nldede

Ervaringen basistherapiegroep 2014-02

p181

Ramses, 28 jaar, Utrecht (ervaringsverslag geschreven tijdens tweede weekend) – Na het eerste weekend Hausdörfer ging ik met veel vertrouwen naar huis. Ik had ervaren dat ik mij prettig en rustig kan voelen tijdens het spreken. Verbazingwekkend bijna, maar heel fijn. In de trein terug naar huis, nog geen half uur na het afscheid van mijn groepsgenoten, had ik de mogelijkheid de methode (of beter: een onderdeel ervan) toe te passen. Het lukte mij heel rustig een zin tegen een jongen te zeggen. Ondanks dat het bij Hausdörfer niet helemaal de bedoeling is dat je ‘trots’ bent als je goed spreekt (je moet leren onverschillig tegenover je spraak te staan), was ik blij dat ik direct iets kon toepassen. Daarbij sprak ik een zin uit waarop ik waarschijnlijk gestotterd zou hebben als ik mijn gebruikelijke manier van spreken had gebruikt. Het was een mooi ‘ik kan – moment’ en het gaf veel vertrouwen voor de rest van de week.
Ook tijdens de eerste dagen van de week had ik een aantal van die ‘ik kan – momenten’. Momenten die vertrouwen geven. Echter merkte ik gedurende de week dat ik meer ‘ik kan niet – momenten’ had waardoor mijn vertrouwen, en daarmee mijn spreekvaardigheid, afnam. Nu, tijdens het tweede weekend, lukt het mij niet goed meer de methode toe te passen. Op het moment baal ik best van die terugslag. Aan de andere kant weet ik dat ik het kan. En volgende week heb ik meer sociale momenten waar ik ‘ik kan’ kan ervaren. Met lef en doorzettingsvermogen denk ik dat ik met de Hausdörfer-methode flinke progressie kan boeken.


Paul (20), Vianen – Ik ging na mijn eerste weekend, meer in mijn zelf geloven. Het waren 2 dagen waar ik echt veel aan had, ik ging met een goed gevoel naar huis. Toen had ik de methode gelijk toegepast, toen ik wegging. Ik kreeg te horen van de mensen om mijn heen, dat ik beter verstaanbaar was. Het aanhouden van de methode vind ik soms nog erg lastig om het vol te houden. Omdat je gewend bent te stotteren, moet je opeens op een ander manier gaan praten. Ik had van die momenten, waar het wat minder bij ging. Ik vind dit echt een goede methode, en raad dit iedereen aan. Maar de meeste keren ging het wel redelijk, ik vind het ook wel fijn om zo rustig te praten, want dan kom ik beter uit m’n woorden.
Ik had ook soms terugslagen, waar ik weer in mijn oude ritme sloeg. Dat was niet echt fijn, maar dat stimuleert mij juist, om de methode toe te passen, die ik bij deze cursus geleerd heb. Ik ben van plan om de methode elke dag toe te passen en in werking te zette, ik weet van mezelf dat ik het kan, het is alleen een kwestie van doorzetten en DOEN. Iedereen die ik ken, gaf me complimenten van dat ze me beter verstonden, en dat ik dit aan moet houden, later heb ik er profijt van.


Danny, 31 jaar, Utrecht en Dave, 26 jaar, Rotterdam – Na het eerste weekend, kwam ik met veel vertrouwen thuis. Ik heb veel aan de methode gehad. Het is zeker de moeite waard als jij een probleem hebt op het gebied van stotteren, om aan deze cursus mee te doen. Ik heb vroeger veel dingen gedaan en niks hielp, tot ik de Hausdörfer-methode ging doen en toepaste in mijn dagelijks leven. De methode helpt je niet bij het stotteren zelf, maar pakt de oorzaak aan en dat is het probleem, de spreekangst. Door de klanken langer te maken en veel intonatie te gebruiken, krijg je meer rust voor jezelf, waardoor het gevolg “natuurlijk spreken” tot zijn recht komt. Dit allen is de basis voor een manier om jou angst te overwinnen en de drempels een stuk lager te maken.


Sebastiaan (28), Amsterdam – Tijdens het eerste weekend van de basiscursus is de Hausdörfer-methode uitgebreid aan ons uitgelegd. De principes zijn helder toegelicht, waarnaast wij samen deze hebben toegepast, door klank te produceren en te vormen, klanken langer te maken en naar je klank te leren luisteren. Daarnaast is de nadruk gelegd op het verkrijgen van innerlijke kalmte om uiteindelijk een flegmatieke gevoelstoestand te bereiken.
Hierdoor leer je om kalm te blijven, ook tijdens het spreken. Op deze manier behoud je spreekrust en is het bijna niet mogelijk om te stotteren. Deze eenvoudige principes kenmerken de Hausdörfer-methode. Een methode die mij erg aanspreekt en waar ik nu al veel aan heb.


Fiona, 25 jaar, Den Haag – Mijn hele leven heb ik geleefd met het feit dat ik stotter. Met logopedie heb ik geprobeerd om dit onder controle te krijgen maar dit is nooit gelukt. Nu ik bijna klaar ben met mijn studie en dit jaar wil gaan beginnen met werken, leek dit mij de juiste tijd om een andere manier te proberen. Op internet heb ik allerlei stottertherapieën vergeleken met elkaar en ik kwam uit bij Hausdörfer omdat deze therapie uitging van de angst aanpakken inplaats van een spreekkunstje aanleren.
Op de laatste dag van de cursus zit ik hier om een stukje te schrijven en ik kan eerlijk zeggen dat deze therapie mij enorme zelfvertrouwen heeft gegeven. Door Hausdörfer durf ik zoveel meer vertrouwen op mijn eigen stemgeluid en ben ik erachter gekomen dat er geen grenzen zijn van wat ik kan zeggen. Ik raad deze therapie iedereen aan die niet langer gevangen wil zitten in gevoel van angst voor spreken.


Gerard, 52 jaar, Enter – Ik heb deelgenomen aan de februarigroep van 2014. Zelf had ik nooit gedacht dat ik, ik ben 52, nog eens zou deelnemen aan een stottertherapie. Na de Doetinchemse methode begin jaren 80 en Del Ferro in 1996 vond ik het tijd worden voor een nieuwe therapie. Al googelend kwam ik al al snel bij Hausdörfer terecht.
Vorig weekend waren de eerste cursusdagen. We werden meteen op de video geslingerd, Daarna gingen we klanken oefenen. Verder lag het zwaartepunt deze dag ook op het trainen van de flegmatiek, het onverschillig worden voor het gebruiken van verlengde tonen tijdens het spreken. ‘s Middags werden we weer gefilmd, nu pasten we tijdens het spreken de Hausdörfer-methode toe. Beide opnames werden terug gekeken en besproken in de groep. Tussen de eerste en tweede opname zat een wereld van verschil. Onvoorstelbaar wat in zulke korte tijd is bereikt. Natuurlijk heb ik een “long way to go”, maar wat ben ik blij dat ik deelneem aan deze cursus!


Dee, 16 jaar, Arnhem – Sinds ik meedoe aan deze therapie merk ik dat ik veel meer durf. Nu ik meer mensen ken die stotteren lijkt het een stuk normaler. Ik vond mezelf altijd zo anders dan bijvoorbeeld mijn klasgenoten. Ook merk ik dat ik een stuk rustiger spreek, en ik ben erachter gekomen dat ik alle klanken gewoon kan maken zonder te stotteren. Ik ben er van overtuigd dat als ik deze methode aanhoud, dat ik dan snel natuurlijk spreek.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Deze therapie heeft mij inzicht gegeven in de spraak methodiek. Het moge duidelijk zijn dat stotteren een psychologisch probleem is. Flegma is het sleutelwoord.