nldede

B107

Mijn zoon Dennis zit nu op deze therapie (13 jaar). Als ouder kijk je er al heel wat jaartjes bezorgd op neer hoe zo’n kind zich moet handhaven met zo een stotterprobleem nu en later. We hebben heel wat dingen al geprobeerd, diverse therapieën…. niets was echt blijvend. Maar deze therapie gaf ons nieuwe hoop! Zeker omdat hij nu zelf zijn spreken in goede banen moet leiden.

Hij is erg enthousiast, vindt het leuk en reageert goed. Samen met medelotgenoten werken aan natuurlijk spreken, onder de bezielende leiding van een aardige, leuke therapeut Jan Heuvel.

Raad het ouders erg aan om z.s.m. er goed aan te werken kinderen met een stotterprobleem natuurlijk te laten spreken. Een dankbare vader (+ moeder).

Rob (Houten)

Ik heb al veel therapieën gevolgd, ook de Del Ferro methode (die raad ik vooral niet aan). Daardoor heb ik ook geen vertrouwen meer gekregen in therapieën. Maar toen ik in ‘Groter Groeien’ las van deze therapie sprak me het wel aan, omdat ik ook erachter kwam, dat ik altijd voor een zin, die ik wilde gaan zeggen dacht: “ik kan het niet” en deze methode gaat daar over, dus dat sprak me wel aan.
Ik zag bij mijzelf hele goeie vorderingen. Ik kon zelfs na vier dagen les (2 x 2 dagen) al tegen een vreemde groep mensen spreken zonder te stotteren (en dan niet echt zo erg op de klank letten). Toen had ik volkomen spreekrust en dat vond ik wel goed van mijzelf.

Ik vind de cursus zelf ook heel leuk. Het is ook heel anders dan bij Del Ferro. Daar waren ze veels te hard tegen je maar hier is Jan heel erg aardig tegen zijn cursisten en daar wil ik hem nog voor bedanken. Je bouwt ook een hele leuke band op met de andere cursisten en met Jan waardoor je weer wordt opgebouwd.

Dennis (13)

Deze therapie is echt ‘n openbaring voor m’n dochter Martine als ik zie en hoor hoe ze praat en zich ‘beweegt’. Na deze 4 dagen is het gewoon jammer dat we deze therapie niet eerder ontdekt hebben.

Francis (Ziewent)

Na mijn hele leven te hebben gestotterd en na vele logopedieën en andere therapieën te hebben gevolgd kwam ik via mijn oma hier terecht. Zonder verwachting en met veel zenuwen kwam ik hier binnen. Ik zat bij élk woord vast en was erg onzeker. Na een dag was er al resultaat! Met behulp van de klanken sprak ik natuurlijk omdat ik de spreekrust al snel te pakken had en ik had al veel vertrouwen.
Naast dat de cursus voor het stotteren is, is dit de leukste en de fijnste cursus die ik heb gehad. Ik heb in deze vier dagen een hele leuke tijd gehad! Ik heb lang nagedacht voor het juiste woord voor deze cursus, maar dit is echt ‘bijzonder wonderbaarlijk’. Er is een wereld voor mij open gegaan, onvoorstelbaar! Ik wil Jan daarom ook heel erg bedanken, want mede dankzij hem ben ik nú al zo ver gekomen en heb ik hier een hele fijne tijd gehad! Bedankt, ik heb er alle vertrouwen in!

Martine (16)

Na een aantal therapieën te hebben gedaan ben ik met deze methode in aanraking gekomen.
Het is zeer succesvol omdat eindelijk de kern van stotteren wordt aangepakt. Mijn grootste problemen zijn dat ik veel te snel wil praten en dat ik veel te weinig zelfvertrouwen heb tijdens het spreken.
Omdat dit ook goed wordt aangepakt merk ik veel vooruitgang in zowel het spreken (spreekrust) als mijn gevoel van binnen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik nooit meer hoef te stotteren.

Paul (23)

Toen ik 9 à 10 jaar was, ben ik begonnen met stotteren. Del Ferro gevolgd, maar na een terugval ben ik eigenlijk nooit meer begonnen met een therapie: eigenlijk omdat ik van mening ben dat er alleen maar spreektrucjes bestonden (zoals later bleek Del ferro, Boma, etc.). Totdat ik de Hausdörfer-methode door Jan Heuvel tegenkwam. Na enkele dagen merkte ik al dat er een verschil zit in spreekangst/-rust en de ‘normale’ nervositeit. Deze gedachte bracht me al een heel eind verder. Dit aangevuld met het luisteren naar de klanken en het verkrijgen van ‘spreekrust’ hierdoor, brachten mij op een punt, wat ik nooit dacht te bereiken.
Spijt is er wel dat ik nooit eerder de stap gemaakt heb voor deze methode, waarin je echt de controle hebt gekregen over je klanken (en dus je spreken).

Robbert-Jan (33)

Al van jongs af aan heb ik gestotterd. Vooral als puber heb ik soms pijnlijke situaties meegemaakt op school. Ik had het gevoel dat er een oncontroleerbare spanning in mij zat en heb daar veel moeite mee gehad. Als student ging het beter en naarmate ik ouder begon te worden, leek mijn zelfvertrouwen sterker te worden. Echter, toen ik pas werkte kwam ik tegen mezelf aan te lopen. Ik besefte toen eigenlijk pas echt dat ik tegen muurtjes aan ging lopen door mijn stotteren, of misschien wel veel meer door het feit dat ik onrustig overkwam (als gevolg van mijn spreekangst en spanning) en ik situaties vermeed.
Bij situaties die ik heel moeilijk vond, bouwde ik heel veel spanning op, had ik de gedachte dat ik het niet kon en was ik bang van wat anderen van mij zouden vinden.
De Hausdörfer-therapie is voor mij zeer waardevol geweest! Ongelooflijk dat je door klanksturing en luisteren naar je klanken spreekrust kunt krijgen. Vaak is bij mij 1 seconde verlengen al voldoende. Waarschijnlijk is dat ook niet eens hoorbaar voor anderen, maar zelfs dat zou niet uitmaken. Voor je gevoel is 2 seconden verlengen zelfs al een eeuwigheid, maar het leuke is, dat het door natuurlijk sprekenden niet eens als zodanig wordt gezien.
Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn spreekrust kan bewaren. Wel wil ik er goed voor waken dat ik niet terugval in mijn oude gedrag. Ik weet dat ik mezelf in de hand heb en dat is een fijn gevoel. Ik ben benieuwd waar ik weer een paar maanden verder sta!

Rutger (30)

Na al een keer eerder – 12 jaar geleden – de Hausdörfer-therapie te hebben gevolgd, heb ik nu op 26-jarige leeftijd weer de basis gevolgd.
Het voelde goed de cursus weer gevolgd te hebben, omdat ik nu het idee heb, waar het bij de echte spreekrust om gaat. Ademhaling en andere oorzaken zijn niet aan de orde bij het stotteren, spreekangst is het woord c.q. klank wat centraal staat.
Mijn hele leven heb ik al te maken met spreekangst. Ik heb nu het gevoel – met de Hausdörfer-therapie – hier geen last meer van te hoeven hebben. Ik zal nog een lange weg te gaan hebben, maar ik ga de toekomst met vertrouwen tegemoet. Overal en altijd kan ik de klank toepassen, waarbij voor mij spreekrust centraal staat. Door angstige situaties aan te gaan en met de klank te spreken, zal de spreekrust wederkeren!! Ook zal hierdoor mijn zelfvertrouwen beter worden en ik zekerder overkomen. Dit was goed te merken in de oefeningen, die we in de basiscursus gedaan hebben.

Dit was alles wel zo’n beetje wat ik kwijt wil, er zal wellicht nog wel meer zijn, maar hier kan ik zo niet opkomen. Ik wil in ieder geval Jan en uiteraard de groep bedanken voor de klankrijke dagen. In ieder geval tot de terugkomdagen.

Wim (26)

Toen ik op de middelbare school meer begon te stotteren en ik er op m’n 18e nog niet vanaf was, besloot ik om logopedie te gaan volgen. Uiteraard heeft dit niks geholpen. Voor heel lang heb ik gedacht, dat ik niks aan me stotteren kon doen en dat ik er mee moest leren leven.

Ik kwam via internet in aanraking met de methode van Hausdörfer. Na het boek “Door de nacht naar het licht” gelezen te hebben, heb ik besloten om de cursus te gaan volgen. Voor mij waren dit uitdagende, maar toch plezierige dagen met leuke mensen.

De sfeer van de cursus is helemaal top, met een erg hoog “niks moet, alles mag” gehalte. Ik wil bij deze graag Jan nogmaals bedanken voor de nieuwe inzichten in het stotteren.

Spreken doe je met je keel (klanken maken en vasthouden) en niet met je mond (klank vormen). Zolang je daar maar aan blijft denken met het spreken, kan je bijna niet stotteren.

Nu is dat voor mij persoonlijk nog heel moeilijk om dat zo opeens even om te switchen, maar door er veel aan te blijven denken, denk ik dat het steeds makkelijker zal gaan. Ik merk nu al dat het stukken beter gaat als voorheen. Een erg fijn gevoel dat ik nu tenminste een houvast heb.

Peter (24)

    p0604


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na alle voorgaande therapieen die ik heb gevolgd en waar ik allerlei trucjes leerde om maar zo goed mogelijk te spreken, slechts met kort resultaat, was het een verademing te horen dat ik heel goed kon spreken maar alleen spreekangst had.