nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-03

p181

Fred, 22 jaar, Ouderkerk aan den IJssel – Ik ben heel erg blij deze therapie gevolgd te hebben. Wel na enige twijfel heb ik toch de stap gezet om deze therapie te gaan volgen. Ik vond het erg fijn om met mede stotteraars zeg maar over stotteren te praten. Mensen die gewoon precies hetzelfde hebben als jij.
Deze therapie heeft mij geleerd om natuurlijk te spreken mede daardoor ontstaat er bij mij spreekrust in plaats van het altijd maar nadenken over wat je gaat zeggen om maar niet te hoeven stotteren. Dat doe ik nu ook steeds minder. Een heerlijk rustig gevoel. De groep was ook erg leuk en gezellig. Veel gelachen dus een hele fijne ervaring.Naomi, 39 jaar, Amsterdam –
Eerste dag van mijn tweede weekend achter de rug. Het was een bijzondere ervaring. Ik heb veel geleerd van Jan en gedeeld met mijn medecursisten. Deze therapie spreekt mij heel erg aan, want in tegenstelling wat ik al die jaren heb geleerd bij logopedisten leer ik hier werken aan mijn angst ipv mijn spraaktechniek. De focus ligt niet op vloeiend spreken, maar een gevolg van een met de cursus bereikte flegmatieke houding. We leren om niet bang te zijn voor stotteren, maar het gewoon op je af laten komen. Om een flegmatieke houding te kunnen aannemen moet je je spraak probleem erkennen en er ongevoelig voor worden.
Wat ik altijd al heb geweten wordt bevestigd: het zit tussen mij oren. Ik kan net als ieder ander natuurlijk spreken (klanken maken ;)). Ik heb nog een weg te gaan, maar weet nu wel hoe ik dit ga aanpakken en ga hier met volle 100% tegen aan. Kom maar op!


Alfred, 40 jaar, Rheeze – Ik schrijf dit bericht op derde dag van de training. Vroeger heb ik veel gestotterd (het was vooral vastzitten, andere woorden zoeken en stopwoordjes). Ik schaamde me enorm en durfde eigenlijk helemaal niet te stotteren. Ik heb jarenlang spraaklessen (had moeite met de ‘K’ en de ‘R’) en therapieën gevolgd, met helaas weinig resultaat. Alleen bij een groepstherapie heb ik baat gehad (waarschijnlijk alleen maar omdat ik er toen over durfde te praten). Na 3 dagen Hausdörfer te hebben gevolgd, merk ik dat er resultaat is. Het klanksturen/luisteren schept een rust, helpt je flegma te versterken en geeft je zelfvertrouwen! En dit geeft een goed gevoel, ik weet dat ik het kan (!) en heb de oplossing van het hele stotterprobleem binnen handbereik.


Ruud, 33 jaar, Katwijk (ZH) – Na de derde dag van de 4 dagen therapie heb ik er een goed gevoel aan overhouden. Hoewel ik, en de mensen om me heen, mij niet beschouw als een hevige stotteraar, heb ik na het lezen van de verhalen op site van vorige cursisten toch de stap genomen om deze therapie te gaan doen. Net als ik hebben vele mensen een negatief zelfbeeld ontwikkeld over spreken, waarbij ik (bijna) nooit spreekrust heb ervaren, maar altijd enige spanning in spreeksituaties.
Hierbij was ik creatief in zinnen ombouwen en woorden niet zeggen die me moeilijk leken.

Het belangrijkste van de therapie is dat je je niet meer druk maakt om te gaan stotteren en zodoende spreekrust ervaart. Hiervoor is het wel zaak om flegma op te bouwen d.m.v. het toepassen van klankverleningen (overdreven en hoorbaar) en deze toe te passen in de praktijk, vooral in het begin. Maar dus ook door rationeel te denken en niet te gaan ‘doemdenken’ op basis van negatieve ervaringen uit het verleden.
Dit zijn punten waar ik iets mee kan én ook aan ga werken, want de ‘ik kan’ gedachte is versterkt door het feit dat ik KLANK kan maken, wat door oefening deze dagen toch is doorgedrongen.
Hiermee heb je het gevoel dat je een stuur in handen hebt. Je richt de focus op je stem en klank en juist niet op woorden en letters, wat juist onnatuurlijk is. En daarnaast is het helemaal niet zo erg om af en toe te haperen, de frustratie en het negatieve zelfbeeld dat ik hiermee steeds opriep is irrationeel dus leer ik dat LOS te laten.

Ook door met mede ‘lotgenoten’ over elkaars situaties te praten en veel te oefenen heeft deze werkwijze echt een meerwaarde. Je voelt je begrepen en je ziet samen in dat het een angst is dat is opgebouwd, wat ook echt verholpen kan worden. Al met al de basis is er en nu is het aan mij om te blijven denken aan het klanksturen in combinatie met een ‘schijt aan alles’ gedachte. Want ik kan het!


Frans, 67 jaar, Ten Post – Te lang heb ik tegen stotteren gestreden met wapens die het effect hadden van geweren met teruggebogen lopen en boemerangs. Hausdörfer heeft deze vervangen voor betere.
Dat ik reeds op de eerste therapiedag door klankluisteren normaal kon spreken heeft mij hoopvol gestemd. Ondanks mijn goede voornemens lukt het me lang niet altijd om het in de praktijk toe te passen. Ik zal koelbloediger moeten worden. Verstandelijk gezien is de keuze niet moeilijk: het is stotteren of klankverlengen/luisteren.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Hallo allemaal, ik zit nu in het tweede weekend van de basiscursus. Vorige week kwam ik met super veel zenuwen naar de cursus. Ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten. Toen na het voorstellen, het ijs gebroken was, voelde ik me al een klein beetje meer ontspannen.