nldede

B123

Na jaren van logopedie en tot twee maal toe Del Ferro had ik de afgelopen tien jaar mijn buik vol van stottertherapieën. Het afgelopen jaar begon ik steeds meer te merken dat het stotteren mijzelf in de weg ging staan. Daarnaast wilde ik mijn dochters normaal kunnen voorlezen.
Ineens herinnerde ik mij dat mijn moeder mij ooit een artikel over Natuurlijk Spreken had gegeven. Ik heb dit weer gelezen en ben mij erin gaan verdiepen en heb mij, mede door een schop onder mijn kont van mijn baas, ingeschreven.
Tijdens de eerste sessie gingen mijn ogen open en ontdekte ik dat ik zonder angst kan spreken. In de eerste week daarna heb ik ook ontdekt dat het niet vanzelf gaat! Je moet het allemaal zelf doen maar gelukkig met de nodige en bezielende steun van Jan. Na drie dagen therapie ben ik ervan overtuigd dat ik een natuurlijk spreker kan en ga worden.

Fulco (33), Houten


Ik ben Paulien. Op internet heb ik gesurfd naar stottertherapieën. Bij de Hausdörfer-therapie had ik gelijk een heel goed gevoel. Ik heb niet lang hoeven aarzelen.
Wat ik heel bijzonder vind en toch ook wel heel erg gewoon is dat deze therapie heel natuurlijk is en in principe erg simpel. Bij heel veel dingen staan de meeste mensen niet stil en het is zo vanzelfsprekend.
Ik weet dat ik nog erg aan mijn flegma moet werken, maar we gaan er voor! Na drie dagen merk ik heel goed dat het gewoon een kwestie is van doen en dat ik ‘schijt’ aan iedereen moet hebben. Ik raad iedereen aan om deze cursus te volgen. Jan, hartelijk dank voor de goede begeleiding.

Paulien (42), Ugchelen


Na jaren stotteren en talloze therapieën heb ik het voor mij gevonden. Rust.
Ik heb bijvoorbeeld jarenlang 1001 therapieën gehad. Later (zo’n 7 á 8 jaar
geleden) heb ik Del Ferro gevolgd maar met weinig effect. De eerste week/maand ging het goed maar daarna werd het steeds een stuk minder totdat ik uiteindelijk in mijn oude patroon terugviel of zelfs dat het in sommige opzichten erger was geworden. Je ego krijgt een deuk. Twee jaar geleden heb ik deze therapie ook al een keer gedaan. Dit ging perfect alleen had ik het er in de buitenwereld moeite mee. Mijn flegma onvoldoende: ik trok mezelf te veel aan van wat de ander denkt en ik was té snel tevreden. Maar nu ik dit weet kan ik er ook aan werken. Nu gaat het in de buitenwereld perfect. De stof komt beter binnen, ik snap het nu en dat merk je gelijk aan mijn klanken. Kortom: het gaat geweldig! Ik praat meer tegen mensen aan ook al ken ik ze niet, gewoon met klanken spelen, gewoon flegma trainen, zo veel rust, zo veel vertrouwen. Dit gaat het worden, nu kan ik het, ik kan wél.

Vincent (20), Breda


Ik heb gelezen over de therapie. Het sprak mij meteen aan. Ik heb in 1999 de Del Ferro-methode gevolgd, maar die was heel erg gericht op de ademhaling en niet op mijn persoon. Dat vond ik toen al een gemis. Er werd eigenlijk niet ingegaan op de ‘oorzaak’ van het stotteren, namelijk de spreekangst. Hier heb ik ondervonden dat ik geen spreekangst hoef te hebben en dat ik kan ‘spreken’
zonder te stotteren. Dit heeft mijn ego wel goed gedaan. Ik hoop ooit stottervrij te zijn. Ik weet dat het nog heel moeilijk zal zijn om aan mijn flegma te werken, maar dat het niet meer onmogelijk is. Ik heb de groep als zeer prettig ervaren.
Jan, je straalt heel veel rust uit! Dit heeft gemaakt dat je jezelf kan zijn in de groep. We zullen zien… of eigenlijk horen!

Anuradha (32), Gorinchem


Na wat surfen op het internet ben ik in contact gekomen met Instituut Natuurlijk Spreken en de Hausdörfer-theorie. Na het lezen van ervaringen van ex-cursisten is mijn interesse gewekt en heb ik het boek en de reader besteld en doorgelezen. Hierdoor vielen veel puzzelstukjes op zijn plaats en was veel herkenbaar, waarna ik me heb ingeschreven voor de cursus. De cursus is zeer verhelderend en duidelijk niet ‘vloeiend spreken’ maar ‘spreekrust’ is de doelstelling. Dit met een dosis flegma opbouwen moet mij vrij maken en ik ben ervan overtuigd dat dit ook gaat lukken. De ‘ik kan’-gedachte zal op den duur de ‘ik kan niet’-gedachte gaan verdrijven.

Diederik (31), Woerden


Nadat ik de informatie had gelezen van de cursus sprak het mij gelijk aan. Ik heb niet lang gewacht voordat ik mij heb aangemeld. Enkele therapieën gevolgd. Daarbij niet het gewenste resultaat gekregen. Ik denk dat ik met deze therapie spreekrust kan krijgen. Ik moet mijn flegma hééél vééél nog oefenen, maar ik heb er zeker baat bij. Het zal nog even duren voordat ik totale spreekrust heb.

Groetjes, Brenda (22), Harderwijk


Na de uitzending van Paul de Leeuw waarin ‘Natuurlijk Spreken’ ter sprake was gekomen, heb ik informatie opgevraagd. Uiteindelijk heb ik me opgegeven voor de cursus Natuurlijk Spreken. De resultaten die ik heb geboekt zijn geweldig!
Mijn spreekangst is weg en in veel gevallen heb ik spreekrust. Ik ben nog niet ‘vrij’, maar daar gaan we hard aan werken.

Groeten, Erwin (27), Groningen


Na veel twijfels over een therapie heb ik toch de keuze gemaakt om deze therapie te volgen. En het is voor mij echt een openbaring. Direct na de eerste cursusdag merkte ik al verschil in de spanning in mijn lichaam, maar ook vooral in de spreekrust. De manier van cursus geven is ook heel goed: Jan is helemaal thuis in deze therapie. Maar voor iedereen geldt wel dat je het moet doen. Voor de een zal het sneller gaan dan voor de ander maar ik ben er van overtuigd dat Natuurlijk Spreken binnen handbereik ligt. Ik wens iedereen heel veel succes met het klanksturen.

Emiel (27), Veeningen

    B123


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Om van mijn stotteren af te komen ben ik op het internet gaan zoeken naar instanties die stottertherapieën aanbieden. Na wat research kwam ik tot de conclusie…