nldede

Ervaringen basistherapiegroep 1502

P189Lars, 23 jaar, Brunssum – Toen ik met de Hausdörfer-therapie begon wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik was al vrij snel ervan overtuigd dat stotteren was aangeleerd en dat je het dus ook weer af kunt leren.  Het enige wat hiervoor nodig is het ervaren van spreekrust. Dit kun je bereiken door je klanken te verlengen. Toen ik hiermee aan de slag ging merkte ik al vrij snel resultaat. Direct na het eerste weekend ervoer ik al meer spreekrust. Dit had ook meteen als resultaat dat ik in mijn omgeving hoorde dat veel beter verstaanbaar was. Iets waar ik veel energie en motivatie uithaalde om verder met het klanksturen aan de slag te gaan. Ik ben heel blij dat ik met de Hausdörfer-cursus ben begonnen en denk dan ook dat ik binnen afzienbare tijd stottervrij zal zijn.


Mark, 32 jaar, Velserbroek – Sinds mijn derde jaar stotterde ik heel hevig en heb ik twee jaar logopedie gehad. Na de logopedie heb ik niet meer gestotterd, totdat ik naar het voorgezet onderwijs ging. Hier is het stotteren weer teruggekomen, maar wel in mindere mate als ik het daarvoor had. Ik ben sinds mijn twaalfde een verborgen stotteraar.
Ik gebruikte veel synoniemen en ging vaak situaties uit de weg. Na de eerste dagen basistherapie, kreeg ik door het klanksturen meer zelfvertrouwen en de zelfsuggestie IK KAN. Hierdoor ging ik de situaties niet meer uit de weg, maar ging ik juist de situaties aan, omdat ik bijna geen spreekangst meer had. Doordat het spreken daardoor goed ging, gaf me dat nog meer zelfvertrouwen.
Ik ben er nog niet en heb nog wel een tijd te gaan, maar ik weet dat ik het kan en heb het gevoel dat het mij ook gaat lukken. De eerste stap is gezet en de handvatten heb ik nu meegekregen.


Ruben, 44 jaar, Epe – Dit is de derde dag bij Hausdörfer en ik merk al resultaat. Door de klanken en mijn stem te sturen vloeien alle spanningen uit mijn lichaam en kan ik stottervrij spreken. Ik had veel moeite met lezen en bellen. Ook hiermee ben ik aan de slag gegaan door mijn stem te sturen. Ik merk hierbij ook vorderingen. Na jarenlang allerlei stottertherapieën te hebben gevolgd, waaronder ook de Del Ferro methode, heb ik nu wel het vertrouwen dat ik weer natuurlijk ga spreken. Door mijn stem en de klanken te sturen werk ik ook aan mijn flegma en overwin mijn spreekangst.


Sjoerd, 27 jaar – De onmacht/schaamte die stotteren met zich meebrengt is voor een natuurlijke spreker niet te begrijpen. Doordat je jaren stottert, bouw je een sensitieve gevoelstoestand op met betrekking tot spraak. Je spreekt niet meer natuurlijk en probeert iets te zeggen is samenspel met gedachtes. Dit is echter niet natuurlijk en zo krijg je angst voor letters en woorden die eigenlijk klanken zijn. Wat ik heb geleerd is natuurlijk spreken met inzichten die je als stotteraar niet kent. Je volgt de natuurlijke spreekwet waardoor je ongevoelig kan worden op gebied van spraak. Door middel van je stem te sturen en te luisteren naar je eigen klanken maak je contact met je innerlijke ik en volgt je spraak vanzelf. Door dit in de praktijk te brengen wordt stotteren slechts een gevolg van een verkeerde gedachte of jezelf verliezen in je angst naar andere mensen toe. Door de inzichten die ik nu heb spreek ik vrij en heb ik geen angst voor mensen en ga ik vol vertrouwen de toekomst tegemoet!


Michael,  24 jaar, Amsterdam – Oscar Hausdörfer beschreef in zijn boek dat stotteraars zich vaak tweederangs burgers voelen. Buitenstaanders van het stotteren zullen hem voor gek verklaren, immers stotteraars zijn ook mensen die hun plaats in de samenleving verdienen. Het lijkt een onschuldig probleem, dat stotteren, maar de ervaring leert dat de praktijk vaak anders uitwijst. Jan kon het mooi verwoorden tijdens de eerste dag van de basiscursus; een soort onkruid dat zich langzaam maar zeker als een virus in je wortelen vestigt. Zo voelde het voor mij ook, als een virus dat mijn gedachte patroon elke dag weer verziekte. Waarom kan ik mijzelf niet zijn, waarom kan ik mijzelf niet laten zien? Elke dag weer werd ik ermee geconfronteerd: ik wilde mijzelf graag laten zien aan anderen, maar werd vaak bevangen in angstige gedachtes waardoor ik mijzelf weer in alle bochten wrong om de clown uit te hangen. Ik moest er echt iets aandoen vond ik, maar was bang voor een volgende teleurstelling nadat ik bij de Del Ferro methode na 2 jaar van een koude kermis thuis kwam. Nadat ik zelf op onderzoek uit ging had ik mij zelf ervan overtuigd dat ik geen spraakprobleem had, in tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd in de media of door andere therapieën. Hausdörfer deelt deze mening, en gaat ervan uit dat iedereen het in zich heeft om een natuurlijk spreker te zijn. De aanmelding voor deze cursus was een van de beste keuzes in mijn leven. De visie van Hausdörfer en Jan hebben mijn interne mechanismes getriggerd en ervan overtuigd dat ik mijn eigen probleem kan overkomen door de knop in m’n gedachten om te zetten. Door het sturen van mijn klanken ben ik de baas over mij eigen spreken en handelen, waardoor ik zelf de touwtjes van mijn gedachten weer in handen neem. Dit gevoel voelt erg goed en ik ben er zeker van dat ik mijn probleem bij de wortel kan omhakken.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ca. 4 jaar geleden ben ik via internet in aanraking gekomen met het Hausdörfer instituut. Toen heb ik alleen nog maar het boek “Door de nacht naar het licht” besteld en gelezen.