nldede

B139

Arnaud – Mijn initiële ervaring met Hausdörfer is een positieve ervaring. Toen ik mij aanmeldde had ik sterk het gevoel dat deze therapie de kern van het stotteren zou aanpakken en dat blijkt te kloppen. Dit wil niet zeggen dat je direct na twee weken van je stotteren af bent, maar het geeft je de instrumenten  om de uitdaging aan te gaan.

Hausdörfer heeft mij vooral geleerd om het stotteren niet meer te verbergen, ik erger mij steeds minder aan een stotter en ik ga minder spreeksituaties uit de weg.

Al met al is mijn beginervaring met Hausdörfer goed. Ik heb nog wel een weg te gaan, maar de eerste stappen zijn zeker gezet!


Stefan – Na het opvragen van wat informatie over de therapie was ik al meteen overgehaald door de verhelderende reader en theorie van Hausdörfer. Voor aanvang van de therapie had ik zelf nog wel wat twijfels, maar die zijn meteen weggegaan na de eerste week.
Hausdörfer grijpt het stotterprobleem (of eigenlijk angstprobleem) bij de kern aan.
De therapie geeft je de instrumenten in handen waar je zelf en op je eigen manier mee aan de slag gaat. Ik stel mezelf voor dat ik op het vliegtuig ben gestapt voor mijn wereldreis en het begin gemaakt is. En er is voor mij nog heel veel te ontdekken!!


Zohal – Mijn ervaring wat Hausdörfer betreft zijn positief.
Na veel informatie te hebben gezocht, heb ik besloten om deel te nemen aan de therapie, omdat ik via die informatie erachter ben gekomen dat de Hausdörfer-methode niet alleen de symptomen aanpakt, maar ook de kern.
Ik heb hiervoor veel andere therapieën gevolgd, namelijk logopedie en Del Ferro, maar het mocht niet baten want het waren meer spreektechnieken, dan een methode die de kern echt aanpakt. Na de Hausdörfer-methode te hebben gevolgd, ben ik erachter gekomen dat stotteren meer met angst te maken heeft dan met het praten an sich.
Verder is het een fijn gevoel om te voelen en te weten dat je het stuur (het spreken) zelf onder controle kan hebben, i.p.v. in angst te leven.
Ik ben nog lang niet zo ver, maar ik heb zeker het gevoel dat het goed gaat komen.


Koen – Je leven lang gevangen zitten, dat is hoe stotteren voor mij voelt. Dag in dag uit, 24 uur per dag, bezig zijn met je angst voor bepaalde letters, woorden of situaties. Je leven wordt door het stotteren bepaald; het legt je beperkingen op. Voor mij geldt bijvoorbeeld dat ik een andere opleiding ben gaan volgen als gevolg van het stotteren, of bijna altijd iets anders te eten en drinken bestel in een restaurant dan dat ik daadwerkelijk graag zou willen bestellen, alleen omdat ik al weet dat ik simpelweg niet uit m’n woorden ga komen. Voor personen zonder een zelfde ervaring is dit niet te begrijpen. Gedurende mijn 23 levensjaren heb ik vele soorten logopedieën en therapieën waaronder BOMA en Del Ferro gevolgd, zelfs tot oosterse geneeswijzen en Speech Easy aan toe. Niets bood mij een permanente oplossing van het probleem, in de meeste gevallen werkte de methode c.q. het hulpmiddel maar tijdelijk. De methode van Hausdörfer daarentegen heeft mij eindelijk doen inzien wat stotteren eigenlijk is en waardoor het precies ontstaat (nee, geen enkele therapeut of specialist heeft mij hier tot dit moment een onderbouwde uitleg voor kunnen geven!). Met behulp van die kennis biedt de Hausdörfer-methode, middels de nodige handvatten, de mogelijkheid je stotteren zelf op te lossen. Het voelt voor mij als het begin van een nieuw deel van m’n leven, waarin ik eindelijk een mens kan zijn, VRIJ kan zijn. Dit alles gebeurd op een mooie locatie, op zeer ontspannen wijze door een betrokken docent!


Pieter – Het was fijn om weer even bijgespijkerd te worden doormiddel van de methode!
Ik denk dat er nu wel weer even mee verder kan. Met de inzichten die ik gekregen heb kan ik weer
stoeien. Ben blij dat Hausdörfer mijn klankleven weer op het goede spoor heeft gezet!
Dat ik er nog niet ben weet ik maar, daar ga ik aan werken. Bedankt!


Ernst – De Hausdörfer-therapie biedt een verassend inzicht in het stotterprobleem. Men gaat ervan uit dat stotteren geen lichamelijk probleem is maar zuiver een angstprobleem t.a.v. het spreken waardoor de aandacht teveel op woorden en letters wordt gericht.
Door je aandacht op het stemgeluid te richten krijgt het stotteren veel minder kans.
Verder wordt er gewerkt aan het verkrijgen van een flegmatische gevoelstoestand t.a.v. het spreken, een voorwaarde om definitief van het stotteren af te komen.
Na 3 dagen therapie zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet!


Angela – Wat ik vooral geleerd heb, is om het spreken los te laten. Ik sprak al grotendeels vloeiend na de therapie van Del Ferro, maar daar deed ik wel heel veel moeite voor. Nu ik weet wat spreken is – een autonoom proces waarbij het gaat om klanken maken en niet om woorden spreken – en nu ik ook weet dat ik stotters mag maken zonder daarvan te schrikken of me eraan te ergeren, kan ik de controle als het ware loslaten. Ik heb geleerd dat ik kan kiezen als ik spreek: ik kan ervoor kiezen om stotters toe te laten zonder dat ik me daardoor uit het veld laat slaan; ik kan er ook voor kiezen om mijn klanken af en toe te sturen. En omdat ik die keuze heb, heeft de stotter geen macht meer over mij. Ik kan er vrijelijk mee omgaan.
Ik denk dat er een belangrijke omslag in mijn denken heeft plaatsgevonden, en dat er een onomkeerbaar proces in gang is gezet. Het moet zich nog een beetje ‘ zetten’ , maar ik merk dat ik nu al veel vrijer met mijn spreken om kan gaan. Een verandering van onschatbare waarde!

    B139

    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik ben in 1991 in aanraking gekomen met de Hausdörfer methode. Het was een openbaring voor mij. De spreekwet, de klanksturing en het gevoel “ik kan”.