nldede

B120

Na letterlijk en figuurlijk vastgelopen te zijn heb ik de keuze gemaakt iets aan mijn stotteren te gaan doen. Ik heb mijn licht opgestoken tijdens een terugkomdag van de Hausdörfer-cursus. De nuchterheid, bedaardheid, vanzelfsprekendheid van het natuurlijk spreken spraken mij aan. Thuis de cd-rom bekeken. Ik begreep de methode, maar snapte eigenlijk niet hoe het iedereen lukte zo snel zoveel vorderingen te maken.
Nu maak ik diezelfde vorderingen en kan spreekrust oproepen en bewaren. Ik kan dat nog moeilijk geloven. Kan dit eigenlijk wel? Ja, zeg ik dan tegen mezelf en denk terug aan de afgelopen week, waarin ik een hoge mate van spreekrust heb weten te bewaren. Ik ga met moed, inzet en humor mijn spreekrust bewaren in makkelijke en moeilijke situaties. En dan wordt ik vrijer en vrijer en ga zo mijn leven door!! Ik ben heel blij deze stap gemaakt te hebben en Hausdörfer heb leren kennen.

Noël (34), Harderwijk


We hebben een hele leuke groep van allemaal goed gemotiveerde mensen. Frappant om te merken dat je na enkele dagen al resultaten bereikt.
Ik voor mij: ik had tevoren het boek en de reader goed doorgenomen, maar kon in de praktijk de clou niet vinden. Daarvoor bleek ik de steun nodig te hebben van Jan en Martijn, en dan blijkt het allemaal zo eenvoudig te zijn. Door verlenging van klanken krijg ik spreekrust waardoor mijn zelfvertrouwen groeit.
Het is voor mij een openbaring dat het met zo weinig moeite zo goed gaat. Bedankt!

Rob (57), Breda


Op een mooie zomerdag heb ik Jan terug ontmoet. Hij vertelde mij over Hausdörfer, de inhoud en de betekenis. Het was als een sprookje voor mij. Vrij kunnen worden, waar iedere stotteraar van droomt. Woorden en letters kun je niet uitspreken. Klanken, luisteren naar jezelf, sturen en spelen met je eigen klanken, dat is de boodschap. Ik ben nu op cursus. Wij hebben een leuke groep. ‘t Is mooi hoe dat ieder voor zich de spreekrust en het flegma heeft ontdekt, het openbloeien van mensen. De angst in de ogen zien verdwijnen, uiteindelijk als natuurlijke spreker door het leven kunnen gaan.

Lieve groetjes, Marleen (42), Genk (B)


Een jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met deze therapie. Heb vervolgens het boek besteld en het eigenlijk steeds vooruit geschoven. Nu heb ik dan toch de stap gezet en heb er zeker geen spijt van. Ik merk doordat ik klanken langer maak dat ik zonder spreekangst kan spreken. Het is zo’n geweldig gevoel om je klanken te kunnen sturen waar en wanneer je maar wilt. Ik ben er ook van overtuigd dat als ik dit vol houd dat ik uiteindelijk vrij zal zijn, d.w.z. Spreken met spreekrust. Ik kan!

Job (23), Lemerlerveld


Altijd, altijd is er een zon en een maan.
Altijd, altijd blijft mijn stotteren bestaan (dacht ik).
Maar niet dus. Dit is de vierde dag van de cursus natuurlijk spreken en mijn stottergevoel is op dit moment volledig weg. Dit komt omdat ik klanken bewust stuur en naar mijn klanken luister. Hierdoor ontstaat spreekrust. Dus mijn aanname van altijd een stotteraar was een gevoel, een gedachte, die vooral in mijn hoofd zat. Heerlijk wat een spreekrust en daardoor een vrij gevoel.

Christa (50), Utrecht


Deze vierdaagse is voor mij als ‘natuurlijk spreker van geboorte’, die nooit de stress van het stotteren gekend heeft, een echte belevenis geweest.
Momenten van herkenning van patronen, die ontzettend diep geworteld zijn, afgewisseld met verbazing en emotie over de vooruitgang, die mensen in deze groep maakten door inzicht te verkrijgen in het psychologische proces van het stotteren.
Dit leert mij dat niemand moet stotteren. Dat niemand de pijnlijke weg hoeft te gaan die hij/zij tot nu toe gegaan is eens men in contact komt met de Hausdörfer methode-psychologie.
Dat zulke een (veelbesproken) problematiek op zo’n eenvoudige manier kan opgelost worden, mits een goed begrip van de mechanismen en uiteraard een uitstekende aanbrenger(s), roept om er- en herkenning en verspreiding, zodat ieder “niet” natuurlijk spreker de keuze krijgt dat zijn/haar weg of levenslat niet langer hoeft bepaald te worden door zijn/haar gebrek aan spreekrust.
Met oprechte waardering,

Patrick (48), Zonhoven (B)


Via mijn moeder ben ik in aanraking gekomen met deze cursus. Mijn moeder had een artikel over INS in een tijdschrift gelezen. Ze vroeg aan mij of ik deze cursus wilde volgen. Op het eerste moment had ik er weinig zin in, maar na een tijdje heb ik me toch ingeschreven.
Ik heb hier absoluut geen spijt van. Na 4 dagen van de cursus te hebben gevolgd heb ik al veel meer spreekrust. Dat heeft tot gevolg dat je vloeiender gaat praten.
Ik zou iedereen die stottert aanraden om deze cursus van Hausdörfer te volgen.

Groeten, Sander (16), Hamont


Nadat het werd opgemerkt dat ik na jaren van niet stotteren en hakkelen het op bepaalde momenten, in kleine mate, toch naar voren kwam heb ik besloten mij in te schrijven voor de Hausdorfer cursus door Jan Heuvel en zijn collega Martijn Sandee. Net als vele andere viel het mij op hoe snel je resultaat bereikt door het verlengen van je klanken waardoor je spreekrust krijgt, kunt bewaren en oproepen. Zelf merkte ik op hoeveel zelfvertrouwen ik kreeg en het vrij uit spreken zonder angst.
Voor mij is dit dan ook een openbaring en een absolute plus voor mijn studie en toekomst.
Deze cursus kan ik een ieder aanraden, of je nu in grote mate of minder grote mate last hebt van stotteren.
Jan en Martijn heel hartelijk dank!

Ernst (22), Holten, OV

    p0707


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Voordat ik met de Hausdörfer begon had ik heel veel angst met alles wat met praten te maken had. Ik kon heel moeilijk voor een groep mensen praten of in discussie gaan met iemand anders.