nldede

B102

Ik stotter sinds ik logopedieles heb gehad omdat ik sliste. Dat was ongeveer in groep 3.
Omdat ik in mijn opleiding/werk beperkt word door mijn stotteren, ben ik de Hausdörfer-therapie gaan doen.
Ik weet nu met mijn stotteren om te gaan. Ik maak klanken i.p.v. woorden en letters. Ik gebruik de klanken niet altijd omdat het toch wat onwennig is om de klanken te gebruiken, terwijl het wel beter gaat als ik de klanken gebruik.
Ik merk ook dat de groep erg vooruit is gegaan.

Jan, bedankt voor de leerzame therapie.

Groet, Rob, (19), Warnsveld

Ik stotter al zo lang ik kan praten. Ik heb dan ook vanaf mijn 3-de tot aan mijn 16-e logopedie gehad bij verschillende logopedisten. Mijn stotteren is daardoor alleen maar erger geworden. Maar op mijn 18-e werd ik het zo zat dat ik toch weer ben gaan zoeken naar een therapie. Hierdoor kwam ik bij deze methode.
Na de eerste sessie kon ik al goed met klanken spreken en had ik veel spreekrust. Ik heb nu ook goede hoop voor de toekomst dat ik mijn stotteren overwin.

Tina (19), Zutphen

Toen ik 4 jaar was had ik mijn 1-ste stotterervaring op de kleuterschool. Van mijn 13-de tot mijn 25-ste levensjaar heb ik logopedie gehad en verschillende stottertherapieën gedaan. Logopedie had bij mij weinig tot geen resultaat en de stottertherapieën hadden bij mij slechts een tijdelijk resultaat.
Via internet en via een artikel in een tijdschrift kwam ik bij de Hausdörfer-methode terecht. Het is nu de 4-e dag van de cursus en als ik deze dag vergelijk met de 1-ste dag dat ik hier was, merk ik een wereld van verschil. Het lukt me al heel goed om m’n spreekrust te bewaren en ik ben ervan overtuigd dat ik, weliswaar na in de praktijk in veel spreeksituaties m’n klanken te verlengen, stottervrij kan worden!

Nicolette (34), Nieuwegein

Goedendag. ik heb in deze cursus zeer veel geleerd. Vóór deze week kon ik niet of vrij weinig praten. Ik werd ook echt een echte ‘stille Willy’, maar na de eerste dag al was ik al een stuk drukker en binnen een week was ik van ‘stille Willy’ omgekeerd naar een ‘drukke Willy’. Ik praatte veel meer en kreeg zo meer zelfvertrouwen en dat was wel relaxt.
Naast het leren over stotteren heb ik ook een hoop geleerd over schapen en prullenbakken.
Maar terug naar de cursus: ik vond het super en ik moet zeggen dat het niet echt heel moeilijk is en zeer makkelijk te gebruiken in de buitenwereld.
En je zit in een leuke, gezellige groep, waarmee je samen hetzelfde meemaakt. Het stimuleert toch.
Kortom, ik denk sinds kort ‘ik kan’ en ik kan het ook en het gaat echt super. Dus nogmaals kortom: ik heb deze week super veel geleerd en ik ben al sinds een week geleden aan mijn nieuwe leven te begonnen en daarvoor bedank ik ontzettend Jan.
Bedankt voor een nieuwe start in mijn leven.

Vincent (18), Made

Ik vond deze cursus erg leerzaam en nuttig omdat je jezelf als stotteraar een stuk beter leert kennen en je het probleem eigenlijk op een gemakkelijke manier kan verhelpen. De cursus wordt gegeven op een leuke en rustgevende locatie waar je je goed kunt concentreren en je twee dagen lang per sessie intensief aan je stotterprobleem kunt werken.
De video opnames vond ik erg leerzaam maar ook zeer confronterend omdat het een vreemd gezicht is om jezelf te zien stotteren. De verschillen daarna werden wel steeds indrukwekkender en het werd dan ook steeds makkelijker om de nieuwe manier van spreken te gaan accepteren en steeds vaker te gaan gebruiken. In de praktijk vind ik dat zelf nog wel wat moeilijker maar ik heb ontdenkt dat het wel steeds makkelijker gaat. Je moet jezelf over een drempel zien te tillen en in het begin een stukje spontaniteit inleveren. Door het concentreren op de klank vergeet je de spreekspanning, de angst en durf je steeds meer situaties aan.
Ik vond het ook erg fijn om wat “lotgenoten” te leren kennen en met elkaar het gevoel en de angst bespreken. Je herkent erg veel in elkaar en dat schept ook snel een band met elkaar.

Jeroen (22), Velserbroek

    p0509


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    In het eerste weekend had ik geleerd om de klanken goed te verlengen, en alle kanten op te sturen. Het was dan ook de bedoeling om het de komende week in de praktijk te gebruiken.