel moeilijk, hij bleef maar haperen, vooral met de o’s en de p’s, het begroot je gewoon als ouder om te zien hoeveel moeite je kind heeft met praten. Het heeft heel lang geduurd voordat Paul er zelf hinder van kreeg, maar toen hij ging zeggen tegen mij van “mama ik kan niet meer praten wil jij het voor mij doen, kon ik wel huilen van verdriet. Wij zijn heel consequent heel rustig en duidelijk gaan articuleren op de zinnen die wij uitspraken, net zolang tot Paul ons ritme overnam. Het was vooral moeilijk omdat je jezelf zoveel zorgen maakt en je al allerlei pesterijen op de basisschool voor je ziet. Toen Paul in oktober naar de basisschool ging was het zoveel minder geworden dat je zag dat hij zich veel vrijer ging gedragen en daardoor ook meer verteld tegen anderen. Wij zijn nu inmiddels 4 maanden verder en nu begint hij weer een klein beetje te haperen, gelijk maar weer corrigeren. Je merkt dat de kinderen het zo weer oppakken (dit komt echt door de natuurlijke manier van corrigeren).

Toen Jan Heuvel mij deze week belde om te vragen hoe het met Paul gaat, heb ik weer een handige tip er bij gekregen die ik kan gebruiken in periodes dat het juist goed gaat. De woorden in het begin van de zin langer maken zodat hij meer gaat spelen met zijn stem, dit vergt voor Paul enig uitleg want hij vroeg gelijk waarom ik zo vreemd praatte.
Wat mij nu erg opgevallen is sinds de leeftijd van 2,5 toen het haperend praten is begonnen is dat het meestal een maand of drie nadat er iets spannends is gebeurd, dus juist als hij de rust terugkrijgt Paul even terugvalt in het praten. Wij zijn erg blij dat wij nooit naar een logopediste zijn gegaan ondanks herhaaldelijk advies van het consultatiebureau. De werkwijze van natuurlijk spreken is zo eenvoudig toe te passen binnen je gezinsituatie daar het voor je kind ook heel natuurlijk overkomt en het daardoor vanzelf opneemt. Ik begrijp ook niet dat deze stichting niet veel meer aangeprezen wordt door verschillende instanties, je krijgt een goede begeleiding en kunt altijd contact opnemen met Jan Heuvel als je vastloopt.

20 januari 2009
Het gaat nu al 2 jaar erg goed met het spreken van Paul en ik beveel jullie dan ook bij iedereen aan die met stotteren te maken heeft. Ik wil u heel erg bedanken voor alle tips die ik destijds van u heb ontvangen en alle tijd en energie die u in het mail verkeer heeft gestoken.

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    De Hausdörfer therapie is mij zeer goed bevallen. Vanaf de eerste basissessie heb ik direct de vruchten van het klanken kunnen plukken.