nldede

Floran (3,5 jaar)

Al heel lang staat u op mijn lijstje van een bericht sturen. Nu komt het er dan van.
Een aantal maanden geleden heb ik de reader ontvangen over natuurlijk spreken voor ouders van kinderen. Het betrof het stotteren van onze zoon Floran. In die periode raakte hij steeds meer vast tijdens het praten en begon enorm zijn best te doen om dit niet te doen wat natuurlijk averechts werkte.
Steven (mijn man) en ik hebben de reader meteen gretig gelezen. De methode bleek goed aan te sluiten bij mijn gevoel dat vooral wij (de omgeving) hier iets in konden doen voor hem en dat hijzelf vooral geen druk moest hebben. Ik ben toen gaan klanksturen. Hij vroeg mij na een halve dag waarom ik zo gek praatte…. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik zo met mijn stem/klank kan doen wat ik wil. Hard, zacht, hoog, laag etc. Hij legde ook de link met zijn stotteren en begon zelf te vragen waarom zijn stem het soms niet deed. Ik kon hem geruststellen door te zeggen dat dit vanzelf weer over gaat. Dat hij dat soms heeft en dat dat op dat moment heel vervelend is maar dat ik gewoon wacht totdat hij klaar is met wat hij wil zeggen. Ook heb ik hem vertelt dat er veel meer kinderen zijn die dit hebben. Toevallig ook een jongetje uit zijn klas. Maar je kan ook wat anders hebben bv. meisje uit zijn klas met gehoorapparaat, jongen met bril, etc. Hij leek erg opgelucht.
De dagen erna zat hij veel relaxter in zijn vel en ging het spreken met veel minder gevecht. Ik heb de dagen erop weer klankgestuurd maar nadat hij een aantal keer boos zei dat ik moest stoppen hiermee heb ik dit gedaan. Wel deed hij mee met een aantal (voor hem onopvallen-de) spelletjes die met geluid maken te maken hadden. Bijv. een biggetje (knuffel) dat alleen maar chinees kan praten etc. Volgens mij heeft hij de uitleg over dat je je stem kan sturen opgepakt en is hij daardoor veel zekerder geworden en bepaalt hij wat en hoe hij iets zegt.
Op school hebben we met zijn juffen deze aanpak besproken. Vooral dat het een sensitief manneke is dat als gevolg op spanning met stotteren kan reageren. Mijn man noemde het “verbaal blozen” wat ik wel een goede uitleg vond. Ze waren erg geïnteresseerd. We hadden afgesproken dat ze er geen onderwerp van zouden maken en zich vooral te richten op dat hij zich veilig voelt in de klas. Dat hij lekker in zijn vel zit en niets hoeft.
Het gaat prima met hem! Ik vind het zo’n genot om te merken dat hij zo ontspannen in zijn lijf zit en dat hij zoveel meer zekerder is. Hiervan het gevolgd is dat het praten prima gaat. Bij spanning (nu met Sinterklaas…) of als ie moe is dan stottert hij wel maar hij heeft nooit meer zo vast gezeten. Hij heeft er ook geen last van. En dat vind ik het belangrijkste.
Ik realiseer me hoe belangrijk het is geweest dat ik “gerustgesteld” ben, bevestigd ben in het idee dat hij op de laatste plaats actief met zijn spreken aan de gang zou moeten. Dat vond ik het meest makkelijke deel. Ik vond het zelf het moeilijkst om het spreken van hem, op een bepaalde manier los te laten (terwijl ik zo met hem te doen had en me zorgen maakte). Het niet meer aandacht te geven dan nodig.
Wat mij heel erg hielp was voor ogen te houden dat het stotteren een gevolg is. Net zoals het vloeiend spreken. Door me te richten op hoe hij in zijn vel steekt en hem te zien los van het praten raakte ik (en hij) in een positieve spiraal.
Ook heb ik veel gehad aan het gegeven dat praten niet meer of minder is dan klanken maken. Dat het niks met letters te maken heeft. Die zijn er om te lezen en schrijven. Ik heb dit zelfs een keer tegen Floran gezegd omdat hij op school nu ook met letters bezig is. Hij snapte het prima toen ik uitlegde dat zijn zusje van 2,5 prima kan praten en zingen en schreeuwen etc. maar dat zij echt niet weet wat een letter is! Floran vond dit echt een heel grappige ontdekking (net als ik…). Hebben we ook weer veel leuke spelletjes mee gedaan dat we baby’s waren die alleen nog konden murmelen en dan van alles na gaan zeggen om zo de klanken te oefenen.
Het blijft lastig dit duidelijk op te schrijven. Ik wil u hartelijk danken voor de reader en het gevoel dat ik u had kunnen bellen voor overleg. Dit heeft mede gemaakt dat dit niet nodig bleek…
Ik hoop dat nog veel ouders van jonge kinderen op de site van Natuurlijk Spreken terecht komen want ik realiseer me dat de weg korter is naarmate je sneller tot dit inzicht komt…

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Wat mij aansprak aan de Hausdörfer-cursus is dat er wordt uitgegaan dat iedere stotteraar niet hoeft te leren spreken: dat kan iedereen.