nldede

Kiki (4,5 jaar)

Van: Esther Datum: 14 februari 2007
Leuk om je berichtje te ontvangen. Heel attent! Ben blij dat ik ook nog heel goed nieuws te melden heb: Het stotteren is bij Kiki inmiddels helemaal verdwenen!!! Zelfs in stress-perioden heeft ze geen terugval meer. Echt geweldig. Wat we gedaan hebben is eigenlijk heel eenvoudig en sluit aan bij jullie theorie. Gewoon geen nadruk op het stotteren leggen. In de praktijk natuurlijk moeilijk af en toe. Als kinderen aan mij (!) vroegen waarom Kiki “zo raar praatte”, antwoordde ik dat iedereen anders is en dat dat ook goed is. Ik gaf dan ook een voorbeeld is de zin van “iedereen tekent anders of iedereen zingt een beetje anders”. Ook met juf op school overlegd om dezelfde reactie te geven. Ook onze innerlijke overtuiging als ouders hebben we de nodige kritische aandacht gegeven.
Ik ben ervan overtuigd dat een kind niet zozeer woorden hoort alswel gevoel voelt. Ik bedoel daarmee dat als je als ouder zegt dat het niet erg is om te stotteren en je baalt er in je hart van of bent bang dat het haar toch sociaal benadeelt o.i.d. ze dat toch voelt. Zeker met zo’n antenne als ons kind heeft…! Dus vanuit onze kant gewerkt aan een 100 % acceptatie van het stotteren.
Deze aanpak heeft supergoed gewerkt. Ook op school stottert ze nooit meer. Niet meer een klein beetje soms, maar echt nooit meer. Ze wordt nu in mei 6 jaar. Kiki is nog steeds een (sociaal-)gevoelig meisje, en komt daar zo haar hindernissen in tegen. Tegenwoordig uit zich dat meer in buikpijn bv. stress of blokkades zoeken toch wel hun weg, denk ik. Maar langzamerhand zal dat zich ook ontwikkelen en hopelijk juist tot haar grote kracht!
Van: Esther Datum: 12 juli 2007
Hier alles nog steeds erg goed. Kiki heeft geen terugval of iets dergelijks gehad (lag ook niet in mijn verwachting). Ontwikkelt zich tot een echte 6-jarige en leert zich steeds beter af te schermen en om te gaan met invloed van anderen, weliswaar met vallen en opstaan, maar toch!

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na het volgen van de basissessies van de Hausdörfer therapie is het voor mij duidelijk dat natuurlijk spreken voor mij haalbaar is. Het verrassende van de therapie is de snelheid waarmee de effectiviteit hoorbaar wordt.