nldede

B100

Na 2 jaar toch maar eens een opfris curcus meegedraait.
Ik heb mijn spreekrust nu goed te pakken, want die was ik een hele tijd zoek.
De Hausdörfer-therapie is in mijn mening de beste en enige manier om van mijn stotteren af te komen.

Ga zo door Jan Heuvel

Patrick

Nadat ik het boek had gelezen van Oscar Hausdörfer was ik al heel enthousiast en keek ik er naar uit om deze therapie te gaan doen. Het is fijn dat er niet alleen aan het ‘spreken’ op zich aandacht wordt besteed, maar ook aan spreekangst en bijv. de ‘ik kan’-gedachtes. Door Natuurlijk te Spreken wordt ik een stuk rustiger en nu weet ik dat ik KAN, als ik maar aan mijn spreekrust denk. Ik ben m’n eigen therapeut!
De groep was heel erg leuk en het was interessant om ieders ervaringen en stotteren te horen.

Rynke, Utrecht

Nu ik de therapie natuurlijk spreken heb gevolgd ben ik veel zelfverzekerder. Ik ga nu geen spreeksituaties meer uit de weg.
Voor ik deze therapie deed, durfde ik nooit te bellen omdat het voor mijn gevoel altijd mis ging. Nu bel ik een vriend op die 2 straten verder op woont.
Ik ben er van overtuigd dat ik mijn volledige spreekrust, dus natuurlijk spreken, kan krijgen en behouden door goed naar mijn eigen klank te luisteren. Ik ben blij dat ik deze therapie doe en raad hem iedere stotteraar aan.

Koos (14)

Vandaag is de tweede dag van de tweede sessie. Wij komen nu net terug uit Lochem van de ‘op straat sessie’. Dit was erg spannend, echter achteraf gezien valt het nog wel mee. Wij zijn met onze groep vorige week begonnen aan de eerste sessie. Dit was voor mij best wel spannend daar ik niet wist wat ik moest verwachten. De oplossing van het spreken is eigenlijk zo eenvoudig als Jan zegt, echter het vraagt wel veel training.
Ik stel mij als doel om met lange klanken te spreken om zo voldoende spreekrust te krijgen.

Daniël, 31 jaar, Harbrinkshoek.

Ook voor mij de laatste dag van de vier. Ik heb enorm veel geleerd hier en het sturen van de klanken is voor mij zeer effectief om spreekrust te bereiken. De locatie is prima, zeer ontspannen. Dit geldt ook voor de manier waarop Jan de cursus leidt.
Ondanks 34 jaar stotteren en alle therapieën, die ik gedaan heb, heb ik nu eindelijk het idee een keus te hebben in het vinden van spreekrust. Wat rest is discipline om dit vol te houden. Dit moet lukken met behulp van de groepsgenoten.

Marjolein, Amsterdam.

Na veel cursussen en therapieën werd mij aangeraden om de cursus van het INS te gaan doen. Eigenlijk had ik geen zin in wéér een andere therapie, maar nadat ik het boek van Oscar Hausdörfer had gelezen vond ik het de moeite waard om de cursus eens te gaan doen.
Algauw bleek dat het voor mij veel moeilijker was om de theorie toe te passen dan voor mijn groepsgenoten. Toch heb ik erg veel aan de cursus gehad.
Van flegma-trainingen en de manieren die Jan aangaf om anders met het stotteren om te gaan heb ik veel geleerd. Hoewel bij mij het resultaat nog niet goed te merken is, kan ik de theorie van de cursus volledig ondersteunen. Ik kan dan ook iedere stotteraar deze cursus aanbevelen.
Iedereen van mijn groep wens ik veel succes.

Camiel

    p0507


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik heb al verschillende cursussen achter de rug, maar ik voel het meeste met deze cursus. De Hausdörfer-methode richt zich op het spreken vanuit het hart…