nldede

Matthijs (10 jaar)

Onze zoon Matthijs had een enorme grote woordenschat en sprak vloeiend. Toen hij 5 jaar was begon hij te stotteren. Diverse instanties (school, bureau, maar ook familie en vrienden) adviseerden in therapie te gaan.

We begonnen met speciale stottertherapie. Een therapie voor kinderen en ouders. Na een jaar intensieve therapie (bijeenkomsten voor kind en aparte avonden voor de ouders) werd ons tijdens onze wekelijkse therapie verteld dat Matthijs nooit van het stotteren af zou komen. Het was een kwestie van accepteren. Ook werd verteld dat Matthijs zijn stotteren zou kunnen komen door spanningen in het gezin. Boos en verdrietig waren wij. Matthijs wilde niet meer en ook wij zagen dit niet meer zitten.

Na een tijd adviseerde de school naar speltherapie te gaan. Hier werd op een leuke manier gewerkt met het stotterprobleem. Spelletjes, snoepje erbij….. Elke zaterdagochtend gingen we oefenen. Ademhalingsoefeningen, speciale homeopathische druppels die Matthijs in moest nemen. Na anderhalf jaar vertelde de vriendelijke mevrouw dat er waarschijnlijk wel meer met Matthijs aan de hand was. Het zou nodig zijn hem hier in het ziekenhuis voor te laten testen. Gedacht werd aan autisme o.i.d. Zijn ontwikkeling was niet goed en meer van deze opmerkingen. Wij zijn gestopt met therapie en hebben geen onderzoek laten doen.

Na een rustpauze kwamen wij per toeval in contact met iemand die aan hypnotherapie deed. Verschillende keren reden wij naar België om daar vervolgens Matthijs onder hypnose proberen van zijn stotterprobleem af te krijgen. Ook hier geen enkel resultaat.

Omdat wij niet konden accepteren dat Matthijs nog steeds stotterde zijn wij toch weer naar een logopedist gegaan. Na een jaar gaf de logopedist zelf aan dat hij niks met Matthijs kon.

Ook hebben we via internet nog een boek aangeschaft over zelfhulp bij stotteren en hebben we via kinesiologie i.s.m. Bachdruppels geprobeerd Matthijs te helpen.

Het is misschien voor een ander moeilijk te begrijpen waarom iemand zo veel verschillende therapieën probeert. Zoals ik al eerder zei konden wij het niet accepteren dat Matthijs stotterde. Vooral ik als moeder had het er erg moeilijk mee. Ik voelde me schuldig en bleef me zorgen maken dat er meer aan de hand was.

Het heeft ons al die tijd veel bloed, zweet en vooral tranen gekost. Om nog maar niet te spreken over de hoge kosten die vaak niet werden vergoed. Hoe erg is het als je niet goed meer kunt communiceren met je kind. Hoe erg is het als je kind groter wordt en het door andere kinderen gepest gaat worden. Hoe voelt het als je merkt dat je kind gewoon helemaal niet meer praat in het bijzijn van anderen. Hoe erg is het als je kind zichzelf kwijt raakt.

Eindelijk kwamen we in contact met Jan Heuvel van het Hausdörfer-instituut voor Natuurlijk Spreken. We zijn nu 4 keer bij elkaar geweest en Matthijs praat al een stuk rustiger. Het lezen op school gaat fantastisch! Alsof hij nooit problemen heeft gehad. Hij leest zelfs voor in de kleutergroep.

Het oefenen met de klanken gaat steeds beter. Maar natuurlijk moet je als ouder ook alert zijn om steeds weer te oefenen. We moeten er voor zorgen dat hij er vaak genoeg aan denkt.

Wat ook ontzettend fijn is, dat we nu begrijpen wat stotteren is en hoe we met klanken weer rustig kunnen praten. Heel simpel eigenlijk.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had dat voor ons allemaal veel verdriet en spanningen bespaart. Wat we zeker weten is dat het goed gaat met onze knul en we zijn er van overtuigd dat je van stotteren verlost kunt worden.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Hallo lezers, ik heb ook de Hausdörfer-therapie gedaan en het voelt heel goed. Ik heb nu echt het idee dat het over kan gaan. Het is er ook heel gezellig!!!