nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-10

Hausdörfer-groep b186Lisa, 18 jaar, Wijhe – Voordat ik begon aan deze cursus, heb ik veel op internet gekeken en gezocht naar verschillende therapieën of cursussen. Ook ben ik bij de huisarts geweest voor mijn stotteren met de vraag of hij een oplossing hiervoor had. Hij bood mij logopedie aan. Toen ik dit hoorde voelde ik me erg onbegrepen. Ik heb in mijn vroegere jeugdjaren veel logopedie gevolgd. Dit heb ik altijd met veel spanning ervaren, het heeft me geen positief resultaat geleverd. Uiteindelijk ging ik zelf aan de slag en op zoek en kwam bij Hausdörfer uit. Ik heb contact opgenomen en ik kon met zekerheid deelnemen aan de cursus. Op de site heb ik gelezen dat iedereen ‘natuurlijk’ kan spreken, ook wij, als stotteraars. Dit was voor mij onbegrijpelijk, dit was voor mij de doorbraak, ik doe mee aan de cursus! En dan was het dan zover, een dag voor de cursus. Wat mij opviel, is dat ik helemaal niet zenuwachtig of gespannen was. Tijdens de cursus voelde ik me erg op m’n gemak, vertrouwd en veilig bij de mensen waar ik was. Ik heb deze weekenden echt veel geleerd, ik heb ervaren dat ik kan spreken zonder te stotteren. Echt een wonder! Ik had dit nooit durven dromen of denken, ik kan verder leven zonder belemmerd te worden in het dagelijks leven! Het is net of er een nieuwe wereld voor je open gaat. Tijdens de weekenden kon en durfde ik de methode toepassen die ik geleerd heb, thuis had ik hier meer moeite mee. Het is niet zo dat ik het niet kan, want ik weet dat ik het kan, het is nu een kwestie van toepassen in de praktijk. Ik merk dat ik veel spontaner en meer open ben geworden, ik durf meer te vragen en te vertellen zonder die spreekangst te ervaren of voelen. En dat is waar het bij deze therapie om gaat!


Eric-Jan Kruijs, 24 jaar, Arkel – Ik heb op de basisschool logopedie gehad t/m mijn 16e. Daar tussen heb ik periodes gehad dat ik een jaartje geen logopedie had. Daarna heb ik in 2012 de Del Ferro methode gevolgd en dat was een zware cursus, gericht op de ademhalingstechniek. Die heb ik vanwege de zware methode niet vol kunnen houden en had er geen goed gevoel meer bij. Via via kwam ik bij de Hausdörfer-therapie en die sprak mij gelijk aan. Ze richting zich daar op de spreekangst dus de oorzaak van het stotteren. Sinds ik de therapie heb gedaan voel ik me vrij in het spreken, ik kan alles zeggen wat ik wil. Ik heb de controle over mijn stemgeluid en ik bepaal waar hij naartoe gaat. Dat voelt goed en zeker. Situatie die je voorheen uit de weg ging, ga je nu gewoon aan. Heb me nog nooit zo vrij gevoelt in spreken ook al dacht ik altijd dat ik elke situatie aanging. Aanrader als je geen angst wilt voelen in je spreken en je daarbij vrij kunt voelen als elke natuurlijke spreker.


Luc, 43 jaar, Doetinchem – Ik stotter al mijn hele leven en heb al diverse stottertherapieën gedaan.
Momenteel ben ik bezig met 2e weekend van de Hausdörfer therapie. Na het eerste weekend is mij veel duidelijk geworden over het stotteren. Deze therapie heeft mij laten inzien dat ik wat aan het stotteren kan doen. Vooral dat ik uit mezelf al vloeiend kan spreken doet me goed. Het -ik kan -en het mogen stotteren geeft een bevrijdend gevoel. De oefeningen zijn goed te begrijpen en uit te voeren. Het groepsgevoel heeft een motiverende werking en je leert veel van elkaar. Ik laat me leven niet meer beïnvloeden door het stotteren en ga de stotterangst zeker overwinnen. Ik voel me vrijer en vrijer. Tot stotters,


Dang Vu, 25 jaar, Amstelveen – Bij de Hausdörfer therapie wordt de oorzaak van het stotteren aangepakt namelijk de spreekangst, de negatieve gedachten en hypersensitiviteit op de spraak die je als stotteraar hebt ontwikkeld. Ik heb geleerd dat spreken simpelweg het maken en sturen van stemgeluid is in plaats van woorden en letters proberen uit te spreken en dat het belangrijk is om goed naar mijn stem te luisteren en het gevoel te ontwikkelen dat ik complete controle heb over mijn eigen stemgeluid.
Het was fijn dat de groep klein was. De sfeer was erg relaxed en we hebben vooral veel plezier gehad en gelachen! Na het eerste weekend hebben wij een week de tijd gehad om alles wat wij hadden geleerd in praktijk toe te passen en elkaar hier dagelijks over te vertellen via de telefoon. Hierdoor werd je als cursist telkens scherp gehouden en kon je elkaar suggesties geven en zonodig aanmoedigen. Aan het eind van de week begon de tweede sessie waardoor we alles met elkaar konden evalueren en de problemen die we zijn tegengekomen konden bespreken. Al met al was het een geweldige ervaring en heb ik erg veel geleerd!


Nicole, 30 jaar, Valkenburg – Na een aantal cursussen/therapieën gericht op spreektechnieken gedaan te hebben (helaas zonder blijvend resultaat) las ik op de site bij Hausdörfer over het werken aan je spreekspanning. Een voor mij nieuwe insteek die me meteen aansprak, omdat ik hier altijd de meeste last van ervaren heb. Na het eerste trainingsweekend, waar in een relaxte en prettige sfeer met de groep geoefend werd met de nieuwe opgedane kennis, merkte ik de week erna dat ik zoveel meer rust in mijn lichaam voelde tijdens het spreken. Drempels werden lager, het zelfvertrouwen groeide en mijn omgeving was enthousiast. Het spontane spreken blijft gewoon intact en ik hoef er niet eens extra veel voor te doen of te laten. Hier is zeker nog veel meer uit halen, dus ga ik verder mee aan de slag de komende tijd!

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik ben hier gekomen door dat ik nu echt wel iets aan dat gespannen gevoel wou doen in mijn lijf en mijn hoofd. Elke keer dat gevoel van nu ga ik weer stotteren bij dat woordje of bij die letter.