nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-12

p187Gerald, 53 jaar, Diepenveen – Stotteren is iets wat mij altijd dwars zat. Ik kon het niet accepteren maar het belemmerde mij in bijna alles wat ik deed. Ik had jaren geleden de Doetinchemse methode gedaan maar dat had mij niet zoveel geholpen. Ik had al een keer eerder met de gedachte gezinspeeld om weer iets aan mijn stotteren te doen maar toen kwam het er niet van. Tot ik een keer op Internet aan het rondstruinen en op de site van Demosthenes een link naar de site van Hausdörfer vond. Ik zag daar de video’s en mijn mond viel open en ik kon maar een ding denken : dat wil ik ook.
Op de site las ik ook informatie die aansloot bij wat ik altijd al voelde : een stotteraar kan perfect spreken maar het is de spreekangst die het niet vloeiend spreken veroorzaakt. Na de eerste twee dagen van de basiscursus veel bezig geweest met klanksturing en klankverlenging en daarbij ervaren wat een verschil dit maakt tijdens het spreken. Zoiets simpels als in een winkel iets vragen is al een totaal nieuwe ervaring: voor het eerst voel ik rust tijdens het spreken en durf ik ook meer dan het allernoodzakelijkste te zeggen.
Dat gevoel was al zo bijzonder dat er geen weg terug kan zijn.
Mijn doel is om vrij te zijn: te kunnen zeggen wat ik wil zeggen op elk moment in elke situatie. En ik weet nu dat dit doel haalbaar is. En dat al na twee dagen therapie! Dus als je nog twijfelde kan ik je alleen maar aanraden: DOEN


Hicham, 16 jaar, Utrecht – Ik stotter al sinds mijn vijfde dat heeft best wel een impact gehad op mijn leven. Ik wou altijd al een therapie doen maar ben er nooit aan toe gekomen en deze keer dacht ik ja ik ga het doen. Ik dacht altijd dat het met mijn ademhaling te maken had maar dat bleek dus niet zo te zijn volgens Jan. Je moet gewoon luisteren naar je eigen stem dat is het geheim volgens de therapie. Door middel van je klanken veranderen en andere dingen te oefenen ga je al een stuk vooruit. Je zit in een hotel en alles word geregeld van ontbijt tot diner. De therapie is effectief als je de technieken blijft doen ook in het dagelijks leven anders heb je de kans dat je terug valt in je eigen ritme.
Mijn doel was altijd om vloeiend te kunnen spreken na deze therapie is het veranderd in natuurlijk praten. Als jij dat ook wilt dan zou ik zeggen neem deel aan de therapie en laat het over je heen komen.Joost, 22 jaar, Delft – Ik heb lang getwijfeld welke therapie ik moest volgen, want aan de ene kant is het psychologisch, want het ene moment stotter ik wel en het andere moment niet. Daarnaast kon het ook iets technisch zijn, want zingen ging mij altijd goed af.
Het eerste moment dat ik enthousiast werd op de therapie, was toen ik erachter kwam dat de medecursisten met dezelfde problemen kampten in het dagelijks leven. Ook het besef dat zinnen, woorden en letters gemaakt zijn voor de vertaling van gedachten naar schrift en puur klanken voor de vertaling van gedachten naar spraak heeft bij mij een knop omgezet, want klanken kan een ieder op elk moment in elke omgeving maken, dus waarom stotter ik dan nog? Tijdens de therapie ben ik er achter gekomen waarom ik stotter en daarbij dus ook onderzocht op welke manier het stotteren kan verdwijnen. Ik heb hier ook uitgevonden waarom zingen altijd goed gaat en waarom dat niets te maken heeft met een andere manier van ademen, lichaam controleren of spraak gebruiken. De therapie, die vooral gericht  is op het probleem ‘tussen de oren’, is naar mijn mening pas succesvol wanneer er een besef is dat je het stotteren kan verminderen door zelf dingen te doen en te durven en daarnaast jezelf altijd te bedenken waarom er iets fout gaat in de spraak, wanneer dit het geval is. Als je totaal geen gêne hebt betreft spreken kun je het doen en durven zelf oplossen. Bij stotteraars is dit een grotere stap, omdat je jezelf jaren hebt verteld dat je bepaalde woorden en letters niet kunt uitspreken. Om dit aan te pakken heb ik tijdens de therapie handvatten gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Je moet niet denken dat het stotteren afgelopen is, wanneer de therapie afgelopen is. Het proces naar vrij spreken wordt naar mijn mening wel ontzettend versneld door de Hausdörfer therapie.
Toen ik voor het eerst een klanksturing toepaste op de therapie viel er een last van mijn hart en kreeg ik ontzettend veel rust in mijn hoofd. Ook realiseerde ik me hoeveel stress het mij de afgelopen twintig jaar heeft opgeleverd. Ik raad dan ook een ieder aan om het in ieder geval te overwegen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik ben hier gekomen met een stotterprobleem in moeilijke of spannende situaties. Op de oppervlakte voor veel mensen niet eens heel erg merkbaar. Tijdens de therapie ben ik er achter gekomen dat mijn stotteren wordt veroorzaakt door spreekangst.