nldede

B136

Ard – Ik ben Ard, 16 jaar. Ik ben hierheen gegaan omdat ik niet van me stotteren af kon komen, maar hier heb ik geleerd dat je niet met woorden of zinnen praat maar met klanken. Je leert hier een methode aan en dat is nog beter dan wat ik had verwacht, tuurlijk wil ik natuurlijk kunnen spreken en dat lukt ook wel als ik maar naar me klanken luister en de dingen doe die ik hier heb geleerd. Hier heb ik geleerd dat je een therapeut van je zelf kunt zijn, dus als het even niet gaat dan ga ik door en dan denk ik aan de dingen die ik hier heb geleerd. Dat pas ik dan toe, ook al klink het overdreven. Het klinkt beter als stotteren! Hier leer je een methode aan en dat is nog beter dan wat ik had gedacht. Tis een aanrader!


Wim – Ik ben Wim, 14 jaar. Ik ben naar een open dag gegaan in Noordeloos. Want ik wilde van mijn stotteren af komen. En toen zijn wij hier beland. Dus dit is mijn 3 de dag hier eerst had ik vrijdag en zaterdag en nu is het vrijdag en wij hebben vandaag geoefend met klanken en ik vind het heel leerzaam maar het is moeilijk te gebruiken.
In de praktijk maar met het bellen let je er meer op want elke avond belden we 2 keer. Ik zou het iedereen aanraden.
mijn naam is Lennart Bakker en ik ben 20 jaar oud. Ik ben sinds ik kan praten, full time beroepsstotteraar. Graag zou ik een beroep als vastgoedhandelaar willen uitoefenen na mijn opleiding. Om hier echt het uiterste uit te halen ben ik in mijn ogen genoodzaakt om van mijn spreekangst af te komen. Daarom volg ik spraaktherapie bij INS en dat bevalt mij zeer goed. Ik had na één week al geen spreekangst meer in meerdere situaties. Ik adviseer elke stotteraar om deze therapie te volgen, omdat je hier op een uiterst relaxte manier van je spraakprobleem af kan komen.


Jaap (14 jaar) – Ik ben Jaap en ik volg nu sinds vrijdag de cursus. Ik ben hier nu voor de derde dag. Ik vind het best wel goed gaan met het stotteren als je bekijkt wat ik twee weken geleden deed en wat ik nu doe met het stotteren. Het valt helemaal niet zo veel op als je de klank soms wat langer maakt. En als dat toch opvalt denk ik gewoon van pech gehad voor die mensen dat ze dat stom vinden (vroeger trok ik me wel wat van die mensen aan maar hier heb ik het geleerd). Ik vind het niet zo moeilijk om zo in het openbaar te praten.


Cees (24 jaar) – Hier mijn bevindingen van het natuurlijk spreken, bij het natuurlijk spreken.
Ik voel me hier thuis bij de andere natuurlijk sprekers. Ik ben blij dat de leeftijden wel aardig dicht bij elkaar zitten. Dat is wel zo fijn. Ik vond het eerst moeilijk  om de methode thuis toe te passen, maar dat gaat hartstikke goed. Nu nog wat meer toepassen bij vreemde mensen. Ik hoop dat dat na verloop van tijd beter lukt. Ik praat na een week al stukken beter. Tot zover.


Rob (22 jaar) – Ik wil jullie iets vertellen over de cursus. Van deze methode heb ik iets geleerd. Je moet goed naar je eigen stem luisteren en lange klanken gebruiken. Ik heb tegen me zelf gezegd rustig blijven, en je zult zien dat het gaat helpen. Deze methode heb ik goed ervaren. Wat me goed doet is, je word de baas over je eigen praten. Dat vind ik erg fijn. Ik praat steeds meer met mijn andere cursisten.   Niets is hier raar. We helpen elkaar om de methode goed toe te passen en we leren van elkaar. Sinds ik de cursus volg krijg ik moed en word ik zelfverzekerder.
Samen gaan we er voor. Veel succes!


Moeder van Wim (14 jaar) – Ik ben als moeder van een minderjarige cursist aanwezig bij de therapie. Inmiddels hebben we de eerste sessie (van 2 dagen) en de 1ste dag van de tweede sessie (ook weer 2 dagen) erop zitten. Verspreid binnen 1 jaar zijn er ook nog 3 terugkom dagen. Totaal dus 7 dagen.

Deze methode houdt zich vooral bezig met de oorzaak van de stotteraars: de sensitieve gevoelstoestand (flegma) van de cursisten. Als de gevoelstoestand verbetert of zelfs goed wordt, dan komt automatisch de spreekrust en het natuurlijk spreken. Alle cursisten hebben een zwakke soms slechte gevoelstoestand. Iedereen (voelt zich) is ook innerlijk gespannen. Daardoor zijn ze in de loop der jaren in een negatieve cirkel terechtgekomen van “ik kan niet”, met als gevolg spreekspanning en st otteren. (niet-natuurlijk spreken).

Het is de bedoeling uit de negatieve cirkel in de positieve cirkel te komen van: “ik kan” en daaruit voort vloeiend spreekrust natuurlijk spreken (normaal praten). Deze knop kan natuurlijk niet a-la-minute worden omgedraaid, maar doordat de nadruk op klanken wordt gelegd, kan dit binnen enkele dagen al worden bereikt. Ongelofelijk.

Het blijkt dat iedereen geluid/klanken kan maken en ook dat iedereen deze klanken kan vormen en sturen (door bijvoorbeeld klanken langer te maken). Heel belangrijk is te luisteren naar je klank. Hoe meer je de klank vorm geeft en stuurt, kom je automatisch in de “ik kan” cirkel. Maar het vergt natuurlijk wel inzet. Je moet de klanken in de beginfase heel erg overdrijven om aan je flegma te werken. Je zou het angst overwinnen kunnen noemen.

Er wordt ook aandacht besteed aan de RET (Rationeel-Emotieve-Training). In het kort komt het erop neer dat je de gedachten moet veranderen, zodat automatisch je gevoel verandert en positief uitwerkt op het natuurlijk spreken.

De therapie houdt zich niet bezig met de ademhaling maar met de flegma. De ademhaling stokt niet meer, naarmate de gevoelstoestand (flegma) verbetert.

De therapieleider begeleidt iedereen op een rustige/ontspannen manier om aan zijn/haar flegma te werken. Dit houdt ook in dat je tussen de eerste en tweede sessie dagelijks door een mede-cursist wordt gebeld en jezelf ook dagelijks een medecursist moet opbellen, zodat je elkaar kunt coachen. Een opdracht vandaag was een vreemde groep (van ca. 20 personen) toe te spreken. Morgen is het de bedoeling dat we de stad ingaan en mensen gaan interviewen. Een uitdaging om de therapie in praktijk te brengen.

Tijdens de therapiedagen wordt de basis gelegd om zelftherapeut te worden. Je weet hoe de methode werkt en nu moet jezelf sturen.

Iedereen die stottert heeft over het algemeen dezelfde verschijnselen:

Herkent u deze verschijnselen bij uzelf of bij uw kinderen, dan adviseer ik u deze therapie te volgen. Wacht zeker niet langer, want de drempel wordt dan alleen maar hoger. Gewoon doen. Onze leider had als slogan “lange klanken voor even of stotteren voor het leven”. Aan u (jou) de keus!

    B136

    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na jaren logopedie, Doetinchemse Methode, …. en nog meer logopedie en stottertherapie en heel veel teleurstellingen toch de stap nog één keer gewaagd: “Hausdörfer”. Met weinig hoop op succes maar nu, na drie dagen, heb ik volop hoop!