nldede

B133

Jan (46)Ook zin in zo’n waanzinnig bevrijdingfeest?
Op dit moment heb ik (bijna) 2 x 2 dagen therapie achter de rug. Ik ben reuze enthousiast en vrolijk. Er gaat een wereld voor me open. Bevrijd van angst kan ik zeggen wat ik wil. Groot was (en is) mijn verbazing over de verbluffende eenvoud van de therapie. Zo eenvoudig dat je het niet gelooft (en al snel denkt dat het niet waar kan zijn). Want het is in feite ‘slechts’ terug naar de basis: als een klein kind leer ik opnieuw dat spreken alleen maar klanken produceren is. En als ik dan ook nog ontdek dat ik die klanken zelf kan sturen tot verstaanbare spreektaal, kan het feest helemaal beginnen. Iedereen die moet horen hoe ik nu met mijn klanken klare, verstaanbare taal kan maken.

De feestelijkheden worden soms onderbroken. Dan valt de muziek uit. Voor even vergeet ik de simpele instrumenten die ik beschikbaar heb en bewandel dan plots weer oude paden. Maar niet voor lang. Ik kan mezelf dan meteen weer bijsturen en de eenvoud van de methode direct weer toepassen. En anders is therapeut Jan Heuvel er, die ieders groeiproces consciëntieus, eindeloos geduldig en met indrukwekkende toewijding volgt en stuurt. Elk opstaan na een valletje betekent een nieuwe sprong in het vertrouwen. Dat neemt verbazingwekkend snel toe. Vaak zo snel dat ik ‘hoogtevrees’ krijg: ik durf het gewoon niet te vertrouwen.

Jazeker, ik moest door een paar zelf opgeworpen barricades heen. De angst die het vooraf opriep heeft zich getransformeerd in pure vreugde. Pure alchemie. Dankjewel dr. Hausdörfer dat je je hele leven hebt besteed om ons deze methode na te laten. En Jan Heuvel, die zijn leven nu helemaal wijdt aan het verder perfectioneren van de methode, zodat nóg meer stotteraars nóg sneller uit hun lijden worden verlost.

Zzzzzegt, herstel: Zegt het voort!


Koos (64) – Toevallig las ik een artikel in de krant over een Belg die door middel van de Hausdörfer methode stottervrij was geworden en nu logopedist in België is. Mijn belangstelling voor deze therapie was gewekt. In het bericht werd tevens melding gemaakt van een te houden stotterbeurs in Velp begin november. Deze beurs heb ik bezocht en daar een bewuste keuze gemaakt voor de Hausdörfer methode. Ik volg nu 3 dagen de therapie.
Op de eerste 2 dagen droeg therapeut Jan Heuvel instrumenten aan om je flegma te trainen en daardoor spreekrust te krijgen. Een stotteraar zit in een vicieuze cirkel: de Ik kan niet-cirkel. Hij heeft last van spreekangst vanwege de stotterervaringen. Door de spreekangst gaat hij weer stotteren. Het gevolg: zie je wel, ik niet normaal spreken.
Met je flegma kun je in de 2e cirkel komen: de Ik kan-cirkel. Je flegma geeft je spreekrust. Het gevolg: natuurlijk spreken. Omdat je ervaringen krijgt met het natuurlijk spreken, krijg je het Ik-kan gevoel. Omdat je dat gevoel hebt, behoudt je je spreekrust.
Al na de 2e dag zat ik in de 2e cirkel. Ik ben nu op de 3e dag nog steeds in die goede cirkel en ben er in de afgelopen dagen ook niet uit geweest. Mijn klanken heb ik de eerste paar dagen na de eerste sessie duidelijk en met nadruk verlengd. Dat begint nu een beetje te slijten. De spreekrust blijft aanwezig en het geeft me een vrij gevoel. Dat maakt me blij en ik ga geen enkele situatie uit de weg. Telefoneren, aanspreken van wilde mensen (niet om mezelf te bewijzen, maar gewoon omdat het op dat moment functioneel is), ik doe het allemaal. Ik ben vriendelijk en blij tegen iedereen en het straalt zelfs op wildvreemde mensen af.
Geweldig. Bedankt, Jan Heuvel, voor de gereedschappen om deze vrijheid te bereiken.

Lees hier verdere berichten van Koos


Josja (21)Hausdörfer, een verlengde wandeling van stottergevangenis naar eeuwige vrijheid!
Na het lezen van de berichten van mijn medecursisten, werd mijn gevoel van euforie, welke in deze therapie zeer vaak voorgekomen is, wederom vergroot. De berichtjes waren zeer positief en gaven het overheersende gevoel van deze therapie erg goed weer. Helaas heb ook ik geen negatieve aspecten van de therapie kunnen ontdekken. Vanaf de eerste minuut van de therapie tot op het moment van vandaag geloofde ik in de therapie, maar ben ik wel kritisch geweest. Kritisch naar Oscar Hausdörfer, de grondlegger van de therapie, kritisch naar Jan Heuvel, die de therapie leidt en kritisch naar mijn medecursisten, welke ook de nodige inbreng hebben in de therapie.
Als het gaat om de kracht van deze therapie, hebben we daar ook gelijk een van de belangrijke punten te pakken. Wij ex-stotteraars hebben het meest gehad aan de theorie en uitleg van Jan Heuvel, maar ook heel veel aan elkaar. Wij hebben elkaar gesteund op moeilijke momenten, advies gegeven op radeloze momenten en gecomplimenteerd op vreugdevolle momenten.
Bij deze dus een grote hulde voor Jan, die ons ‘s avonds via de mail als ook in de koffiepauzes van de therapie met raad en daad heeft bijgestaan, maar een nog grotere hulde voor de medecursisten zonder wie wij allen nooit zo ver zouden zijn gekomen als wij nu zijn. Hulde!


Esther (42) – Ik ben begonnen met de Hausdörfer methode om beter om te kunnen gaan met mijn stotteren. Ik heb er in het dagelijks leven erg veel last van, omdat ik mijn stotteren wil verbergen. Dat betekent voor mij woorden en situaties omzeilen als ik denk dat ik eventueel zou kunnen gaan stotteren. Ik ervaar dat als een steeds meer bedreigende omgeving waar de spanning steeds hoger wordt om het stotteren te kunnen vermijden.
De informatie die ik heb ingewonnen over deze methode sprak me direct erg aan. Het stottervrij worden – dat las ik op de website – is alleen maar een droom; ik ben al dik tevreden met leven zonder spreekspanning.
Ik heb nu 3 dagen therapie er op zitten. Ik ben erg blij met de goede uitleg hoe stotteren in elkaar zit volgens Hausdörfer en Jan Heuvel. Ik was ook al voorbereid door het vooraf lezen van de reader en het boek van Hausdörfer. Ik begrijp nu beter waarom ik stotter op sommige momenten en waarom ik soms heel ontspannen zonder stotteren kan spreken. Door dit begrip heb ik een goed houvast om te werken aan natuurlijk spreken. Het is geen trucje dat je moet toepassen, maar je leert echt natuurlijk spreken. Het belangrijkste waar we nu aan werken is het vergroten van je flegma; tevens voor mij denk ik het moeilijkste onderdeel van de cursus. Door het verlengen en luisteren naar mijn klanken val ik op met mijn spraak. Toch merk ik dat me dit nu makkelijker afgaat om dit zonder schaamte te doen. We leren goed luisteren naar je spraakgeluid; dat neemt mijn aandacht weg van ‘woorden’ die ik wil gaan spreken. Ik merk duidelijk dat mijn spreekspanning daardoor afneemt en ik rustiger en meer ontspannen spreek. Omdat ik nu minder mij best doe om niet te stotteren merk ik wel dat er wel stotters komen. Ik laat dit gebeuren (en zoek niet snel een ‘makkelijk woord’) en zie dit als een flegmatraining. Ik probeer wel te begrijpen hoe dit gebeurt, en Jan Heuvel kan dat goed uitleggen. Door dit begrip heb ik niet meer het machteloze gevoel dat het me allemaal overkomt, zonder dat ik er invloed op heb. Naast flegmatraining leren we goed naar je eigen stemgeluid te luisteren en je gedachten te verklanken. Ik weet nu dat ik altijd gedachte omzet in woorden en alle moeilijke woorden al van verre zag aankomen. Gevolg was spreekspanning en stotteren op deze woorden. Door mijn aandacht bij mijn stemgeluid te houden, leer ik geen ‘woorden’ meer te zien in mij hoofd.
Ik voel dat ik na 3 dagen therapie veel meer grip heb op mij spreken en me niet meer overgeleverd voel aan allerlei gedachten in mijn hoofd. Het is prettig dat het een groepstherapie is, om ook van anderen te leren. De eerste week hadden we dagelijks telefoon- en mailcontact, zodat de motivatie blijft. Het feit dat de therapie er naar streeft dat je je eigen therapeut wordt vind ik een hele gezonde en reële gedachte; je krijgt alle uitleg en gereedschappen in handen om natuurlijk te spreken.


Ashnie (18) – In november hoorde ik over een stotter-therapie. Ik wilde hier meer over weten, dus ik heb toen informatie opgezocht. Ik kwam via een forum terecht bij de Hausdörfer-methode. Op die forum stond er ook een emailadres van een ex-cursiste. Ik heb met haar gemaild en zij reageerde heel erg positief over deze therapie. Ik wist meteen dat ik deze therapie moest doen.

Ik heb er nu drie dagen op zitten. De eerste dag dat ik hier kwam, wist ik niet precies wat ik moest verwachten. Ik had het idee dat we veel oefeningen zouden doen, dit is eigenlijk niet het geval. Wij hebben wel oefeningen gedaan, bijvoorbeeld met het verlengen van je klanken. De eerste dag voelde ik me nogal gespannen, en ik voelde dat ik spreekangst had. Jan Heuvel vertelde ook hoe het komt dat wij eigenlijk stotteren. Er werd ook verteld waarom je op sommige momenten natuurlijk spreekt, en andere momenten weer niet.
De tweede dag voelde ik me ook veel rustiger en ik durfde ook meer te doen. We hebben aan het eind van de dag voornemens gemaakt. Net als mijn medecursisten, was mijn voornemen om mijn flegma te trainen. Dit vind ik een heel moeilijk onderdeel.
Jan vertelde ons, dat het belangrijk is om naar je stemgeluid te luisteren. Als je je klanken verlengt, dan luister je naar je stem. Hierdoor zul je ook minder gaan stotteren. Dit probeer ik te doen, maar ik merk snel dat ik mijn aandacht er niet echt bij kan houden. Met als gevolg, dat ik weer ga stotteren. De afgelopen dagen moest ik dit in mijn omgeving doen, wat ik heel lastig vond. Ik schaamde me om overdreven klanken te verlengen. Dit zijn de irrationele gedachten. Ik denk meteen wat andere mensen van mij zullen denken, als ik met verlengde klanken ga praten.
Ik spreek van mezelf redelijk snel. Jan Heuvel vertelde dat dit komt, doordat ik mijn stotteren voor wil blijven. De afgelopen dagen heb ik in het dagelijkse leven nauwelijks spreekangst of spreekspanning gevoeld. Het kwam af en toe wel voor, dat ik zenuwachtig werd, maar dit viel reuze mee.

Ik had het gevoel dat ik de afgelopen dagen niet genoeg mijn best had gedaan. Vandaag moesten wij een verhaal vertellen, en dit werd dan opgenomen. Ik zat voor de groep en ik voelde helemaal geen spreekangst of spreekspanning. Dit een heerlijk gevoel. Ik heb mijn klanken niet echt verlengd, maar ik kwam rustig en duidelijk over bij mijn publiek. Ik voelde me er prettig bij en dit geeft mij meer zelfvertrouwen. Jan Heuvel heeft mij ook vertelde dat het belangrijk is dat je die spreekangst niet meer voelt en dat voel op dit moment absoluut niet.


Sharon (22) – Ik ben in aanraking gekomen met het Hausdörfer-instituut door stottertherapie te googlen op het internet. Ik heb hiervoor eerder een andere therapie gevolgd en helaas heeft dat geen baat gehad. Ik kwam terecht op een stotterforum en zo heb ik veel positieve reacties gelezen over INS, dus het kon geen kwaad om even een kijkje te nemen op de website. Alles gelezen en tot me door laten dringen en de methode sprak me erg aan. Ik had niks te verliezen dus ik besloot me aan te melden.

Bij aanvang van de cursus had ik me voorgenomen om alles over me heen te laten komen en gewoon kijken hoe de Hausdörfer methode in elkaar steekt. Het komt er op neer dat flegmatraining centraal staat in de methode. Je luistert naar je klanken en probeert daardoor spreekrust te krijgen en je spreekspanning (met stotteren als gevolg) naar de achtergrond te laten verdwijnen.

We zitten nu in dag 3 van de cursus en morgen is de laatste dag. Dan zit de basissessie erop en dan wordt je je eigen therapeut. Ook is het fijn dat je in de eerste week intensief contact hebt met je medecursisten. Je kan er veel steun aan hebben en elkaar lekker scherp houden.

Ik heb nog een aardige weg te gaan, maar door mijzelf, mijn kennis over de Hausdörfer methode (en uiteraard door Jan Heuvel) ga ik vrij worden van stotteren!


Anton (45) – Ik heb sinds mijn kinderjaren gestotterd maar ik heb mijn idealen voor een belangrijk deel niet laten afhangen van mijn gestotter. Eigenlijk had ik mij erbij neergelegd dat ik voor de rest van mijn leven
stotterend zou moeten slijten totdat ik aanraking kwam met de Oscar Hausdörfer methode. Ik was er bijzonder enthousiast over. Voor het eerst in mijn leven heb ik een methode ontdekt waarmee ik iets aan mijn stotteren kan doen.
De cursus volg ik nu voor de 3de dag en ik heb er geen spijt van. Het voldoet aan de verwachtingen die ik ervan had. Ik sta volledig achter de principes van deze methode.
De termijn waarop ik resultaat verwacht moet ik enigszins wel bijstellen. Ik zal consistent en geduldig de methode in de praktijk moeten toepassen.
Ook de aard van het resultaat, vlot spreken, moet ik bijstellen. Ik zal in eerste instantie moeten werken aan het bereiken van een flegmatisch temperament.
Door te volharen in het toepassen van wat ik geleerd heb, ben ik ervan overtuigd mijn idealen te verwezenlijken.
De individuele deelnemers heb ik als heel prettige personen ervaren. Ook de sfeer vond ik fantastisch.
Onze begeleider, Jan Heuvel, is een ware leraar. Kundig en invoelend.

    B133


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik heb de Hausdörfer nu voor een tweede maal gevolgd, de eerste keer was in 2008. In 2008 had ik hele andere doelstellingen, ik wilde alleen intoneren en verlengen en niet stotteren.