nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-07

p185Monica, 14 jaar, Leiderdorp – Ik stotter al sinds mijn 9e. Sinds toen had ik ontzettend veel therapieën gehad. Maar helaas had dat geen enkel effect. Maar een paar maanden geleden vertelde mijn moeder mij over de Hausdörfer-therapie. In het begin had ik er een heel vaag idee over, maar toen ik bij deze therapie kwam, begon ik steeds beter te snappen waarom ik stotterde. Gelukkig kreeg ik vrij snel resultaat en ik kreeg daardoor veel complimenten. Dat vond ik natuurlijk fijn om te horen. De opdrachten die we bij deze therapie deden leken zinloos, maar door die opdrachten merkte ik wel vrij snel dat ik vloeiender sprak.
Dit waren mijn ervaringen over deze therapie.


Jan-Hein, 18 jaar, Wehl – Door mijn deelname aan de Hausdörfer-therapie ben ik op een andere manier naar mijn stotteren gaan kijken. Voor mijn deelname dacht ik dat natuurlijk spreken niet mogelijk was, nu denk ik daar anders over. Door zicht te krijgen op de Hausdörfer techniek krijg je grip in je spraak. Dat is iets wat je na 12 jaar lang stotteren niet gauw kan beseffen. Natuurlijk komt het niet vanzelf. Je moet het echt willen en hiervoor moet je je spreekangst zien te overwinnen. Nadat het kwartje bij mij was gevallen, kreeg ik veel meer geloof in deze techniek. Hoewel ik mijzelf nog niet zo ver heb gekregen de ‘grote sprong’ te maken, werk ik hier wel hard aan. Wat de grote sprong betekent, zult u ongetwijfeld tijdens de therapie leren. Na jaren van logopedie met een gering resultaat hoop ik nu met lef, toewijding en natuurlijk de therapie zelf binnen een zeer korte periode het natuurlijk spreken onder de knie te krijgen.


Pim, 24 jaar, Hillegom – Na lang twijfelen heb ik toch deel genomen aan de Hausdörfer-therapie en heb er geen spijt van. Ik stotter vanaf mijn 12e en heb hiervoor ook logopedie gehad met weinig resultaat. Deze therapie heeft mij heel anders naar mijn stotter probleem laten kijken en mij laten zien hoe ik dit effectief aan kan pakken. Zelf merkte ik na het eerste basistraining weekend al gelijk effect maar er is nog een lange weg te gaan. Deze therapie heeft mij een goede basis gegeven om het stotter probleem tegen te gaan.


Inge, 13 jaar, Groningen – Sinds ik zes jaar ben stotter ik al. Ik ben naar 2 stotter therapieën gegaan . En er was wel wat verbetering te merken maar na een paar dagen ging alles weer naar ‘t oude. Ik was er zo zat van (waardoor het nog er erger werd) dat ik uiteindelijk bij de Hausdörfer-therapie kwam. Ik merkte gelijk verschil na de eerste basiscursus. Ik weet nu dingen waardoor ik goed weet hoe ik natuurlijk kan spreken. Ik denk dat ik dankzij deze therapie vrij kan worden. En Hausdörfer is de enige therapie waardoor ik ook echt geloof dat k vrij kan worden. Ik moet natuurlijk nog wel goed mijn klanken sturen maar ik geloof dat me dat gaat lukken!!


Patrick, 32 jaar, Groenekan – Als stotteraar ben je voortdurend bezig met (zo vloeiend mogelijk te) spreken. Hausdörfer heeft me er op gewezen dat je dan een onhandige doelstelling hebt die de kans dat je gaat stotteren vergroot. Je bouwt immers spreekangst op waardoor je ook gaat stotteren. Waar je dus het eerst vanaf moet is de verkeerde doelstelling ‘vloeiend spreken’. De theorie laat je ook begrijpen dat dit komt door niet raar gevonden te willen worden. Waar dus als eerste aan gewerkt moet worden is flegma, onverstoorbaarheid. Dit inzicht is voor mij echt nieuw en geeft me veel meer spreekrust. Zeker als het gepaard gaat met de ervaring dat je altijd geluid kunt maken en dat dat spreken is. Al met al biedt Hausdörfer je de inzichten en de ervaring waarmee je aan slag kunt op de weg naar natuurlijk spreken. Uitdagend en realistisch tegelijkertijd.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

De afgelopen drie jaar ben ik van stotteren weer meer een ding gaan maken en was dag in dag uit met woorden omzeilen, synoniemen zoeken etc.