nldede

B129

Toen ik vorige week ben begonnen aan deze cursus had ik vrijwel meteen het idee dat ik bij de goede cursus zat. We hebben ons toen voorgesteld, wat altijd moeilijk is. We hebben toen de theorie te horen gekregen. Het was vrij eenvoudig te begrijpen maar bleek moeilijk toepasbaar te zijn. We hebben hierdoor geleerd om je flegma op te bouwen en zo spreekrust te creëren. Daarbij had ik ook het gevoel dat ik alles kon zeggen wat ik wou en wanneer. Toen we naar huis gingen, heb ik echt het gevoel gehad dat ik die spreekrust had. Dit was echter voor korte duur, de “volle tank”liep al snel leeg. Ik bouwde ook niets meer op omdat ik niet meer naar mijn klanken luisterde. Bij de tweede week heb ik weer geleerd waarom het zo gegaan is. Ik ben gaan inzien hoe ik me moet concentreren op het luisteren naar mijn klank. Ook hebben we weer meer getraind op ons flegma. Tot slot hoop ik dat ik de intonatie kan toepassen in de komende weken en zo volledige spreekrust krijg en ook zo kan houden.

Niels (18 jaar), Bentelo


Het volgen van de Hausdörfer basiscursus betekent voor mij: het radicaal door elkaar schudden van mijn ideeën over (oorzaken van stotteren). Een radicaal andere manier om naar mijn spreken te luisteren. Het heeft me ook ervan bewust gemaakt dat ik mijn stotterprobleem verdrong en er toch last van had en het nu voor mezelf er…. en er fundamenteel mee aan de slag ga.
Daarnaast vind ik de manier waarop de therapie wordt gegeven heel plezierig: veel persoonlijke aandacht, een kleine groep en therapeuten die heel rustig en scherp zijn. Het was kortom, zwaar (door alle indrukken en omdat ik met mezelf wordt geconfronteerd), en heel heilzaam. En een mooie plek.

Paul (56 jaar), Utrecht


Voor de 2 keer sinds ik 13 was heb ik de basiscursus gevolgd. Het was weer leerzaam en herkenbaar. Veel inzicht gekregen in het stotteren en hoe je je eigen therapeut kunt zijn. Er is nog een lange weg te gaan maar dat heb ik er zeker voor over.

Lennie (26 jaar), Wijchen


Ik ben deze cursus gaan volgen, omdat ik altijd het gevoel had dat er iets aan te doen was. Dit kreeg ik in het eerste basisweekend al gelijk mee. De basis is de klanksturing, het feit dat je klanken spreekt in plaats van woorden en letters, was voor mij het “stuur”in handen. Wat ik nu nog moet leren om flegma op te bouwen en mijn niks aan te trekken van anderen. Ik heb wel het gevoel dat ik mijn eigen therapeut ben en dat ik helemaal stottervrij kan worden. Deze cursus is voor elke stotteraar aan te bevelen.

Danny (20 jaar), Tange


Na Del Ferro een totaal andere therapie, een stuk natuurlijker! Ik heb vertrouwen in de therapie en ga nu het in de praktijk brengen. Ik heb er vertrouwen in!

Paul (23 jaar), Made


Toen ik hier kwam stotterde ik hevig!
Na de 1e dag had ik al veel spreekrust, klank maken vergaat mij goed en de rest gaat vrij wel van zelf! Flegma heb ik grotendeels onder controle. Beste cursus die ik ken!

Gert-Jan (19 jaar), Doorn


Het was “derde” kerstdag 2007 dat ik jullie advertentie las in Happinez. Na een bezoekje op het internet en het doorlezen van jullie boek was ik snel overtuigd. Eindelijk een verhaal c.q. Aanpak die aansluit bij mijn ervaringen. Waarom stottert een stotteraar niet bij zingen? Het is de klank en weten dat je ‘t kunt, “you stupid”!
Na twee blokken weet ik dat ik ‘t kan en vooral spreekrust moet hebben. Dank voor de inzichten en de ervaringen die ik heb opgedaan. Stotteren zal mij geen buikpijn meer bezorgen. Hoogstens ooit een te vet gevulde kalkoen met Kerstmis.

Willem (45 jaar), Teteringen

    B129


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Met de Hausdörfer-methode krijg je handvatten aangereikt waarmee je vrij kunt worden van stotteren. Wat ik prettig vind om te weten is dat het stotteren puur “tussen de oren” zit en dat het niet iets lichamelijks is.