nldede

Over Oscar Hausdörfer

Oscar Hugo Heinrich Hausdörfer werd op 20 november 1864 geboren te Scheibenberg, als zoon van een vertegenwoordiger. Tot zijn 14e ging hij in Scheibenberg naar school en daarna liep hij twee jaar stage bij een warenhuis in Leipzig. Op tweeëntwintigjarige leeftijd kreeg hij – na afloop van zijn vierjarige stageperiode als assistent bij een apotheek in Breslau – de leiding over een nieuw filiaal. Na zijn huwelijk met Clara Kartha Agnes Reichelt begon hij een eigen apotheek. Met Clara kreeg hij twee dochters: Katharina (geb. 14-03-1890) en Erna (geb. 16-01-1893) en een zoon Herbert (geb. 15-02-1897). Zijn zoon studeerde af als Doktor aan de Landbouwhogeschool te Breslau. Daarna ging hij – omwille van het levenswerk van zijn vader – geneeskunde studeren aan de universiteit te Breslau. Nadat hij meer dan zes jaar als assistent-geneeskundige aan de Universiteit was verbonden en nog maar net acht weken een eigen praktijk had, overleed hij geheel onverwacht op 25 april 1936 aan een nieraandoening, die hij in de 1e wereldoorlog had opgelopen. Daarmee verloor de toen 71-jarige Oscar Hausdörfer niet alleen zijn enige zoon, maar tevens ook de enige persoon van wie hij had gehoopt dat deze zijn levenswerk zou kunnen voortzetten.

Tot zijn twintigste levensjaar was Oscar Hausdörfer een zware stotteraar. Hij had veel therapieën doorlopen, echter zonder het gewenste resultaat. Integendeel: hij realiseerde zich dat zijn spreken steeds verder achteruit ging in plaats van vooruit. Toen hij besefte dat niemand hem kon helpen, nam hij zijn lot in eigen hand. Tal van proefondervindelijke ervaringen leidden er uiteindelijk toe dat hij zichzelf van zijn stotteren wist te bevrijden.

Toen hij 25 jaar oud was, werd zijn eerste dochter geboren. Daarna kreeg hij nog twee kinderen. Alle drie begonnen zij al op jonge leeftijd te stotteren. Hij wist hen volledig van hun stotteren te bevrijden met als gevolg, dat ouders van stotterende kinderen en volwassen stotteraars hem veelvuldig om hulp gingen vragen. Zo werd Oscar Hausdörfer min of meer in de rol van therapeut gedrongen.

Op zijn 31e verjaardag, op 20 november 1895, richtte hij zijn Spreekleerinstituut op in Breslau. Om zich volledig voor zijn lotgenoten te kunnen inzetten, gaf hij zijn oorspronkelijke beroep op. Uit vele dankbrieven van voormalige cursisten, rapporten en beoordelingen van artsen en instellingen, die gedurende vele jaren stotteraars naar hem doorverwezen, moge blijken dat Hausdörfer erg succesvol was.

Oscar Hausdörfer schreef drie boeken:

 • het boek: ‘Waarom stotter ik, alhoewel mijn spreekorganen gezond zijn?’;
 • zijn levenswerk Durch Nacht zum Licht’ (1905/1933);
 • het boek ‘Warum gibt es in Deutschland 1½ Millionen Stotterer?’ (1938).

Toen zijn vrouw in 1941 op 70-jarige leeftijd overleed en Hausdörfer zelf ernstig ziek werd, moest hij zijn succesvolle instituut in 1942 sluiten. In januari 1945 werd Breslau tot Pools grondgebied verklaard en moest Hausdörfer op 80-jarige leeftijd met zijn familie de stad verlaten.

Oscar Hausdörfer overleed 12 december 1951 op 87-jarige leeftijd in Bad Godesberg. Na zijn dood heeft zijn dochter Erna zijn levenswerk nog enkele jaren voortgezet door middel van het verzenden van boeken en schriftelijke cursussen. In de naoorlogse jaren was er een nieuw instituut gepland, maar dit is nooit meer van de grond gekomen. Nadat Erna Hausdörfer in 1975 overleed, raakte de methode enkele jaren in vergetelheid.

In 1982 pakte een ex-cursiste van Hausdörfer, mevrouw Roswitha Schöttke, de draad weer op. Zij berichtte over haar ervaringen met de methode die haar vrij had gemaakt van stotteren tijdens een zelfhulpcongres van de Bundesvereinigung in Münster.  In 1984 leidde zij een workshop tijdens het Bundescongres in Keulen, waaraan Jan Heuvel deelnam. Door deze workshop werd ook hij vrij van stotteren. Dit was voor hem aanleiding om de methode in 1988 te introduceren in Nederland. In 1997 vertaalde hij het boek ‘Door De Nacht Naar Het Licht’, dat in 1986 opnieuw uitbracht door de Duitse Bundesvereinigung. Zo kreeg de Hausdörfer-methode nieuw leven ingeblazen en kon de therapie – meer dan een eeuw na de oprichting van Oscar Hausdörfers Spreekleerinstituut – uitgroeien tot misschien wel de meest efficiënte therapie van Nederland.

 

  pasfoto_oscar 

  stempel_240x163

  Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

  De Hausdörfer therapie is mij zeer goed bevallen. Vanaf de eerste basissessie heb ik direct de vruchten van het klanken kunnen plukken.