nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1702

Ton, 71 jaar, Barendrecht – De ontvangst voelde al goed bij aankomst. Bij het voorstellen aan elkaar was het ijs al snel gebroken! Met de eerste dag was er al veel duidelijk wat ik al jaren verkeerd deed. De oefenstof was soms hilarisch om te doen maar ook ontspannen. Je kwam allemaal voor hetzelfde doel, gewoon natuurlijk te spreken in alle situaties.
Ik raad iedereen aan die met een moeilijke spreek-situatie zit Hausdörfer therapie te volgen bij Jan Heuvel. Punt uit!! En dat met mijn 71 jaar om daar nu nog achter te komen! Mijn bedoeling is om contact te zoeken met de schoolleiding van de Barendrechtse basisscholen om dat onder de aandacht te brengen. Hopelijk bespaart dat kinderen die stotteren veel ongemak in het verdere leven.

Gerald, 44 jaar, Nijmegen – Ik ben 44 jaar en dolblij dat ik nu deze training heb gevolgd. Als ik 30 jaar geleden van het bestaan van deze training op de hoogte was geweest, had ik toen al meegedaan. Ik voel mij na drie trainingsdagen enorm bevrijd van spreekspanning. Ik maak mij veel minder druk om het stotteren. Na twee trainingsdagen stond ik al lekker zelfverzekerd voor een groep. Ook tegen telefoneren zag ik niet meer op.
Ik vind het geweldig om letterlijk mijn stem te kunnen sturen en daarmee mijn ‘tank te vullen’. Jan is een fijne trainer. De training bevat een goede mix van oefeningen en theorie. Het is leuk, leerzaam en stimulerend om in en met een groep aan het werk te zijn.
Ik raad iedereen aan om deze training te volgen.

Guido, 20 jaar, Utrecht – Nadat ik telkens maar weer tegen mijzelf zei dat mijn stotterprobleem na een jaartje wel weer over zou zijn, was ik er helemaal klaar mee. Mijn stotteren ging niet vanzelf over, ik moest ik actie komen. Hierop besloot ik de Hausdörfer methode uit te gaan proberen. Deze therapie legt de focus op het mentale aspect van stotteren en probeert door middel van het mentale gestel het stotteren te verhelpen. Het vloeiend spreken op zich is hierin niet eens een doelstelling, maar een wordt gestreefd naar een neutrale gevoelstoestand ten opzichte van spraak. Dit is ook waar voor de kern van mijn probleem lag. Niet het stotteren, maar het continu bezig zijn met spraak domineerde mijn leven en zorgde voor een hoop frustratie, verwarring en onzekerheid. Na kennismaking met deze methode ben ik op weg om vrij te worden. Ik ben op weg om niet meer zo’n irrationele, gewoonweg belachelijke houding ten opzichte van spraak aan te nemen. Door het sturen van klanken, overdrijven en het trainen van mijn flegma zal dit uiteindelijk lukken. Ik ben al aardig op weg.

Frank, 29 jaar, Weesp – Na logopedie en Del Ferro te hebben doorlopen in mijn jongere jaren was ik toe aan iets nieuws. Na een aantal therapieën te hebben bekeken via internet kwam ik terecht bij de Hausdörfer therapie; een schot in de roos. Veel vrienden van mij zeiden: ”Waarom ga je weer een therapie doen Frank? Ik heb niet het idee dat het erger geworden is…”. Deze vraag alleen al duidt aan dat het voor niet stotteraars heel moeilijk is om zich in ‘ons’ te verplaatsen. Zij zien alleen het zichtbare, het stotteren, maar zien niet wat het doet met je hele leven. Je hele leven ben je al bezig met spreekmomenten en het ontwijken of vervormen ervan. Hausdorfer geeft mij vertrouwen terug in wat ik kan; vloeiend spreken. Door middel van focus te leggen op klanken er daar mee te gaan spelen, en zelfs overdrijven moet het vertrouwen en plezier teruggewonnen worden. Dit ontbreken van vertrouwen en verlies in het plezier van spreken is namelijk de bron van het stotteren. Door de therapie heb ik het vertrouwen terug in mijzelf om deze negatieve spiraal te doorbreken en weer vrij te kunnen gaan spreken.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Na diverse pogingen om stotter- en spreekangstvrij te worden, uiteindelijk bij Hausdörfer terechtgekomen. De positieve verhalen op hun site en in diverse fora waren voor mij reden genoeg me hierin te verdiepen.