nldede

Amber (3,5 jaar)

Betreft: reactie van Anneke op een artikel over stotteren in Groter Groeien nr. 11 (oktober 2005)
Hallo redactie,
Hierbij wil ik graag een korte reactie geven op uw artikel over stotteren in GG nr.9. Wat jammer dat u in het overzicht van therapieën de Hausdörfer-methode niet geschikt noemt voor kinderen. Onze dochter destijds net 3 jaar, was als gevolg van ziek zijn, gaan stotteren. Na veel surfen op het internet kwam ik terecht op de site van Natuurlijk Spreken. Ik heb via de e-mail contact gezocht met de therapeut Jan Heuvel. Hem heb ik kort en bondig onze situatie uitgelegd. Hij gaf het bijgaande advies. Omdat het moeilijk is om het helemaal alleen te doen was de verleiding groot om toch de hulp in te roepen van een logopediste.
Omdat dit gevoelsmatig niet goed voelde, ze had tenslotte altijd normaal gepraat op het niveau wat je van een 3-jarige mag verwachten, heb ik telefonisch contact gezocht met Jan Heuvel. Hij heeft mij uitgelegd hoe en wat wij als ouders konden doen zonder dat Amber in therapie hoefde. Ze had al genoeg meegemaakt en ik wilde niet dat zij dacht dat er wat met haar aan de hand was. Want als je naar iemand toegaat, die wil dat je anders gaat praten of je gaat verbeteren, dan bevestig je alleen maar het gevoel dat ze weer die uitzondering is tussen andere kinderen. Wij hebben zijn eenvoudige advies opgevolgd en wij zagen haar zelfvertrouwen toenemen en dus ging ze ook weer zonder problemen spreken.
Inmiddels zijn wij een jaar verder. Amber gaat voor het eerst naar groep 1 en dit is naast een vermoeiende, ook een spannende periode. Wij merkten dat ze weer iets terug viel. Doordat wij, de ouders, weer teruggrijpen op de Hausdörfer-methode, merk je dat zij het ook weer oppakt.
Hoezo, niet geschikt voor kinderen!!!!!!! Je moet alleen bij heel kleine kinderen er als ouder iets voor doen.

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    De afgelopen drie jaar ben ik van stotteren weer meer een ding gaan maken en was dag in dag uit met woorden omzeilen, synoniemen zoeken etc.