nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1709

Hedley, 44 jaar, Hoofddorp – Voordat ik met Hausdörfer in aanraking ben gekomen heb ik 40 jaar gestotterd, bij logopedisten en Del Ferro geweest. Op een gegeven moment ben ik verschillende therapieën gaan vergelijken en bij Hausdörfer had ik het beste gevoel. Dat lag in lijn met mijn gedachte “Ik kan wel natuurlijk spreken”. Ik wist alleen niet wat ik moest veranderen.
De eerste ochtend van de basis therapie was spannend. Wennen aan de groep, wat gaat er gebeuren en zal het helpen? Eenmaal gewent aan de situatie en weten wat ik moet doen, merkte ik al snel resultaat. Focus op je stemgeluid, klanksturen om je zelfvertrouwen te vergroten en de rest komt vanzelf. Aan het einde van de eerste dag was ik een “nieuwe ik”. Dat gevoel heb ik nog nooit gevoeld, “Zeggen wat ik wil zeggen, zonder het gevoel dat ik ga stotteren”. De dagen erna is het geleerde blijven oefenen, met behulp van je medecursisten en verschillende spreeksituaties aangaan. Als je de smaak te pakken hebt is er geen weg meer terug naar het “oude”. Wat wil je nog meer?!

Willian, 17 jaar, Doornspijk – Ik begon met stotteren op jonge leeftijd. Nadat ik naar logopedie was geweest bleef ik een paar jaar stottervrij. Toen ik 13 was kwam het stotteren weer terug. Ik merkte echter dat ik het goed kon verbergen. Thuis had ik vooral last van stotteren, maar op school had ik er geen last van, net als in andere ‘vreemde’ situaties. Toch, wanneer ik weer thuiskwam, begon ik weer vast te lopen en liepen de frustraties en ergernissen weer hoog op. Ik kon nooit echt praten zoals ik dat wilde. Ik zag ‘stotterwoorden’ al 3 zinnen van tevoren aankomen en ik was constant mijn woordenschat aan het scannen voor synoniemen of manieren om de zin anders te formuleren. Nooit sprak ik zonder spanning en ook op school had ik diezelfde spanning, maar toch kon ik daar spreken zonder erg te stotteren. 
Totdat ik dat niet meer kon. Dat was voor mij de druppel en na een poosje uitstellen heb ik me toch aangemeld voor de Hausdörfer-cursus. Een kennis had deze cursus aangeraden en na wat informatie te hebben opgezocht heb ik voor Hausdörfer gekozen.
Op de cursus heb ik geleerd om door klankverlenging en bewust verschil te maken in intonatie met mijn stem de focus te verleggen van de woorden op mijn stemgeluid. Ik verbaasde me erover dat het eigenlijk zo eenvoudig was. Focus je maar gewoon op het maken van stemgeluid en de rest komt vanzelf wel. Vanaf het eerste moment voelde het als een bevrijding. Na de cursus stotter ik bijna niet meer, maar dat is niet meer waar ik op let. Wat mij vooral opvalt is de rust die ik in mijn lichaam heb. Ik ben niet meer bang om te praten en ik vind het zelfs leuk. De cursus heeft mij enorm geholpen en ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt. Door de medecursisten werd ik ook geïnspireerd, soms door de resultaten te zien en soms door emotionele momenten. Dit alles heeft me de motivatie gegeven om het natuurlijke spreken vol te houden. Als je zit te twijfelen of je zelf deze cursus wil doen, dan raad ik je aan om het meteen te doen. 

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik stotter sinds ik 4 jaar oud was, ik heb logopedie gevolgd en dat hielp een klein beetje. Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer last van het stotteren, ik begon woorden te vermijden en te zwijgen van het spreken.