nldede

Welkom kinderen

Als je stottert, lukt het je niet altijd om iets te zeggen zoals je het wilt, terwijl je heel goed weet wat je wilt zeggen. Je gaat dan haperen, moeite doen om een bepaald woord goed te zeggen of je gaat snel, op de laatste adem of gejaagd praten, waardoor anderen je soms moeilijk kunnen volgen. Dit laatste wordt ook wel ‘broddelen’ genoemd. Soms houd je maar liever je mond als je merkt dat je iets niet kunt zeggen. Of je vervangt de woorden, waar je moeite mee hebt, door andere woorden. Je zult dan niet altijd jouw vinger opsteken in de klas als je iets wilt zeggen en je geeft korte antwoorden zoals ‘ja’, ‘nee’ of ‘dat weet ik niet’, terwijl je het maar al te goed weet en liefst veel meer zou willen vertellen. Misschien geef je zelfs wel eens een verkeerd antwoord als je daarmee het stotteren kunt vermijden. Alles liever dan stotteren! Je voelt je niet veilig in de klas en dat is niet leuk. Je kunt daar veel last van hebben, zonder dat iemand het merkt. Daarom wil je er graag van af.

Wij willen jou daar graag bij helpen. Het maakt niet uit of je veel of weinig stottert of alleen maar bang bent om te stotteren: je krijgt weer vertrouwen in jouw spreken, waardoor jouw angst voor het stotteren verdwijnt.

De Hausdörfer-therapie is kort en bondig: je volgt twee basissessies met ongeveer twee tussenliggende weken, gewoon bij jou thuis. Jouw ouders en eventuele broertjes of zusjes mogen meedoen. We beginnen met een video-opname waarin iets over jezelf vertelt. We leggen uit wat spraak is en hoe het komt dat de meeste mensen natuurlijk spreken, dus zonder te stotteren. Wie niet stottert, kan hier dus ook nog iets van leren. Door uit te leggen hoe alles werkt en oefeningen te doen, die bevestigen dat de theorie klopt, durf je steeds meer en krijg je steeds meer vertrouwen in jouw eigen spreken. Eventueel spreken we af dat we in jouw klas komen uitleggen hoe het natuurlijke spreken precies werkt.

Na de beide basissessies aan huis kun je er mee aan de slag, zowel thuis en – als je het durft – ook op school. Het stotteren en de angst daarvoor kunnen we helaas niet in één keer wegtoveren. Daarom maken wij – om jou (en jouw ouders) op het goede spoor te houden – nog minstens drie afspraken voor een coachsessie via Skype of FaceTime. Het uiteindelijke doel is dat je helemaal vrij wordt van stotteren. Dit betekent dat je praat zoals je loopt, vrij spreekt zonder dat je daar bij na hoeft te denken of moeite voor hoeft te doen.

Ga naar Therapiemogelijkheden voor de meest geschikte therapie.

     Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik stotter sinds ik 4 jaar oud was, ik heb logopedie gevolgd en dat hielp een klein beetje. Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer last van het stotteren, ik begon woorden te vermijden en te zwijgen van het spreken.