nldede

B138

Ron – Mijn ervaringen over de Hausdörfer therapie zijn alleen maar goed te noemen. De reden waarom ik zo positief ben is omdat de therapie het probleem aanpakt waarmee ik al jaren mee zit: angst voor het stotteren. Het stotteren word aangepakt als dat het probleem de angst is waarmee je praat. De blokkades, de woorden die je voor je ziet, alles is terug te voeren op de angst.
Hausdorfer pakt deze aan door je spreekangst om te zetten in spreekrust, die je als stotteraar hard nodig hebt. Die rust zorgt ervoor dat je je niet laat meeslepen in hoe anderen over je denken, maar dat je jezelf rust geeft door juist niet te denken over hoe anderen over je denken. Waarom zou dat belangrijk moeten wezen wat anderen over je denken?
Mij heeft het geholpen dat ik spreekrust heb gekregen door niet meer de woorden te zien. Ik wist precies wanneer ik ging stotteren omdat ik wist op welk woord ik vastliep.

Nu spreek ik met meer spreekrust en kan ik eigenlijk niet meer stotteren. Ik ben er nog niet maar heb hier wel de handvatten gekregen waarmee ik het uiteindelijke doel kan bereiken: natuurlijk spreken!  Jan en Bernadette: bedankt!


Rik (15) – Wat is stotteren, waarom stotter je, wat kun je eraan doen? Zomaar een paar vragen waar je als stotteraar mee kunt zitten. Bij het Hausdörfer-instituut krijg je daar uitstekende antwoorden op. Ik heb er na 3 dagen cursus een goed gevoel over en ik denk zeker dat, als ik vol blijf houden, van m’n stotteren af kan komen. Uitstekende begeleiding van Jan van Heuvel en Bernadette Hesselbert. Er wordt niet gehamerd op het ‘vloeiende’ spreken, maar vooral op het ontwikkelen van spreekrust en de ‘ik kan’ gedachte. Ik kan deze cursus zeker aanbevelen bij iedereen die nog stottert en er van af wil komen. Twijfel niet, maar meldt je zo snel mogelijk aan. Succes.


Jorg – Als stotteraar die genoeg had van zijn probleem kwam ik – nadat ik menig site had bezocht – uit bij Hausdorfer. Het sprak mij meteen aan dat hier niet werd gepraat over ademhaling maar over spreekangst want dit is de oorzaak want minder angst is minder stotteren. Nu ik met de cursus bezig ben en al zonder angst (zonder stotteren) kan praten is er een wereld voor me open gegaan en ben ik uit mijn schulp gekomen en kan nu laten wie ik echt ben. Dit geeft een super gevoel: een gevoel dat ik iedereen toewens.


Martin – Hierbij mijn verhaal. Mijn naam is Martin. Ik ben nu 45 heb gestotterd vanaf mijn vierde jaar. Wat een tijd. In deze tijd heb ik, vooral in de eerste 25 jaar gedaan in een poging van het stotteren af te komen. Tijdens mijn jeugd heb ik vele jaren logopedie gehad bij verschillende therapeuten dat, voor zover ik mij kan herinneren, geen effect had op het stotteren, behalve dat het alleen maar verergerde. Tijdens het voortgezet onderwijs heb ik de Del Ferro methode gevolgd bij Len Del Ferro. Deze methode hielp mij een beetje maar niet in het dagelijks leven. Hierna nog andere dingen geprobeerd, zoals hypnose en zelfhypnose, ik heb verschillende magnetiseurs bezocht. Allerlei dingen om van het stotteren af te komen. Op mijn 23e heb ik een therapie in Schotland bezocht bij Andrew Bell. Deze therapie had tot dan toe de beste uitwerking, maar ook hier was het niet meer als een techniek om vloeiend te spreken. De spreekangst die bleef en ik had nog steeds spanning tijdens het spreken in het openbaar, waardoor ik snel weer in het oude stotteren terugviel.
Waarom kon ik toch bij sommige mensen en in sommige omstandigheden wel goed spreken en in andere weer niet. Fysiek was er dus niets aan de hand. Vele jaren hield mij dit bezig. Nu 20 jaar na mijn laatste therapie (ik had er schoon genoeg van en merkte dat als ik er niet te veel aandacht aan schonk dat dit het beste was, maar ik was er nog steeds niet van af) kwam ik via een kennis in contact met het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken. Op de site gelezen wat dit inhield, de reader ook gelezen van deze kennis en alles viel als puzzelstukjes voor mij in elkaar. Ik begreep nu waardoor het stotteren zich zo lang in stand kon houden en ook wat ik kon doen om om stottervrij te worden. Ik begreep dat wanneer ik spreekrust kon vinden in alle situaties in plaats van spreekspanning, dat ik dan ook niet meer met stotteren bezig hoef te zijn of vloeiend spreken. Want dat is er dan al. Zonder twijfel heb ik mij opgegeven voor de eerstvolgende basiscursis Natuurlijk Spreken en nu, na 1 week  voel ik mij vrij van stotteren, maar niet alleen dat maar sta ik ook vrijer in het leven. Ik heb mij nog nooit zo fantastisch gevoeld.


John – Ik wilde via deze weg ook mijn bevindingen van de basiscursus, die ik in juni 2009 heb gevolgd, vastleggen middels de website van het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk spreken. Wat dit mij gebracht heeft is eigenlijk niet  in woorden te beschrijven. Je moet het ervaren. Stotteren is niets lichamelijks. Het is een spreekangst. Bedenk maar eens wanneer en waarom je stottert. Meestal in situaties waarin je veel van jezelf verlangt. Jezelf een druk oplegt, het goed wilt doen. Je komt hier los van door zelfvertrouwen op te bouwen.  Tijdens de cursus leer je door oefeningen  dat je je niet  hoeft te schamen voor de klanken die je produceert tijdens het spreken. Je gaat ze verlengen. Bijvoorbeeld: Haaaallooooo ieieiedereeeen. Je merkt al gauw dat het spreken dan vanzelf gaat en er minder angst is om te spreken.  Het verlengen van deze klanken is tijdelijk. Je hoeft dit dus niet je gehle leven te blijven doen.  Vele andere oefeningen worden besproken en in praktijk gebracht. Wouw, wat geeft dat  (het weglaten) een kick. Ik ben 42 jaar, stotterde al mijn gehele leven. Heb logopedie gevolgd en ben tot 2 maal toe bij het Del Ferro instituut geweest. Het resultaat van beiden heeft mij niet gebracht waar ik behoefte aan had. Spreekrust in plaats van spreekangst.  Ik noem het spreekgeluk. En zowaar nu stottervrij. Je kunt met de klanken spelen waardoor jezelf de regie in handen hebt. Dat willen we toch allemaal !  Cursusleiders, Jan Heuvel en Bernadet, zijn kanjers van mensen die je met een goed gevoel naar huis laten gaan.
Mocht je na het lezen van mijn verhaal nog niet zover zijn  om je in te schrijven voor de basiscursus en zou je eerst meer willen weten ,   mail me johnvanvelzen@home.nl


Marcel (Sliedrecht) – Mijn naam is Marcel. Ik ben 32 jaar, getrouwd, vader van een zoontje van drie, en ik werk als projectleider bij de gemeente Rotterdam. Ik stotterde vanaf mijn vierde. Het prettige van de therapie van het Hausdörfer-instituut vond ik dat het zich richt op de oorzaken van stotteren, in plaats van alle aandacht op de symtonen te richten. De oorzaak van stotteren is gelegen in het aanwezig zijn van spreekspanning. Die spreekspanning kan verschillende oorzaken hebben, daar ben ik mee aan de slag. De symptomen (het hoorbare en zichtbare stotteren) verdwijnen vanzelf zodra de spreekspanning is omgezet naar spreekrust. Deze benadering is heel anders dan andere therapieën. Ik heb hier opnieuw geleerd wat spreken is, en dat ik normaal kan spreken; ook zonder te stotteren. Maar ‘niet stotteren’ dat is nu eigenlijk niet het belangrijkste meer. Ik wil bezig zijn met ‘spreekrust’; dat is veel belangrijker. Nu (aan het einde van de korte basiscursus) heb ik veel om over na te denken, en toe te passen in het dagelijks leven.


Roderick – Ik ben Roderick, 22 jaar woon in Oosterhout. Ik ben afgestudeerd in de opleiding MBO Groothandel en Internationale handel en merkte dat het stotteren steeds meer in de weg ging staan. Ik heb gestotterd vanaf mijn 7de en heb twee periodes gehad waarin ik reguliere logopedie heb gevolgd. Die methodes richten zich vooral op de uiterlijke kenmerken van het stotteren wat eigenlijk alleen gevolg is van je gevoel van binnen, namelijk dat je niet kan spreken, maar iedere stotteraar weet dat je normaal kan praten als je alleen bent, tegen en baby praat of geen spanning hebt. Dus het enige wat je moet doen is die spanning elimineren en dan zullen je uiterlijke kenmerken namelijk het stotteren vanzelf wegvallen. De bedoeling is dus het accepteren van het stotteren waarna je pas zelf kan veranderen. Al met al tevreden over deze methode en over tijd zal dit de methode zijn waardoor ik kan accepteren en het stotteren zal wegvallen.

    B138

    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Op de website las ik dat deze therapie er van uitgaat dat ieder mens de gave heeft om natuurlijk te spreken. Iedereen kan namelijk natuurlijk en stottervrij spreken, ook een stotteraar.