nldede

Actualiteiten

27 aug | Hausdörfer-zelftherapieweekend januari 2019

ZELFtherapieweekend

Van 18 t/m 20 januari 2019 kun je meedoen aan een weekend vol Hausdörfer-inspiratie.

Een weekend om te ontdekken wat je ZELF kunt doen om meer te bereiken!
Een weekend om ervaringen te delen, te motiveren, workshops te volgen; een mooie gelegenheid om je grenzen te verleggen.

Kom in actie en doe mee!

Ook deze keer zal het weekend plaatsvinden in De Peppelhoeve in Putten; een fijne locatie met 2-persoonskamers in een bosrijke omgeving.

De kosten bedragen 99 Euro.

Voor vragen of meer informatie over het weekend:
putten@stichtingnatuurlijkspreken.nl

Wil je je aanmelden, maak dan gebruik van het inschrijfformulier: https://hausdorfer.eu/ztw-putten/

07 okt | Hausdörfer-zelftherapieweekend januari 2018

Een weekend lang klanken!

Merk je dat je af en toe nog belemmerd wordt doordat je stottert of is de kennis en het toepassen van de basiscursus een beetje weggezakt?

Kortom, kan je wel weer een portie klankplezier gebruiken, meld je dan aan voor het volgende Hausdörfer-zelftherapieweekend van 19 t/m 21 januari 2018!
Met een aantal ex-cursisten organiseren we een weekend in de Peppelhoeve in Putten; een fijne locatie met 2-persoonskamers in een bosrijke omgeving.

Een weekend om ervaringen te delen, te motiveren en deel te nemen aan inspirerende workshops; al met al een unieke gelegenheid om je grenzen te verleggen!

Het weekend begint vrijdag om 18.00 uur en zal zondagmiddag om ongeveer 14.00 uur eindigen.
De kosten bedragen 99 Euro.

Doe je mee?

Voor meer informatie of wil je je alvast aanmelden:
Dora Krabman
Frits Rietveld
putten@stichtingnatuurlijkspreken.nl

16 jul | Wie is de echte stotteraar?

Wie is de echte stotteraar? Barack Obama of de voormalige vice-president van de VS, Joe Biden? Wie niet uit eigen ervaring weet wat stotteren is, zal deze vraag waarschijnlijk niet kunnen beantwoorden. Maak je eigen analyse voordat je verder leest:

Meteen in het begin al zien we aan de aarzelende manier van spreken dat Joe Biden moeite heeft met het woord ‘agency’. Hij ‘ziet’ dit woord aankomen, vóór ‘agency’ stopt hij even en dan komt het woord er gelukkig goed uit. De schrik zit er echter goed in en de spreekspanning is nog niet verdwenen. Dit uit zich in ‘druk doen’, zichzelf (en anderen?) willen bewijzen dat hij ‘agency’ goed kan zeggen om zo weer rustiger te worden. Hij zegt ‘agency’ een paar keer heel snel en onduidelijk, vrijwel onverstaanbaar en hij zet er gauw iets voor, namelijk ‘intelligence’. Bij min. 0:23 ziet hij ‘agency’ opnieuw aankomen: hij stopt even, zegt eerst ‘he said…’, dan ’she said…’ en als hij voelt dat ‘agency’ weer niet gaat lukken, zet hij ‘intelligence’ er gauw voor om het beter te kunnen zeggen. Vanuit het onbehaaglijke gevoel van ‘spreekspanning’ gooit hij er ook nog maar een paar klanken achteraan (‘civilian’ en ‘military’) om zichzelf én de luisteraar af te leiden van het min of meer weggemoffelde ‘agency’. Tevens is dit ook een manier om de spreekspanning weer wat omlaag te brengen. Dat dit niet helemaal lukt, blijkt kort daarna: ondanks de voorafgaande ‘afleidingsmanouvres’ (‘she said…’, she basicly started to say…’, ‘Do… Donald Trump spoke up and said…’) kan hij niet voorkomen dat het stotteren hem dan toch even weer inhaalt.

Het woord ‘agency’ loopt als een rode draad door de presentatie van Biden. Het hoorbare stotteren op het einde was een gevolg van de eerder opgebouwde spreekspanning voor het woord ‘agency’. Daarom is het bij het toepassen van de Hausdörfer-methode zo belangrijk dat we het stuur al in handen nemen als het praten nog goed gaat. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Obama daarentegen stottert behoorlijk opvallend, maar het verschil met Biden is dat hij met zijn aandacht bij het onderwerp blijft. Hij is niet met zijn spreken bezig, laat staan met ‘vloeiend spreken’ of met bepaalde woorden. Hij ziet het stotteren of een bepaald woord ook niet aankomen en de haperingen hebben geen nawerking: zijn aandacht blijft op het onderwerp gericht en de volgende dag is hij het waarschijnlijk alweer vergeten. Je zou dit ‘haperen’ kunnen noemen als gevolg van ‘verwarring’: even niet meer weten hoe je het moet zeggen, dus even ‘de kluts kwijt zijn’. Aanleiding hiertoe was waarschijnlijk dat hij werd onderbroken door een opmerking uit het publiek. We zien dat ook hier gebeuren:

Bij Biden daarentegen was er geen sprake van een externe aanleiding, althans niet merkbaar.
Er is zelfs een remix gemaakt van de stotters van Obama:

Ondanks dat Obama misschien meer lijkt te stotteren dan Biden, is Biden de enige ‘echte’ stotteraar! Zie hier het bewijs:

23 May | Spreken zoals je loopt; elke stotteraar kan vloeiend praten

Samen Sterk met Hausdörfer bij SBS6

Samen Sterk met Hausdörfer bij SBS6

Over het algemeen denkt men dat stotteren erfelijk en onbehandelbaar is. Het tegendeel is juist waar. De oplossing is vaak eenvoudig. Het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken verzorgt cursussen voor jong en oud. Hiermee kan het verloop van ‘ontwikkelingsstotteren’ naar chronisch stotteren worden voorkomen. Spreken zoals je loopt, dus zonder angst en technieken, is het doel. Jan Heuvel vertelt in Samen Sterk hoe dit aangepakt wordt.

Zaterdag 27 mei om 16.30 uur te zien in Samen Sterk bij SBS6

Alles over stottertherapie is te zien op zaterdag 27 mei 2017 in de aflevering ‘Zorg op Maat’ van Samen Sterk. Samen Sterk is een televisieprogramma waarin wordt getoond hoe we als land, zorgverlener en cliënt samen sterk kunnen staan. Er wordt gezocht naar oplossingen en antwoorden voor dagelijkse problemen binnen de zorg. Of het nou gaat om gezinsbegeleiding, mantelzorg, probleemjongeren, zorgondersteunende applicaties of zelfs een operatieve ingreep: door samen naar oplossingen en antwoorden te zoeken, kunnen we er samen voor zorgen dat we de toekomst sterker tegemoet treden. Niemand hoeft dit alleen te doen en voor iedereen is er een oplossing mogelijk. In Samen Sterk laten we oplossingen voor vaak actuele vragen en situaties aan bod komen.

De herhaling is te zien op zondag 28 mei om 12.00 uur in Samen Sterk bij SBS6

20 feb | Deze maand in de Elsevier…

In de bijlage van de Elsevier, die vanaf zaterdag 18 februari in de winkel ligt, werd het volgende artikeltje over Hausdörfer gepubliceerd:

elsevier febr. 2017

17 okt | 22 oktober: Wereldstotterdag!

Elke stotteraar kan natuurlijk spreken

Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die net als Sanne Hans (Miss Montreal) zonder hakkelen de prachtigste liedjes zingt. Hoe kan het dat stotteraars onder bepaalde omstandigheden vloeiend kunnen spreken of zingen? Het Hausdörfer-instituut beantwoordt deze vraag in een succesvolle stottertherapie.

De meeste logopedisten denken nog steeds dat stotteren een fysiek, psychologisch, motorisch of timingsprobleem is. Onzin, vindt Jan Heuvel van het Hausdörfer-instituut voor Natuurlijk Spreken. Heuvel: ‘De juistheid van al die beweringen is nooit wetenschappelijk aangetoond. En wat erger is: deze uitgangspunten hebben nooit tot oplossingen geleid.’

De oplossing: het herstellen van zelfvertrouwen
Hausdörfer stapte uit dit beperkende denkkader door te onderzoeken onder welke omstandigheden een stotteraar vloeiend kan spreken. Op die manier wordt de kern van het probleem duidelijk en ligt de oplossing binnen handbereik. De basis van die oplossing is in de meeste gevallen het herstellen van het zelfvertrouwen wat spreken betreft en het minder gevoelig worden voor wat anderen van jou of van je spreken vinden.

Reguliere stottertherapie helpt vaak onvoldoende
Iris (17) volgde de stottertherapie bij het Hausdörfer-instituut. Iris: ‘Eerdere stottertherapieën hielpen me niet. Bij het Hausdörfer-instituut heb ik vooral mijn zelfvertrouwen vergroot. In het openbaar spreken is voor de meeste mensen eng, maar voor stotteraars is dat nog veel erger. Inmiddels heb ik een aantal keren voor een groep gesproken. Dat ging prima! En lukt het even niet, dan is dat ook goed.’

Stotteren belemmert je ontwikkeling
Heuvel: ‘Stotteren is een sociale handicap. In onze maatschappij wordt veel gesproken. Denk maar aan presentaties en sollicitaties, maar ook aan de social talks op bijvoorbeeld verjaardagen en feestjes. Het niet goed kunnen spreken legt je enorme beperkingen op en brengt je in een sociaal isolement. Veel stotteraars lopen vast en het gebrek aan spreekvaardigheid weerhoudt hen ervan om zich verder te ontwikkelen.’

22 oktober Wereldstotterdag
Sinds 1998 is het op 22 oktober Wereldstotterdag. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor spraakgebreken. Heuvel: ‘Wij geven die dag geen aandacht aan het probleem, maar aan de oplossing. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om een proefles bij te wonen en een eerste stap te zetten naar een spraakzaam leven.’

Meer informatie: https://hausdorfer.eu/wereldstotterdag-hausdorfer-feestje/

Wereldstotterdag 2016: download persbericht

29 sep | Hausdörfer-feestje en proefles op Wereldstotterdag

Sinds 1998 is het elk jaar op 22 oktober Wereldstotterdag. Er wordt dan wereldwijd aandacht besteed aan het probleem stotteren. Wij willen op deze dag geen aandacht geven aan het probleem, maar aan de oplossing die Oscar Hausdörfer meer dan een eeuw geleden heeft ontdekt. Daarom vieren we deze dag met een gezellige bijeenkomst van ex-cursisten, ouders van stotterende kinderen en iedereen die belangstelling heeft voor de Hausdörfer-therapie of die zich – op welke manier dan ook – betrokken voelt bij ‘stotteren’. Wij nodigen je van harte uit om dit feestje met ons te komen vieren.

Deze dag biedt een mooie gelegenheid om andere mensen te leren kennen en om ervaringen te delen. Op zaterdag, 22 oktober a.s. ontvangen wij je graag om 15:00 uur met een kopje koffie of thee op onze therapielocatie, Parkhotel De Bosrand te Ede. Als je wilt deelnemen aan een gratis proefles ben je om 14:00 uur welkom. In de loop van de middag worden hapjes en drankjes geserveerd en er is een ‘open mic’, waarvan iedereen die dat durft gebruik kan maken. Wij sluiten de middag af met een partybuffet met koude en warme gerechtjes, voorafgegaan door een kopje soep. Als je op FaceBook zit, kun je op onze FaceBook-pagina zien wie er allemaal komen. Als je (nog) niemand kent, laat je niet weerhouden om deel te nemen: er zullen altijd mensen zijn met wie je in gesprek komt en wie weet, wordt dit de leukste dag van jouw leven!

Als jij je vóór zaterdag, 8 oktober opgeeft, betaal je slechts € 35,- p.p. Na 8 oktober bedragen de deelnamekosten € 40,-. Geef je dus snel op door het strookje in te vullen op https://hausdorfer.eu/wereldstotterdag-hausdorfer-feestje/.

28 sep | Hausdörfer-zelftherapieweekend te Noordeloos

Het weekend is verplaatst van nov. 2016 naar januari 2017!

Op 20, 21 en 22 januari 2017 a.s. zal er weer een zelftherapieweekend plaatsvinden in Noordeloos (onder Utrecht). Heb je behoefte aan wat opfrissing, lekker aan de gang gaan met je klanken of/en wil je oude bekenden terugzien of nieuwe mensen ontmoeten: geef je dan op bij 1 van ons!

We lichten alvast een klein tipje van de sluier op: een NLP therapeute zal een workshop verzorgen, ook gaan we aan Tai Chi doen en we kunnen met trots mededelen dat ook de Broca Brothers een workshop zullen verzorgen!! Eén van de brothers, Hille, zal zelfs het gehele weekend aanwezig zijn!! (heb je nog nooit van hen gehoord (wat we ons niet voor kunnen stellen) kijk op de site: www.brocabrothers.com). Wij hopen iets te leren van deze jongens en misschien leren ze ook iets van ons, een geweldige uitdaging en buitengewone kans!
Daarnaast is er ook gelegenheid om zelf een workshop te organiseren, geef het aan ons door zodat de mogelijkheden besproken kunnen worden.
Spreken voor de groep kan geoefend worden op zaterdag tijdens de informatiemiddag. Ook de Broca Brothers zullen tijdens deze middag een presentatie geven (dus we verwachten veel belangstellenden!).

Kortom, voldoende ingrediënten voor een leerzaam, productief en vooral gezellig weekend!! De kosten voor dit volledig verzorgde weekend zijn 99 euro. En ook nu geldt: vol=vol!

We hopen je te ontmoeten, vrijdagavond 20 januari in Noordeloos!

Opgeven kan bij
Inge van der Reijden
E-mail: ivanderreijden@hotmail.com
Mobiel: 06-31689679

Of
Levina van Zee
E-mail: levinavanzee@gmail.com
Mobiel: 06-30329848

Rubrieken

Archives