nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-06

p184Keno, 14 jaar, Utrecht – Ik ben geboren in Duitsland in het plaatsje Dortmund en heb mee gedaan aan de Hausdörfer-cursus. Tot nu toe gaat het best goed met het verlengen van klanken. Wat we spreken zijn geen letters of woorden maar klanken die we een bepaalde vorm en uitspraak geven. Dit moet je oefenen en je zelf aanleren. Het is ook belangrijk dat je je niks aantrekt van wat andere vinden of denken over jou. Hiermee train je je flegma. Met mij ging het in de eerste week zwaar want je denkt er niet altijd aan en je moet echt flink overdrijven dat was wel moeilijk maar je weet waar je het voor doet. Je moet over drempels heen gaan dat kost even moeite maar als je er over heen bent is het makkelijk om het weer en weer te doen. Als je er een maal niet over heen gaat dan word het steeds moeilijker om er er over heen te komen.
Mijn indruk is dat deze manier om van het stotteren af te komen het beste is. Want het gaat redelijk snel en het is voor altijd weg en je kan niet terug vallen. Je hebt soms nog wel een kleine hapering maar dat is beter dan dat stotteren.

Davy, 18 jaar, Geldrop – Ik ben blij dat ik aan de cursus mee heb gedaan. Al een uur nadat het programma begon merkte ik al vooruitgang. Ik had spreekrust! Ik kon zelf mijn stem sturen en genoot er ook van! Vanaf het moment dat ik na de eerste 2 dagen bij mijn vader de auto instapte merkte hij al een hele vooruit gang. En ik zelf ook! Voor mij is niet veel nodig om mijn flegma tank te vullen. Maar dat is voor ieder anders. Wel merk ik dat als ik ziek ben dat het meer moeite kost om te verlengen. Je moet er wel fit voor zijn en anders pak je het later weer op als je weer beter bent.
De cursus zelf is zeer aan te raden want je hebt de touwtjes zelf in handen er zijn geen regeltjes waar je je aan moet houden. Het ligt helemaal aan jezelf hoe lang je er over doet. En dat is wel het fijnst van allemaal!

Tim, 15 jaar, Boekel – Ik voelde al vanaf het begin dat deze cursus zou helpen. Al na de eerste dag voelde ik een verbetering. Ook de mensen om mij heen merkte een verschil. Ik kon nu mijn stem sturen. Bij de tweede sessie was er een hele verbetering. Deze training werkt aan meerdere dingen tegelijk en daarom werkt deze therapie zo goed. Als het even niet zo goed gaat, kun je het makkelijk weer oppakken omdat je een soort eigen therapeut bent geworden.
Ik zou deze therapie voor iedereen aanraden omdat je je eigen tempo kan bepalen. Dit vindt ik het fijnste.

Gerjan, 20 jaar, Hollandscheveld – Deze cursus is een “opening” in mijn leven geweest! Al na 1 dag wist ik dat het natuurlijk spreken zeker mogelijk is! Ik heb maanden bij een logopediste gelopen, alleen dit heeft niet veel geholpen.
Toen ben ik samen met mijn ouders en werkgever opzoek gegaan naar een goede cursus. We kwamen uit bij de Hausdörfer-therapie, omdat deze therapie mij wel heel aansprak.
Na twee dagen op deze therapie gezeten te hebben, kwam ik zaterdag weer terug thuis. Iedereen vond dat het echt heel goed is gelopen! Maandag op mijn werk geloofde niemand dat dit in twee dagen gelukt is. Van tevoren dacht ik dat het nooit in twee dagen zou lukken, nadat ik maanden bij de logopediste en de psychiater gelopen heb.
Op dinsdag pleegde ik al telefoontjes naar klanten voor het bedrijf waar ik nu een jaar werk. Natuurlijk spreken is dichterbij dan ooit!!!

Leen, 23 jaar, Werkendam – ik heb deze cursus gevolgd omdat ik het zat was te stotteren. In de therapie leer je je spreekangst te overwinnen en je klanken te verlengen. Dat is eerst erg wennen. Maar als je het in de praktijk brengt, werkt het heel goed. Het blijft oefenen, maar na een week merk je al verbetering. Nu nog steeds meer oefenen, en na een tijdje, gaan we voor natuurlijk spreken, zonder stotteren.

Claudia, 25 jaar, Oss – In Hillegom heb ik ongeveer mijn hele leven gewoond, maar tegenwoordig woon ik samen met mijn vriend in Oss.
Ik ben via het internet bij Hausdörfer terechtgekomen. Ik stotter eigenlijk al sinds de basisschool. Hiervoor ben ik wel eens naar een logopediste geweest, maar daar heb ik niet echt heel goeie herinneringen aan overgehouden. Op de basisschool was ik altijd het meisje dat zo stotterde. Door de jongen die ik leuk vond, ben ik om die reden zelfs afgewezen. Die ervaringen hebben op mij zo’n impact gehad dat ik op de middelbare school eigenlijk nauwelijks durfde te praten. Voor mijn gevoel stotterde ik bij elke zin! Pas op de universiteit begon ik er over na te denken om er iets mee te gaan doen, maar ik wist niet goed wat. Pas twee jaar na mijn afstuderen, nu ik merk dat stotteren soms best wel lastig is, en een enorme impact heeft op mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld maakte ik de beslissing om een cursus te gaan volgen. Eerst dacht ik aan Del Ferro, maar puur op gevoel koos ik uiteindelijk voor Hausdörfer. Daar ben ik nu erg blij mee, want Hausdörfer leert niet een spreektechniek aan, maar pakt de oorsprong, de uiteindelijke oorzaak van het stotteren aan, namelijk het idee dat wij hebben dat het de letters, woorden en zinnen zijn die we moeten spreken, terwijl het de klanken zijn! Onze spraak bestaat uit klank en om goed te gaan spreken, hoeven we alleen klank te maken, te vormen en te sturen! En dat is wat we bij Hausdörfer hebben geleerd. Je gaat aan de slag met klanken maken, vormen en sturen. Dit doe je vooral aan de hand van het verlengen van klanken. Hierdoor ben je je bewust van je spraak en aan de andere kant train je je onverschilligheid voor spraak. Door te overdrijven laat je zien dat het je helemaal niets interesseert hoe je spreekt en wat anderen er over denken. En dat is eigenlijk nog haast belangrijker. Hierdoor word je ongevoeliger voor spraak. Ik merk het zelf heel erg. Het maakt me niet zoveel meer uit wat anderen er van vinden. Hierdoor maak ik me minder druk om stotteren en heb ik meer spreekrust. Natuurlijk stotter ik nog altijd, bijvoorbeeld over woorden zoals interdepartementaal, maar ik merk wel dat het me minder gaat uitmaken dat ik af en toe stotter. Ik word flegmatischer.

Lindsey, 23 jaar, Amsterdam – In het verleden heb ik bij een paar logopedisten logopedie gevolgd, maar het bleek geen succes te zijn. Het stotteren begon weer op te komen, waardoor ik daar best wel onzeker van werd en steeds erger begon te stotteren. Op de basisschool werd ik ermee gepest en dat vond ik niet fijn.
Vorig jaar dacht ik er over na om er wat aan te gaan doen, want ik wilde er toch ooit een keer van af komen. Zodoende heb ik via internet geïnformeerd naar een stottertherapie en daar kwam ik het Del-Ferro instituut tegen. Ik had mij gelijk opgegeven maar na een paar dagen merkte ik dat de methode mij niet zou gaan helpen. Sinds ik bij Hausdörfer ben begonnen merk ik gelijk verschil en heb ik er alle vertrouwen in dat het mij nu wel zal gaan lukken.

 

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ca. 4 jaar geleden ben ik via internet in aanraking gekomen met het Hausdörfer instituut. Toen heb ik alleen nog maar het boek “Door de nacht naar het licht” besteld en gelezen.