nldede

Peuter en kleuter | adviespakket

peuterHet is niet of nauwelijks te voorkomen dat een kind begint te stotteren. Als het stotteren eenmaal is begonnen, kunnen ouders van een peuter of kleuter echter wél zelf het natuurlijke spreken bij hun kind weer in goede banen leiden door tijdig en op de juiste manier bij te sturen. Kijk hier hoe Anne, de moeder van peuter Kim (2 jaar), dit succesvol deed bij haar dochtertje.

Lees ook de ervaringen van andere ouders, die met behulp van ons adviespakket voor peuters en kleuters konden voorkomen dat het primaire stotteren zich bij hun kind ging ontwikkelen.


Peuter Paul, 2 jaar en 6 maanden

Naar aanleiding van de verschillende websites die ik gelezen heb over stotteren wil ik graag wat meer informatie ontvangen over het begeleiden van stotteren. Mijn zoontje Paul begint sinds 2 weken te struikelen over zijn woorden, als de zin maar eenmaal op gang is gaat het wel maar het gebeurd steeds vaker dat hij moeilijk uit zijn woorden komt. Paul is nu 2 jaar en 6 maanden en is een peuter die alles van kleins af aan snel oppakt, hij heeft dan ook een grote woordenschat en komt overal goed in mee…..

Vier jaar later:
Het gaat nu al 2 jaar erg goed met het spreken van Paul en ik beveel jullie dan ook bij iedereen aan die met stotteren te maken heeft. Ik wil u heel erg bedanken voor alle tips die ik destijds van u heb ontvangen en alle tijd en energie die u in het mail verkeer heeft gestoken.

Lees hier meer over de ervaringen met Paul!


Peuter Tatum, 2,5 jaar

Onze dochter Tatum is een half jaar geleden begonnen met stotteren. Het hield een maand aan en verdween vervolgens voor een maand. Toen kwam het weer terug en hield ongeveer twee maanden aan, om vervolgens weer te verdwijnen voor een paar weken. Nu is het stotteren in alle hevigheid terug. Het is erger dan voorheen. Zij blijft hangen bij de eerste letter van de zin (mmmmmmmmamamamaaaa mama), maar ook midden in een zin. Ze herhaalt ook woorden (ik ik ik, wel tien keer) en ‘uhm’ gebruikt zij ook wel eens.

Twee jaar later…
Vorig jaar rond deze tijd heb ik voor het laatst contact met u gehad. Dat was ook de laatste keer dat mijn dochter Tatum, inmiddels 4 jaar, stotterde. Het begon voor Sinterklaas en heeft zo’n twee en halve maand aangehouden. Ze heeft er dus geen last meer van gehad en dat terwijl zij grote zus is geworden van een tweeling broer en zus. Zij heeft nog een ingrijpende verandering meegemaakt: naar de kleuterschool. Het is niet terug gekomen en dit is toch wel dankzij ons contact en uw uitleg & adviezen. Hartelijk dank hiervoor!!!!

Lees hier meer over de ervaringen met Tatum!


Kleuter Ella, bijna 4 jaar

Mijn dochtertje is bijna 4 jaar, heeft twee keer eerder een korte periode gehad van stotteren: de eerste keer toen haar broertje werd geboren, de tweede keer was er geen aantoonbare reden. Sinds twee weken heeft ze veel moeite met spreken. Ze blijft niet hangen op een woord, maar halverwege de zin. Ze begint bijvoorbeeld met ‘ik wil’ ik wil etc. en komt dan niet verder. Het duurt echt eindeloos, soms geeft ze zelf de moed op en zegt: ik weet het niet meer, ik kan niet meer praten. Liedjes zingen gaan zonder problemen. Wat is het beste te reageren?

Zes maanden later…

Ella zit inmiddels 5 weken op school en heeft geen terugval gehad!! Het gaat hartstikke goed, waar ik natuurlijk ongelooflijk blij mee ben.

Lees hier meer over de ervaringen met Ella!


Meer ervaringen van ouders met het adviespakket voor peuters en kleuters die stotteren

In onze adviesreader voor ouders van peuters en kleuters worden vragen en ervaringen van ouders afgewisseld met antwoorden en adviezen. Hieronder een greep uit de resultaten die ouders met het adviespakket voor peuters en kleuters hebben bereikt:

 

2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar
Lies, 2 jaar Lara, 3 jaar Lauren, 4 jaar Lisette, 5 jaar Simon, 6 jaar Gerard, 7 jaar
Manon, 2,5 jaar Jade, 3 jaar Floor, 4 jaar
 Maite, 2,5 jaar Thimon, 3 jaar Kiki, 4,5 jaar

Roy, 3 j, 5 mnd

Amber, 3,5 jaar

Floran, 3,5 jaar

Daniëlle, bijna 4 jaar

 


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Ik heb gemerkt dat je met die lange klank veel meer spreekrust hebt, want dan zit dat stotteren gewoon bij wijze van spreken achter slot en grendel.