nldede

B137

Aatish – Ik volg die cursus sinds een week. Vorige week had ik de eerste sessie die  twee dagen duurde. Deze week volg ik de tweede sessie van twee dagen. Dit wordt vervolgd door drie eendaagse sessies. Mensen van verschillende leeftijden en achtergronden doen mee. Het is een heel gezellig groepje. Wij begonnen met een paar “team building” oefeningen. Dit hielp het vertrouwen tussen de groepsleden op te bouwen. Daarna heb ik een paar methodes geleerd om mijn zelfvertrouwen te verhogen en meer durf met een gevoel van spreekrust te krijgen. Het belangrijkste is dat je de zelf-suggestie ‘ik kan’ opbouwt en dat helpt om een nieuwe manier te denken over jouw spreekgedrag en manier van praten te verkrijgen.


Barry – Ik ben op de cursus natuurlijk spreken met het motto baat het niet dan schaadt
het niet. Er zijn heel veel dingen waar ik mij in kan vinden, dat het tussen de oren zit, je moet jezelf
gewoon voor lul zetten net zolang dat het je niet meer deert. Om dat blok voor de kop te krijgen, dat duurt wel even en dat is waar het volgens mijn om draait.


Rick – Ik ben op de cursus natuurlijk spreken en ik merk wel dat het al beter met me gaat en dat ik het stotteren gewoon moet laten gaan als het gebeurt en niet je er aan gaan ergen want dan word het juist erger en gewoon vertrouwen in je zelf en langere klanken gaan maken ook waar je het eigenlijk niet durft, gewoon doen en dan krijg je zelfvertrouwen en dan heb je een goed gevoel.


Martine – Ik had eigenlijk besloten om nooit weer een cursus voor mijn stotteren te doen maar ging toch overstag omdat ik zoveel herkende in het boek van Natuurlijk Spreken. Ik merk dat het een hele omschakeling is om niet meer in woorden te denken maar in klanken. Het geeft meer spreekrust en het toenemende gevoel het stuur zelf in handen te hebben. In de praktijk is het een groeiproces, dat heb ik deze week duidelijk gemerkt. Je moet er op je eigen manier mee aan de gang gaan.


Stephanie – Ik ben op de cursus natuurlijk spreken heb dit gevonden op internet en het leek me wel goed. Ik merk wel dat ik het stuur in handen heb om langere klanken te maken.
Na de eerste sessie ben ik thuis gaan oefenen en veel mensen vertelt hoe ik het heb gevonden op de cursus het ging heel goed en voel me ook een stuk beter ik hoop dat het zo blijf gaan en naar een tijd natuurlijk spreek. Maar het heeft tijd nodig.


Sonja – Ik ben vorige week begonnen met de cursus natuurlijk spreken en ik ben blij dat ik besloten heb om hierheen te gaan. Het is zeker aan te raden voor mensen die twijfelen of ze het wel willen doen en vrij willen worden van hun stotteren. Ik heb geleerd wat de oorzaak is van het stotteren. Het is fijn te horen dat er niets mis met je is, maar dat het gewoon tussen je oren zit. Het heeft te maken met de angst van wat andere mensen van je spraak zullen vinden. We moeten ongevoelig worden voor het stotteren en het los durven laten. Dat is wel lastig, omdat je altijd hebt geprobeerd om grip te hebben op je probleem. Het maakt dus niet uit als je stottert, als je er zelf maar geen last van hebt en je er niet aan ergert. Want door je je te ergeren, wordt het alleen maar erger. Door middel van lange klanken maken ga je luisteren naar je eigen stemgeluid waardoor je beseft dat iedereen geluid kan maken en dat iedereen dus kan spreken. Het is fijn om de oorzaak te weten en op weg te zijn naar het vrij zijn van stotteren! Niet ergeren aan je stotteren maar het gewoon laten gaan.

    B137


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Deze therapie heeft me heel veel geholpen met m’n stotteren. De theorie die ik hier kreeg, heeft me geleerd dat er meer is dan alleen maar ademhalingsoefening en woorden herhalen.