nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1603

Gijs, 32 jaar uit Hoofddorp – Al sinds mijn vierde stotter ik . In mijn jongere jaren heb ik een paar sessies logopedie gevolgd. Lezen ging me altijd goed af, alleen spreken in sommige situaties kwam er een bepaalde spanning wat stotteren opleverden. Na zoeken op het internet kwam ik bij het Hausdorfer-instituut terecht. Wat ik zag en las, kwam mij gelijk bekend voor. Tijdens de vier basisdagen werd mij duidelijk dat ik met woorden en letters spreek in plaats van klanken. Ik maakte de woorden veel te belangrijk dan ze waren. In deze vier dagen hebben we veel oefeningen gedaan om goed naar je stem te luisteren door middel van klankverlenging en opdrachten dit gaf een bepaalde rust. Tijdens de therapie werk je in een groep met mensen die dezelfde klachten hebben en je begrijpen. Na vier basisdagen heb ik merk ik al een heel verschil voordat ik begon bij het Hausdorfer-instituut. Jan Heuvel is een goede therapeut met een humor met goede tips die je helpen om in de toekomst natuurlijk te kunnen spreken wat ik al wist.

Piet, 21 jaar uit Ermelo – Nadat ik 6 jaar geleden de Del Ferro therapie heb gevolgd en daar niet het gewenste resultaat mee heb gehaald, vond ik het tijd om een nieuwe therapie te proberen. De Hausdörfer therapie sprak mij het meeste aan, omdat deze therapie gericht is op het mentale aspect van het stotteren en ik veel dingen herkende die worden behandeld in de therapie. Zoals het feit dat wanneer je voorleest of praat als je alleen bent heel natuurlijk en zonder haperingen verloopt. Tijdens de therapie leer je dat die komt door spanning of angsten en geen fysieke oorzaak heeft. Al heel snel leer je dat spraak niets anders is dan het maken van klanken en dat iedereen deze kan maken. Wanneer je dit in gedachte houdt en je focust op het maken van klanken is het ook niet mogelijk om te stotteren. Het is daarom een heel makkelijk toe te passen therapie die zeker zijn vruchten afwerpt.

Carlo, 44 jaar uit Vleuten – Mijn directe omgeving kent mij niet als stotteraar. Ik heb geleerd er omheen te werken en het te verbergen. In mijn werk ben ik een groot deel van de dag bezig met telefoneren en dit zorgt voor spreekspanning en kost me veel energie.
Tot nu toe heeft de Hausdörfer-therapie mij inzicht gegeven in de oorzaken van het stotteren. Ik heb nu al veel meer controle en ben op de goede weg om vrij te worden. De therapie volg je met lotgenoten en dat betekent dat je elkaar precies begrijpt, een feest van onderling begrip en herkenning. Een must voor iedere (radeloze) stotteraar.

Eline, 18 jaar uit Wezep – Deze Hausdorfer therapie heeft mij geleerd waarom ik stotter. Het heeft mij het gevoel gegeven dat de puzzelstukjes na verschillende jaren logopedie in elkaar vallen. Ik heb geleerd om het probleem bij de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden.

Linda, 30 jaar uit Veenendaal – De vraag van waarom je vloeiend spreekt als je alleen bent of tegen huisdieren praat ging vaak door mijn hoofd. Hoe kon dit? Door de Hausdorfer therapie kan ik dit nu plaatsen, dit alles hangt samen met spanning en angst voor het spreken tegen mensen en de beoordeling die ze je dan kunnen geven. Stotteren ontstaat door spreekangst en dit wordt door de Hausdörfer therapie wel erg duidelijk uitgelegd en geeft je erg veel herkenning. Nu weet ik waardoor het ontstaat en het aller belangrijkste is hoe je hiermee om kunt gaan om uiteindelijk volledige spreekrust te krijgen.
Cindy, 37 jaar uit Wijdenes – Toen in de zomer mijn zoontje (van toen bijna 3) ineens heftig begon te stotteren, was mij gelijk duidelijk waar mijn eigen heftige reactie vandaan kwam. Hij weerspiegelde mijn grootste (en tevens verborgen) angst. Op zoek naar informatie en een antwoord op de vraag hoe we hier het beste mee om konden gaan, kwamen we bij de website van Hausdörfer terecht. Omdat ik mij erg herkende in de angst die beschreven werd wist ik dat dit de manier moest zijn. Niet alleen voor hem, maar ook voor mij. Met het toepassen van het klanksturen was het stotteren van onze zoon na enkele maanden als sneeuw voor de zon verdwenen.
Geïnspireerd door de informatie uit de reader en het boek van Oscar Hausdörfer heb ik mij ook zelf opgegeven voor de Basiscursus. Hoewel mijn stotteren praktisch niet hoorbaar was (ik bleek een zogenaamde verborgen stotteraar te zijn) had ik evengoed erg last van de angst. Telefoongesprekken en voorstelrondjes ging ik angstvallig uit de weg. Na het volgen van de Basiscursus had ik het inzicht dat nodig is niet meer om de angst heen te werken, maar gewoon te gaan. Met het klanksturen ontstaat de spreekrust en het vertrouwen dat ik het kan. En zo blijkt…!

Alessio, 33 jaar uit Genk (B) – Na Hausdorfer heb ik vooral geleerd hoe het spreken in elkaar zit en waarom we eigenlijk stotteren. Na deze kennis kan ik werken aan mijn houding waardoor ik me rustiger voel en dit beïnvloedt positief mijn spreektoestand. Door in contact te komen met anderen dat geconfronteerd worden met hetzelfde, gaf mij ook de vrijheid om hier dieper op in te gaan.

Jan, 36 jaar uit Overmere (B) – Ik kwam met de Hausdörfer methode in aanraking nadat ik had besloten om schoon schip te maken met het stotter probleem waar ik sinds mijn 5 jaar mee worstelde. Hausdörfer legt de basis van spreken bij klanken maken en luisteren naar je eigen klanken. Het is zo eenvoudig en doeltreffend dat iedereen die stottert hiermee geholpen kan worden mits men de moed heeft om de drempel te nemen van ‘durven opvallen’. Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb en ik hoop uit de grond van mijn hart dat andere stotteraars de Hausdörfer-methode ook op hun pad mogen tegenkomen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

De Hausdörfercursus ben ik blanco ingegaan. Ik had vooraf geen verwachtingen over de uitwerking ervan. Tijdens het eerste weekend van de cursus is de theorie van Hausdörfer uitgelegd. Ik had vrij snel het idee dat deze cursus goed zou kunnen zijn voor mij.