nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1609

Sybren, 17 jaar, Zwolle – Dit is mijn tweede basiscursus die ik heb gevolgd bij Hausdorfer. Ik heb 3 jaar geleden toen ik 14 jaar oud was ook de basiscursus gedaan en was hier toen ook zeer over te spreken. Maar omdat het de eerste paar weken eigenlijk heel erg goed ging en ik de Hausdorfer methode nauwelijks tot niet gebruikte, viel het langzaam weg. Dit vond ik zeer jammer omdat deze cursus volgens mij en ook volgens mijn ouders zeker de oplossing is tot het stotteren. Ik heb na de eerste basiscursus nog een aantal Skype gesprekken gehad met Jan, maar ben helaas nooit teruggevallen in het ”oude” ritme van Hausdorfer. Daarom heb ik begin dit jaar samen met mijn ouders overlegd en besloten dat ik het opnieuw wil proberen. Ik ben zeer blij met deze beslissing, de eerste week na het eerste weekend van de tweede basiscursus merkte ik al gelijk het verschil wat ik ook na de eerste basiscursus merkte en dit keer bleef het wel gelijk hangen. Ik zou elke stotteraar de Hausdorfer methode aanraden omdat ik er van overtuigd ben dat dit zeker weten de juiste oplossing is. Jaren van logopedie heeft bij mij geen enkel baat gehad maar na de eerste basiscursus, die helaas niet lang bleef hangen merkte ik gelijk al dat dit iets heel anders was, ikzelf en mijn naasten waren zeer te spreken over deze methode en het natuurlijke spreken. Naar mijn mening werkt er niks zo goed als Hausdorfer, de sfeer is goed en iedereen is hier met hetzelfde doel, dat voelt fijn aan en ik kan mijzelf voorstellen dat iedere stotteraar natuurlijk wilt spreken.

Michiel, 33 jaar, Hardenberg – Mijn hele leven stotter ik al en na veel logopedie en overige therapieën uiteindelijk in 2010 voor de eerste keer de Hausdörfer basiscursus gevolgd. Hier uiteindelijk veel profijt van gehad, maar na een tijdje toch in de “ val” getrapt door de Hausdörfer methode als een trucje toe te passen i.p.v. volle aandacht bij de klank. Desondanks wel altijd het geloof gehad dat alleen de Hausdorfer de aard van het probleem aanpakt (lees spreekangst).
Nu in 2016 weer de basiscursus opgepakt en me weer bewust geworden van de echte aandacht bij de klank (lees spreekrust). Doordat je echt de aandacht d.m.v. klanksturen bij de stem hebt, hier ook regelmatig de rust kunnen vinden in het spreken. Ondanks dat blijft het nog wel een uitdaging om de spreekrust in alle geankerde situatie’s toe te passen.

Peter, 28 jaar, Amsterdam – De Hausdorfer methode heeft mij de enige logische oplossing voor mijn spreekspanning getoond. Het richt zich namelijk op wat je voelt (of juist niet voelt), in plaats van de symptomen (waaronder stotteren).

Ik sta na deze twee weekenden al heel anders in het leven. Situaties waar ik voorheen direct nee tegen zou zeggen of welke mij enorme spanning zouden opleveringen, benader ik nu met een “kom maar op” attitude. Het maakt mij niet meer uit wat andere mensen van mij denken. Door deze mindset door te zetten en ontwikkelen, weet ik dat ik in de (nabije) toekomst alle spreeksituaties aan durf te gaan.

Iris, 17 jaar, Gendt – Vandaag met de 2de sessie begonnen van de cursus. In het begin zag ik er wel weer een beetje tegenop om er naar toe te gaan, maar al snel was ik weer in een vertrouwde omgeving ook omdat je elkaar al kent. De eerste sessie was moeilijker voor mij.

We begonnen met ervaringen uitdelen van de hele week, wat je hebt gedaan en hoe je jezelf erbij voelde. Mijn week was druk en ik was er zelf niet zo heel tevreden over. Ik heb alles wel uitgelegd hoe de cursus ging, en wat ik moet doen alleen in mijn thuis situatie voel ik me vertrouwd en doe ik het eigenlijk zoals ik het altijd al heb gedaan. Heb mezelf niet echt gestuurd omdat ik niet hoefde te stotteren maar ik kan dat alsnog doen, om me vertrouwen ‘ik kan’ beter te ontwikkelen.

Verder hebben we oogcontact geoefend, wat best leuk was om te doen! Ook hebben we weer omstebeurt een verhaaltje van 2 minuten verteld met soms klanken langer maken en het stuur proberen te voelen. Dit ging voor me gevoel wel goed en daar ben ik wel tevreden over.

Morgen gaan we de straat op en hebben we een infodag voor mensen die dit misschien ook willen doen. Ik ben benieuwd hoe ik dit ga oppakken en hoe ik omga met de spanning. Voor nu was het weer een productieve dag

Erik, 46 jaar, Nieuwegein – Op dit moment ben ik in het 2e weekend van de basistherapie. Na een aantal jaren niet meer aan mijn spreken te hebben gewerkt vond ik het weer tijd voor nieuwe inzichten. Ik merk dat dit een goede weg is, een andere benadering, niet de nadruk op vloeiend spreken maar zelf minder gevoelig zijn voor mijn spraak, en durven te spreken omdat ik dat eigenlijk al kan. Ik weet nu goed wat ik daarvoor moet doen de aankomende tijd. Leuk dat de groep elkaar goed weet te motiveren hierbij!

 

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik ben hier gekomen met een stotterprobleem in moeilijke of spannende situaties. Op de oppervlakte voor veel mensen niet eens heel erg merkbaar. Tijdens de therapie ben ik er achter gekomen dat mijn stotteren wordt veroorzaakt door spreekangst.