nldede

B110

Na een week met Hausdörfer bezig te zijn, merk ik dat ik niet meer bang ben voor welke spreeksituatie dan ook! Het geeft mij zo’n goed gevoel dat ik alles weer durf te zeggen en dat ik me niet meer in hoef te houden als er veel mensen luisteren. Ik vind het nu echt heerlijk om te spreken!! Bedankt!!

Bert (19), Groenlo


Net als de anderen van onze groep ben ik ook zeer positief over de Hausdörfer-methode. Het gevoel dat je ervaart als je spreekrust kunt vinden is onbeschrijfelijk na al die jaren van (spreek)angst. Ik merk daarnaast dat ik een stuk minder gevoelig ben voor invloeden vanuit je directe omgeving. Verder is het ook leuk om te zien dat iedereen zo goed met elkaar kan opschieten. De groep groeit ook naar elkaar toe, zo ervaar ik het in ieder geval. Ik heb sterk het gevoel dat ik de angsten kan overwinnenen me zo vrij te voelen om in elke situatie natuurlijk te spreken. Bedankt voor alles!

Frank (20), Almelo


Via een tijdschrift ben ik in contact gekomen met het Instituut Natuurlijk Spreken. Omdat het de laatste periode helemaal niet goed ging vond ik het tijd om er iets aan te doen. Tijdens de therapie ben ik me ervan bewust geworden hoe stotters eigenlijk ontstaan. Ik heb verschillende manieren geleerd om mijn spreekrust te vinden. Dit heeft heel erg goed geholpen. De angsten binnenin worden ook steeds minder. Ik ga er alles aan doen om volledige spreekrust te krijgen en mijn angsten te overwinnen. Ik heb er geloof in, dat ik me vrij kan gaan voelen. Bedankt voor alles!

Jeroen (17), Helmond


Voor de tweede keer de basiscursus gevolgd, omdat ik het volledig kwijt was. Na een paar dagen viel op het eind eindelijk weer het kwartje en beleef ik zelfs weer plezier aan de klank. Bedankt voor alles!

Jacko (20), Goes


Ik ging naar de Hausdorf therapie met het gevoel om iets makkelijker met met spreken om te gaan. Dat was mijn doel omdat ik mijzelf er eindelijk bij had neergelegd dat ik nooit van het stotteren af zou komen. Dat gaf mij al voor een deel rust.Maar de week ervoor heb ik het boek gelezen en kreeg steeds meer hoop op vloeiend spreken.

De éérste dag werden van ons opnamen gemaakt die wij daarna terug zagen. Ik had zelf niet in de gaten dat ik nog zo uiterlijk stoterde. Daarna gingen wij al gauw over op de klank oefeningen. Dat ging ook vrij makkelijk. We spraken al gauw vrij makkelijk doormiddel van de klanksturing. De tweede dag gingen wij daarin weer een stukje verder en werdt ond het één en ander uitgelegd. Wat zeer herkenbaar was uit het boek. Ik ging de éérste twee dagen weg met een heel goed gevoel. En ook het gevoel dat ik het kon. Dat bleek ook , want het ging mij de hele week goed af.

De éérste dag van de volgende twee dagen hebben we weer even aan klanksturing gewerkt en ook aan de flegma. Daar had ik op zig weinig moeite mee. We kregen ook te horen dat we de volgende dag naar Lochem moesten om mensen aan te spreken. Dat was voor mij heel moeilijk omdat ik hele nare ervaringen had uit eerder therapieen waar wij dat ook moesten.

De volgende dag had ik mijzelf helemaal onder controle ik zag zéér goed wat ik niet moest doen en wat ik wel moest doen. En daardoor was ik heel rustig en opgewekt om naar Lochem te gaan. Daar heb ik wel 9 mensen aan gesproken de éérste twee ging mij makklijk af ik kon mijn angsten goed werdrukken. Daarna kreeg even weer de angst de overhand maar ik wist deze weer onder controle te krijgen. Zodat de rest zonder spreekangst ging. Ik kon heel rustig blijven en ook regematig de klanksturing uitvoeren. Al was dit nog niet perfect, het was voor mij al een hele overwinning. Daarna hebben we alles doorgepraat en de video gekeken. En Jan zij dat ik de klanksturing niet goed had gedaan. Wat hij daarna nog meerdere malen herhaalden en toen was ik zo de kluts kwijt dat ik niet meer wist wanneer ik het nu wel of niet goed deed. Ik ging naar huis met een heel rot gevoel. En met het gevoel van ik ben er slechter uit gekomen dan ingegaan. Éénmaal thuis en een dag later voel ik gewoon dat ik het wel kan. Maar het is jammer dat ik het zo heb moeten afsluiten.

Erik (37), Michelsgestel


Ben in contact gekomen met de cursus door Paul de leeuw. Ben nu, net na de tweede basiscursus, tevreden over hetgeen ik geleerd heb. Ik ben ervan overtuigd dat de Hausdörfer-methode de einige juiste methode is voor het aanpakken van het stotterprobleem. Met name de spreekrust die ik bij tijd en wijle gevoeld heb is een stimulans om ervoor te gaan. Ik ben overtuigd!

Philip (20), Gorinchem


Via het programma van Paul de Leeuw ben ik in contact gekomen met het Instituut Natuurlijk Spreken. Op dat moment had ik het gevoel dat de ‘methode’ de oplossing zou moeten bieden voor mijn stoterprobleem. Als voorbereiding op de cursus heb ik het boek van Hausdörfer (door Jan vertaald) gelezen. Dit boek was voor mij één groot feest van herkenning en is het eerste boek over dit onderwerp, dat ik heb gelezen dat mij volledig aansprak en wat mij betreft de problematiek altijd in haar kern raakt. Kortom, door het lezen van dit boek wwerd ik nogmaals in mijn motivatie gesterkt om de cursus te gaan volgen.

Nu ik de cursus heb gevolgd ben ik nog meer van mening, dat het geen methode is, maar dat je gewoonweg leert begrijpen hoe het nu precies zit. Je krijgt alle instrumenten op een presenteerblaadje om de spreekrust te vinden, daar waar het allemaal om begonnen is. Het vinden van spreekrust wordt bepaald door je angst om te stotteren. In de cursus wordt daarom veel aandacht besteed aan flegma-oefeningen. Dit is voor mij nog steeds de grootste uitdaging. Ik laat mijn angst nu los en zal het stotteren moeten laten gebeuren om er uiteindelijk van af te komen en dat gaat lukken. Jan, bedankt.

Albert (40), Doorn


Ik vond het een zeer goede ervaring om de stotter therapie de afgelopen weken bij te wonen. Ik wil het volgende opmerken:

* De aanpak spreekt me zeer aan. Het sturen op klank gaf fantastische resultaten zoals de video opnames aan het begin en einde van de 2 eerste dagen lieten zien. Ik heb dan ook vertrouwen in de aanpak en de theorie. Voor mij klopt het.

* Ik merkte bij bijna iedereen een weerstand tegen het “raar”gaan praten. In de groep zeggen ze allemaal dat ze dat prefereren boven stotteren, maar in de praktijk is het moeilijk. Ik zie dat ook aan Onne. Hij zal waarschijnlijk kiezen voor gedeisd blijven, en kiest daarmee dus ook voor laag inschieten en niet heel hoog. Of hij het daarmee redt moeten we zien, maar hij is daarin zoals je treffend zegt, zijn eigen therapeut.* Dit fenomeen is moeilijk voor je denk ik. Je hebt het natuurlijk vaak gezien, maar het moet frustrerend zijn om mensen wel ja te horen zeggen, maar het niet meteen om te zetten in daden. Interessant om te zien hoe dat er op de eerste terugkomdag uitziet.

Nogmaals dank voor je energie en toewijding.

Jan Willem, vader van Onne (13)

    p0608


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Om van mijn stotteren af te komen ben ik op het internet gaan zoeken naar instanties die stottertherapieën aanbieden. Na wat research kwam ik tot de conclusie…