nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1612

Gerdie, 43 jaar, Nederhorst den Berg – Tijdens het zoeken naar een stottertherapie op het internet viel mijn oog op de cursus van Hausdörfer. Deze therapie viel mij direct op omdat er over “angst” gesproken wordt. Ik heb meerdere therapieën bekeken, maar nooit eerder had ik het gevoel dat dit was wat ik zocht. Ik kan nl best goed praten, maar de angst voor het stotteren staat mij het meest in de weg.
Voor deze cursus “ natuurlijk spreken” heb ik mij dan ook direct aangemeld.
De cursus heeft mij inzicht gegeven in mijzelf en dat ik zelf mijn stotteren in stand houdt. Hier heb ik geleerd dat het eigenlijk zo simpel is en dat de oplossing in mij zelf ligt.
In de praktijk, na het eerste weekend, bleek dat ik toch minder goed durf te praten met lange klanken dan ik hoopte maar dit gaat me nu al beter af. Ik weet wat ik kan doen en voel me door deze cursus erg gemotiveerd om het thuis verder in praktijk te brengen. Het feit dat ik mij door de groepstherapie al ontzettend gesteund en begrepen vond, maakt mijn zelfvertrouwen ook nog groter.
Ik kan iedereen deze cursus aanraden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit veel eerder had moeten doen. Maar beter te laat dan nooit. Ik hoop nog heel veel spreek plezier te mogen ervaren.

Julian, 16 jaar, Hengelo – Toen ik er mee begon had ik mij nog niet verdiept hoe alles in elkaar zat. Maar al na een half uur bij de cursus werd het me duidelijk hoe alles in elkaar zit. Wanneer ik het las in de reader begreep ik het amper, maar wanneer Jan het me vertelde begreep ik het meteen. Jan heeft me al vanaf dag 1 grotendeels van mijn spraakangst afgeholpen, want dat houd het stotteren grotendeels in toon, de spraakangst. Sinds de spraakangst grotendeels weg was ben ik veel meer gaan praten en is alles er alleen maar beter op geworden. Je hebt snel het gevoel dat je de methode niet meer hoeft te gebruiken maar dit kan ook een valkuil zijn. Denk dus niet dat u naar 2 weken cursus gelijk van uw stotteren af want want zo werkt het niet! het is een proces waaraan je na de cursus zelf nog een tijdje mee moet werken tot dat je zeker weet dat de spreekangst weg is. Maar wanneer de spraakangst een maal heel ver weg is, heeft u er uw hele leven plezier van!

Erik de Jong, 23 jaar, Groningen – Afgelopen weekend heb ik de Hausdörfer-cursus voor de tweede keer gevolgd, in 2013 had ik de cursus ook al eens gedaan. Meteen op de eerste dag van de cursus klikte het bij mij, dat ik louter een angstprobleem had en dat praten niet het probleem voor mij was. Wel waren mijn gedachten en de manier waarop ik wou ik praten, een probleem. Ik had altijd woorden en letters willen spreken, en vormde deze in zinnen zodat er geen moeilijke woorden of letters in zaten en ik het gevoel had dat ik de zin in 1 adem kon zeggen. Deze manier van praten kost erg veel energie en faciliteert het stotteren; je focust op bepaalde letters of woorden en gaat deze proberen te vormen door mondstanden van te voren correct te willen opzetten. Tegenwoordig haal ik mijn rust juist uit het spreken, door klanken te verlengen en mijn aandacht daarop te focussen hebben stottergedachtes geen kans. Ik ben immers al geluid aan het produceren en ik heb het gevoel dat ik deze klank alle kanten op kan sturen. In mijn eerste basiscursus was ik hiervan ook op de hoogte maar

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

In de Hausdörfer-cursus voor mensen die stotteren wordt de oorzaak van het stotteren aangepakt. Verwacht hier geen oefenen van woorden of ademhalingsoefeningen. Wat kun je wel verwachten…: