nldede

B103

Mijn dochter Hilda heeft de sessies gevolgd en ik mocht er de eerste sessie bij zijn en heb ook meegedaan. Zelfs als niet-stotteraar heb ik er veel van geleerd, tijdens het spreken ben ik ook rustiger geworden.
Jan bedankt!

Groeten van Klaas

Na Jaren in een machteloze strijd van stotteren te hebben geleefd, is er voor mij tijdens deze 4-daagse cursus, een andere belevingswereld open gegaan. Inzicht gekregen in ‘t waarom stoteraars “stotteren”. Door o.a. handvatten aangereikt te krijgen, hoe er mee om te gaan met klanken te spelen.
Met dank aan Jan Heuvel voor zijn “geweldige” inzet, zonder zijn “hulp” zou ik deze cursus niet hebben gedaan.

Met vriendelijke groeten, Anja

Het is voor mij de 2e keer dat ik de Hausdörfer volg. Ik kan het iedereen aanraden, voor diegene die na de eerste keer niet vrij is geworden van het stotteren. Ik had het vertrouwen van het “kunnen” verloren omdat ik me teveel focuste op het vloeiend willen spreken. Bij de 2e keer heb ik het inzicht gekregen dat het om het krijgen en behouden van de spreekrust gaat. Ik ben nu ook overtuigd dat ik mijn eigen therapeut kan zijn. Ik heb alles voor handen en in me om natuurlijk te kunnen spreken.

Maarten

Ik stotter al zo lang ik me kan herinneren, maar na deze therapie is dat hopelijk verleden tijd. Ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in! Door het leren omgaan met klanken en spreekrust heb ik het gevoel dat ik een houvast heb gekregen waar ik in elke situatie op terug kan vallen. Dat geeft een heel bevrijdend gevoel! Ik vond het “de straat op gaan” (2e sessie) een zeer goede manier om datgene wat je geleerd had in de praktijk te brengen.
Toen ik hierheen kwam had ik geen idee van wat ik ervan kon verwachten, maar de Hausdörfer-therapie heeft me aangenaam verrast. Het heeft me veel kennis en inzicht gegeven over het stotteren maar ook over andere zaken, die voorheen één groot zwart gat voor mij waren. Dus ook voor kinderen van mijn leeftijd (15) is het zeker aan te raden. In de week na de 1e sessie waren de gevolgen voor mij en m’n omgeving meteen zichtbaar. Ik heb ook ontdekt dat het allemaal veel makkelijker is dan ik had kunnen bedenken.
Nogmaals bedankt Jan!

Casper

Ik ben de vader van Casper, en ben aanwezig geweest bij de eerste 2 dagen van de therapie. De Hausdörfer therapie zoals Jan die verzorgt, biedt precies datgene dat ik hoopte, maar niet durfde te verwachten. Met een gebalanceerde aandacht voor de psychische factoren die bij het stotteren (of beter: het gebrek aan spreekrust) een rol spelen, zonder zweverig of larmoyant te worden. Het optimistische uitgangspunt dat iedereen natuurlijk kan spreken wordt bewezen, en ook mogelijk gemaakt door wat Jan, het gebruik van ‘het medicijn’ van de stotteraar noemt: de aandacht voor de klanken. Prachtig om te merken dat iemand die zichzelf altijd ziet als een stotteraar, nu opeens niet kan stotteren! Het is kortom een praktische- en effectieve therapie. En ik ben blij dat het INS deze in Nederland kan aanbieden.

Martin

Ik stotter al vanaf m’n 4e jaar. En nu gaat het veel beter met me. We zijn naar Lochem geweest en daar in het “dorpje” ging het alleen wel goed, maar als er een videocamera bij stond was het direct weer mis. Ik stotter minstens al tien jaar. En nu gaat het weer steeds met stappen beter! Nou Jan, heel erg bedankt!!

Groetjes, Hilda (14)

We zijn nu bezig met de vierde dag van de therapie. Ik heb er een heel goed gevoel over. Hausdörfer richt zich vooral op het enige probleem dat opgelost moet worden: “spreekangst”. Ik heb goede hoop om hierna mijn spreekrust te kunnen behouden.

Mark

In deze cursus heb ik geleerd dat je het stuur van het stotteren zelf in de hand kunt hebben. Het toepassen van de theorie in de praktijk hebben we nu beoefend. Jan is een ervaringsdeskundige en dit maakt het wel zo gemakkelijk allemaal. Het waren intensieve dagen, waarvan ik het gevoel heb, dat ze me de basis hebben opgeleverd. Nu is het aan mezelf.

Niels

    p0510


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Beste mensen, dit is voor mij nu het tweede weekend van de basiscursus van Hausdörfer. Tot nu toe heb ik het allemaal heel positief ervaren. Heel aardige mensen, heel lekker eten en vooral mijn spreekangst verbreken met als einddoel vloeiend spreken.