nldede

B118

Zoals velen stotterden of stotterde ik al vanaf jonge leeftijd. Altijd met zijn ups en downs. Op de basisschool en middelbare school ergerde ik mijzelf in mindere mate. Maar op mijn HBO nam de ergernis toe, hier wordt het communiceren namelijk steeds belangrijker, vooral de inhoud. Ik kon vaak de dingen niet zeggen zoals ik het wilde. Omdat ik hiermee zat ben ik rond mijn 21-ste weer logopedie gaan volgen. Vroeger had ik dit al eerder gedaan op aandringen van mijn moeder. Maar nu omdat ik het zelf ook echt wilde. Na ½ jaar logopedie had ik het gevoel dat dit niet de manier en oplossing was. ik ben toen gestopt met logopedie. Ik had namelijk mezelf er bij neergelegd dat ik van mijn stotteren af zou komen. Jaren later, ergernis ten top, ben ik toch weer gaan zoeken naar een oplossing. Na het zoeken op internet kwam ik op mijn 25-ste de Hausdrfer-therapie tegen. Dit sprak mij wel aan, dus had ik het boek besteld. Na het lezen van het boek was ik overtuigd. Alles wordt in een keer duidelijk. Eerst wilde ik de therapie vanuit het boek toepassen. Dit lukte in het begin vrij aardig, enkel ik kon de weg naar natuurlijk spreken niet vinden. Na een ½ jaar van twijfel had ik mij toch ingeschreven voor de therapie.
Nu heb ik 3 dagen therapie gehad en nu is ook meteen duidelijk wat ik eerder fout heb gedaan tijdens het toepassen van de therapie vanuit het boek. Dat was voornamelijk het toch ergeren aan stotteren en mij te druk maken over het stotteren in het algemeen. Nu heb ik het geheel door en de weg naar natuurlijk spreken is in zicht!!!

Joris (26), Nuland


Ik stotter vanaf ongeveer mijn 4e jaar. Op de basisschool heb ik er eigenlijk nooit last van gehad. Ik werd er ook niet mee gepest. Ik volgde logopedie. Ik moest woorden oefenen waar ik moeite mee had om ze uit te spreken. Ik wist gewoon dat het niet werkte en ben er dan ook mee gestopt. Nu ik op de middelbare school zit merk ik toch dat ik er steeds meer moeite mee krijg. Anderen vinden dat het nog wel meevalt, maar zelf heb ik er (steeds meer) moeite mee. Via de uitzending van Paul de Leeuw heb ik van de Hausdörfer-therapie gehoord. Ik ben bij een sessie gaan kijken en ik voelde door de uitleg van Jan dat deze therapie precies klopte. Nu ik eenmaal met de therapie begonnen ben weet ik precies wat stotteren is en hoe ik spreekrust krijg. Alleen om alles ook toe te passen is wel erg moeilijk. Het is voornamelijk de angst die me een beetje tegenhoudt. Het gaat steeds beter en ik weet zeker dat het me gaat lukken!

Robbin (15), Oldenzaal


Voor supersnelle sprekers zoals ik geldt dezelfde theorie als voor stotteraars; de basis ligt in spreekangst. Toen ik via de Paul de Leeuw show voor het eerst hoorde van Instituut Natuurlijk Spreke, wist ik meteen dat dit voor mij de juiste methode zou zijn om langzamer en verstaanbaarder te leren spreken. Het veel gebruikte woord stottercursus zegt veel over de wijze van de aanpak: die richten zich op stotteren. Het INS richt zich op natuurlijk spreken en dat kon/kan je al, alleen heeft het zich verstopt. INS helpt je te ontdekken.

Roelof (56)


Ook ik stotter al van kinds af aan. Al jong ben ik met logopedie begonnen, maar dit heeft niet veel opgeleverd. In 1999 heb ik de Doetinchemse Methode gevolgd waar ik heel veel hoop op had, maar ook dit had niet het effect dat ik had gehoopt. Hierna heb ik een aantal jaren niets met het stotteren gedaan. Drie jaar geleden toch weer met logopedie begonnen wat voor mijn gevoel wel hielp, maar het ging heel langzaam. Eind 2006 ben ik naar een informatiemiddag geweest van INS en deze methode sprak mij erg aan.
Aanvankelijk dacht ik dat de methode wel wat overeen kwam met het verlengen van klanken wat ik met de logopedie al had geleerd. Nu ik de basiscursus gevolgd heb ben ik erachter dat de gedachtegang totaal verschillend is. Terwijl ik bij de logopedie vooral lette op het vormen van woorden en een woord zo vaak herhalen, totdat het gevoel er in zat. Nu weet ik dat dit niet kan werken omdat je niet spreekt in woorden maar in klanken. Ik heb ervaren dat het luisteren naar je klank resulteert in spreekrust, al is het voor mij nog moeilijk om goed naar mijn stem te luisteren omdat er nog snel gedachten door mijn hoofd schieten.
Al met al ben ik wel positief over de methode en ik hoop dat ik door het lezen van het boek mijn inzicht kan verdiepen en zo verder kan komen. Ik ga ervoor!!

Inge (28), Heesch


Eindelijk een methode die werkt en zich richt op spreekrust in de plaats van op beter spreken. Die Oscar Hausdörfer had het goed gezien en het is onbegrijpelijk dat zijn methode niet veel bekender is dan die stomme Del Ferro-methode. Ik ben blij dat ik de basiscursus heb gevolgd want ik heb er veel baat bij en wil Jan heel erg bedanken.

Michael (52), Bloemendaal


Ik stotter van jongs af aan. Heb nog niet eerder een stottertherapie gedaan. De laatste jaren verergerde het stotteren, waardoor ik heb besloten de stottertherapie te doen. De Hausdörfer-therapie sprak me het meeste aan omdat ik vind dat je niet aan bijvoorbeeld het ademhalen moet werken omdat dat een natuurlijk proces is.
De therapie is me goed bevallen en ik ben overtuigd dat ik op de goede weg ben.
Het boek ‘Door De Nacht Naar Het Licht’ had ik al gelezen. Maar door de basiscursus te doen ben ik helemaal overtuigd.
Komende tijd ga ik het geleerde in de praktijk brengen en ik heb er zin in. Ik kijk er naar uit helemaal weer stottervrij te zijn, dat zal veel in mijn leven veranderen.

Martin (37), Utrecht

    p0705


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Spreekangst, situaties vermijden, in de weer met ‘moeilijke’ woorden en letters. Ik heb sinds mijn deelname aan de basiscursus Hausdörfer voor het eerst echt de overtuiging dat dat allemaal nergens voor nodig is.