nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-04

p183

Joost, 38 jaar, Oosterhout – Afgelopen twee weekenden heb ik de Hausdörfer-therapie gevolgd. Een bijzondere ervaring. Door klank sturen en verlengen heb ik de kracht gevonden om rust te vinden in het praten. Top ervaring. Het heeft mijn spreekangst verminderd. Ik moet het gewoon doen! Our deepest fear is not that we are inadequate, our deepest fear is that we are powerfull beyond measure’, Nelson Mandela.


Steven, 44 jaar, Naarden – Ik stotter al mijn hele leven. Het heeft mijn sociale leven nooit echt zwaar beïnvloed, maar ik voelde wel altijd spanning. Voor buitenstaanders stotterde ik slechts heel licht, maar het hield me toch altijd bezig en wilde daarom graag “vrij” zijn. Ik was namelijk altijd bewust bezig met woorden en letters. In de loop der jaren was ik een koning geworden in het omzeilen van woorden en het ombouwen van zinnen. Van buiten leek er dus niet veel aan de hand, maar van binnen zat altijd (spreek)spanning. Toen ik jaren geleden het boekje “Door de nacht naar het licht” las, was ik verbaasd. Verbaasd over het feit dat hier zo scherp in omschreven stond wat stotteraars (kunnen) ervaren en voelen. Ik was er van overtuigd dat het Hausdörfer gedachtegoed (voor mij) de weg was naar “vrij” zijn. Naar mijn mening zijn alleen ervaringsdeskundigen namelijk in staat om echt te weten wat stotteren inhoudt. Toch heeft het nog een aantal jaren geduurd, voordat ik mij heb opgegeven voor de Hausdörfer therapie. Ik dacht in eerste instantie namelijk dat ik te licht stotterde om hier aan deel te nemen. Dit is toch een therapie voor zware stotteraars? Niets is echter minder waar. Toen ik op de site las dat ook het omzeilen van woorden toch echt stotteren is en “spreekangst” betekent, heb ik me direct opgegeven. En daar heb ik geen moment spijt van!
De reader die ik voorafgaand aan de therapie heb ontvangen, heb ik heel aandachtig doorgenomen. Het is eigenlijk allemaal heel erg logisch en duidelijk. Het heeft me zelfs de week voorafgaand aan de therapie al geholpen. Het gaat echter niet vanzelf. Je moet er aandacht aan besteden en energie in stoppen. Iedere stotteraar kan namelijk spreekrust ervaren en als gevolg daarvan natuurlijk spreken. Alleen moet je inzicht krijgen in de kern van je probleem. We zetten de spreekwet gewoon op zijn kop!
Door te werken aan je flegma en bewust bezig te zijn met klanksturen kan iedereen zich uiteindelijk vrij voelen. De (innerlijke) rust die dat uiteindelijk met zich meebrengt is heerlijk. Ik heb dat na het eerste weekend al ervaren. Een week waarin ik nagenoeg geen letters en woorden meer voor me zag. Gaat het altijd goed? Nee. Ben ik al volledig vrij? Nee. Maar het gaat heel goed en ik heb alle handvatten gekregen om de “ik kan” gedachte te blijven voeden. Op dit moment voel ik me vrij, omdat ik nu het inzicht heb hoe ik spreekrust kan verkrijgen als ik spreekspanning voel. Ik ben er van overtuigd dat ik hiermee uiteindelijk een natuurlijk spreker wordt!


Jeanne, 24 jaar, Waddinxveen – Voor mij was het een hele grote stap om mij op te geven voor deze stottercursus. Toch ben ik erg blij dat ik deze drempel genomen heb en mezelf opgegeven heb. Deze therapie voelt voor mij als een nieuw begin. Ik heb handvatten gekregen om negatieve gedachten om te kunnen buigen in positieve gedachten. Verder heb ik geleerd om de controle terug te krijgen over mijn spreken. Ik zou zeggen, als je twijfelt, gewoon doen. Je gaat rijker weg dan dat je gekomen bent!


Vincent, 45 jaar, Pijnacker – Stotteren was altijd iets dat bij me hoorde. Tenminste, dat dacht ik. Het begon me echter steeds meer tegen te staan. Ik ben van nature vrij perfectionistisch en ik kon het op een gegeven moment niet meer van mezelf accepteren dat ik er niets aan deed. Toen ik op een gegeven moment de knoop had doorgehakt gaf alleen dat al me een goed gevoel. Maar toen ik eenmaal aan de therapie begon kreeg ik al snel in de gaten dat stotteren tussen je oren zit en dat het niets met ademhaling heeft te maken. Door hard werken en het geleerde ook in de praktijk te durven uitvoeren krijg je veel meer rust in je spreken en stap je over je angsten heen. Voor mij was dat niet minder dan een openbaring en het voelt alsof er 50 kilo van mijn schouders is gevallen.


 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Al sinds groep 3 of 4 van de basisschool stotter ik. Ik heb nooit heel erg gestotterd,…