nldede

B122

Al die woorden in je hoofd, al die zinnen. Rode streep onder de woorden die niet lukken, oranje streep onder de twijfelwoorden en een groene onder de “makkelijke” woorden. Ruim 14 jaar is het zo dag in, dag uit, in mijn hoofd gegaan. Op mijn 8e heb ik voor het eerst logopedie gehad: bezig zijn met moeilijke woorden, het stotteren accepteren, letten op je ademhaling, een aantal dingen die ik hier leerde en dan ook toepaste. Eigenlijk heb ik vanaf dat moment geen moment meer rust gehad in mijn hoofd. Een feestje, een presentatie of een Bigmac halen bij de McDonalds, allemaal situaties waar ik tegenop zag, vooraf al zo een spanning opbouwen dat het op het moment supreme voelde als een …. op mijn keel, ik kon niet.

Via de site natuurlijkspreken.nl ben ik in aanraking gekomen met de Hausdörfer-methode. De hele methode sprak mij onwijs aan, klanken maken, niet meer zo bezig zijn met de situatie, want wat is het verschil eigenlijk? Pure spanning.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik op de eerste dag van de tweede basissessie. Het gevoel wat ik nu heb is onbeschrijfelijk. Luister naar je klanken, lange klanken maken, spreken is weer leuk, een uitdaging. Als je er bij nadenkt is het zo frustrerend, het is zo simpel eigenlijk, iedereen kan toch klank maken, elke stotteraar ook, geen probleem. Het is iets wat je zelf moet voelen, moet toepassen, moet vallen en opstaan maar wel altijd met het besef “ik kan”! Ik kan praten, ik kan alles zeggen wat ik wil, elk moment en altijd! Echt een heerlijk gevoel.
Jan en Martijn, bedankt voor de cursusdagen en nog veel succes verder. Ik hoop dat jullie nog veel mensen kunnen helpen en hun dit heerlijke gevoel kunnen laten beleven. Succes!

Erik (22), Medemblik


Ik stotter sinds mijn 4e/5e levensjaar (ik nam het over van een jongetje in de straat, het komt niet in mijn familie voor). Diverse malen heb ik logopedie gehad en van mijn 10e t/m mijn 12e heb ik niet gestotterd, maar vanaf de Middelbare School begon het weer. Logopedie heeft daarna nauwelijks meer geholpen. Rond mijn 28-ste hen ik de Doetinchemse Methode gevolgd. Dat heet wel meer zekerheid gegeven en even geholpen, maar de laatste jaren ging het toch weer slechter (stress). Ik had wel eens gehoord van de Hausdörfer-methode, maar was inmiddels een beetje sceptisch geworden en had er weinig vertrouwen meer in dat het zou helpen. Uiteindelijk heb ik dan toch de stap genomen om aan deze therapie te beginnen en ik moet zeggen dat ik er meteen al een goed gevoel bij had en dacht “Ja, dit is het wel, dit is waar alles om draait”. Gelukkig is de therapie niet zo vreselijk lang en intensief als de Doetinchemse Methode en veel meer ‘to the point’. De flegmatrainingen vond ik soms best wel wat moeilijk omdat ik dan het gevoel had voor paal te staan, maar ook dat ging steeds beter en vandaag bij de presentatie had ik de maling aan de onbekende groep mensen en deed ik alles met klankverlengingen en intonaties.
Ik hoop natuurlijk op een dag helemaal vrij te zijn en niet meer te stotteren, maar besef dat ik daar zelf aan moet werken en dat het nog wel even kan duren, maar wel stap voor stap vooruit.

Danyo (37), Den Haag


Sinds 1940 gestotterd vanuit het Jappenkamp. Wel een paar fysiotherapeuten gehad maar zonder afdoende resultaat. Sinds drie maanden met mijn vrouw het boek van Jan Heuvel “Van Stotteren En Spreekangst Naar Natuurlijk Spreken”
bestudeerd en met mijn vrouw geoefend en in praktijk gebracht.
Een hele goede groep vol humor, flink gewerkt maar af en toe niet te stuiten.
Complimenten aan Martijn Sandee en Jan Heuvel. Zie nu al uit naar de opvolgdagen.

Bart (60+), Amsterdam


Via een artikel in de Achterhoek Nieuws kwam ik in aanraking met INS. Ik ben naar de voorlichtingsmiddag in Winterswijk geweest en de methode sprak me erg aan. Deze voorlichtingsmiddag werd gegeven door mensen die deze cursus eerder gevolgd hadden en hun stonden voor een grote groep mensen hun ervaringen te vertellen over de Hausdörfermethode, met zoveel rust, ongelooflijk dat hun gestotterd hadden!
Ik heb me opgegeven voor de cursus en moest helaas nog wachten tot oktober voor er plek was.

De eerste drie dagen van de cursus zitten erop nu ik dit schrijf. We hebben een fijne groep. Het was hard werken maar we hebben erg veel plezier gehad samen! Ik sta er versteld van hoeveel verandering deze cursus bij mij en anderen in de groep heeft gebracht. Wij zijn nog maar zo kort bezig en iedereen heeft al resultaat! Dat is een geweldig gevoel. Het gebruiken van de lange klanken brengt veel spreekrust. Nu nog wat meer lef krijgen om het overal toe te gaan passen. Ik ben er nog niet maar de eerste stappen zijn gezet!

Deze cursus is een aanrader voor iedereen die hinder ondervindt van stotteren.
Niet meer twijfelen, gewoon doen! Het is de moeite waard.
Jan en Martijn bedankt, veel complimenten voor jullie fijne en proffessionele begeleiding.

Els (46), Dinxperlo


Via een zoektocht op internet kwam ik op de website terecht van Natuurlijk Spreken. Meteen werd mijn aandacht gegrepen door al die persoonlijke verhalen van de cursisten en de successen die werden geboekt. Ik heb meteen een informatiepakket besteld waar een cd-rom en twee boeken zaten. Toen ik begon te lezen in het theorieboek (reader) van de Hausdörfer-methode vond ik meteen veel herkenningspunten en ik kon niet stoppen met lezen. Het lezen van de reader was voor mij echt een ‘eye opener’ en ik heb meteen Jan heuvel gebeld om me aan te melden. Het was balen dat ik drie maanden moest wachten voordat er plaats was in de groep van Oktober. Het voordeel was dat ik in die tussentijd al goed kon lezen in de reader en dat ik goed voorbereid op de therapie ging! Die voorbereiding vond ik erg prettig omdat je dan weet waarvoor je moet verlengen en hoe je het beste de klanken kan sturen.
Op de eerste dag van de basiscursus kregen we echt een spiegel voorgehouden en dat vond ik best confronterend. Op dag 2 was er echt veel vertrouwen in elkaar, in de groep en iedereen liet het achterste van z’n tong zien. Het was echt een fijne dag en ik heb veel geleerd en mijn vat was flink vol getankt!
Naderhand nog lekker gegeten met een paar man van de cursus in Lochem. Dit was een mooie afsluiting van de eerste sessie.
De tweede sessie was ook goed begonnen en ik had er erg veel zin in. Het was leuk om iedereen weer te spreken en de sfeer in de groep is ook geweldig. Het was mooi om te zien dat iedereen zoveel vooruit is gegaan in zo’n korte tijd.
Wel ben ik bang dat we nog makkelijk in valkuilen kunnen stappen. Zo denk ik aan het verwateren van het toepassen van de techniek. De tijd zal het leren en waarschijnlijk pas op de laatste terugkomdag kunnen we de balans opmaken.


Vandaag de laatste dag van de basiscursus. Ik heb een ongelooflijk lekker gevoel dankzij het toepassen van de Hausdörfer-methode.
We zijn vanmorgen naar Zutphen gegaan en daar moesten we 5 mensen interviewen waarbij we erg moesten overdrijven met onze klank. Ik heb voor mijn gevoel hééél erg overdreven en het viel mij op dat de meeste mensen die ik interviewde erg geduldig en aardig waren. Hieronder zal ik de interviews kort
beschrijven:
1)Interview 1: Ik sprak 3 dames aan en vroeg of zij stotteraars in hun kennissenkring of familie hebben. Dit brak het ijs en zij vertelde dat ze daarmee bekend waren! Ik had veel spreekrust en bleef super rustig. Het was fijn om te praten met deze dames en ze reageerden erg aardig en gaven allerlei complimenten.
2)Interview 2: Ik maakte en gesprek met een jongen die daar aan het werk was om een krant (NRC) te verkopen. Het was geweldig om de rol om te draaien en de jongen te gebruiken “misbruiken” als proefobject en lekker mijn klanken te sturen en daarbij nog een gratis krant krijgen.
3)Interview 3: (Dit is het interview dat gefilmd werd door jan Heuvel). Op mijn eerste vraag of de mevrouw iemand kende die stotterde vertelde zij dat haar dochter stotterde. De mevrouw keek me erg geduldig en aandachtig aan en ik had maximale spreekrust. Het verlengen ging erg goed en ik kon de aandacht goed bij het klanksturen houden terwijl de mevrouw aandachtig luisterde naar de Hausdörfer-methode. Daarna heb ik gevraagd of ze iets vreemds aan mij hoorde. Haar antwoord was dat het erg prettig was om naar me te luisteren. Ze vond dat ik erg rustig bleef en kalm sprak. Het was voor mij erg prettig om te horen dat deze mevrouw zo complimenteus was. Om mijn flegma te trainen heb ik voorgedaan hoe het klonk als ik zou stotteren. Dit zou ik voor de cursus nooit hebben gedaan en nu was ik gewoon expres aan het stotteren. De mevrouw vond het erg mooi om het verschil te horen tussen voor en na de cursus.
4)Interview 4: hierbij sprak ik 2 dames aan met de vraag of ze even tijd hadden voor een paar vragen. “Als het maar niet te lang duurde!” was hun antwoord. Toen ik begon over stotteren was hun aandacht volledig bij mij.
Haar vriend Wouter stotterde vroeger ook, maar hij had er geen last van want hij had voor ieder woord 10 synoniemen en hij beschikte over een geweldige lijst van woorden vertelde zij trots! Dit was voor ons erg bekend als Hausdörfer want met een geweldige synoniemenlijst ben je niet vrij van spreekspanning! Deze mevrouw was dan ook erg verrast dat wij niet meer in woorden en zinnen denken. Wij hebben geleerd om onze klanken te sturen en hierdoor zijn wij vrij van stotterspanning. Uiteindelijk duurde dit gesprek ongeveer 7 minuten!! Het laatste is niet meer gelukt of ik kan het me niet meer herinneren.
Wat een fijn gevoel!!

Jules (29), Eindhoven


Op 18 oktober 2007 ben ik begonnen met de stottertherapie volgens Oscar hausdörfer. Nou wat een prettige ervaring. Ik heb 8 jaar logopedie gevolgd zonder enig resultaat. Het werd op een gegeven moment een frustratie om naar de logopediste te gaan. Via internet kwam ik terecht bij INS. Na allemaal informatie verzameld te hebben ben ik begonnen. Ik kwam binnenlopen en wist dat er een videoopname werd gemaakt. Tjonge tjonge wat was ik bang en angstig en zoals ik wist er kwam geen woord uit. Het was één en al “eeeuuhh”.
Vreselijk! Ik zag mijn droom in rook opgaan, namelijk piloot worden. Na de handvatten in handen te hebben ging ik aan de slag en warempel, ik heb 100% spreekrust en praat zoals ik wil. Nou, wat een gevoel! Ik zie die keuring op
6 december nu veel positiever in. Nogmaals het is een heerlijk gevoel en het is zeker aan te raden.
Jan en Martijn, heel erg bedankt. Het is een heerlijk gevoel (en laat de videoopname nu maar komen ha ha)

Met vriendelijke groeten,
Rob (17), Hengelo (O)

    B122


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na het volgen van de basissessies van de Hausdörfer therapie is het voor mij duidelijk dat natuurlijk spreken voor mij haalbaar is. Het verrassende van de therapie is de snelheid waarmee de effectiviteit hoorbaar wordt.