nldede

Elias (18 jaar)

Door Jan en Alice, de ouders van Elias (18 jaar)

Ik stt…st…stotter

Onze zoon Elias zal een jaar of 7 geweest zijn toen de liedjes van Kinderen voor Kinderen populair waren. Eén van de liedjes heette “ik stt… st… stotter…” Geen bekend populair liedje maar juist onze zoon vond het enorm de moeite waard om mee te zingen.
Hij praatte in die tijd gewoon; alleen had hij er last van dat hij af en toe struikelde over zijn woorden. Analyse vanuit school: hij denkt sneller dan hij praat. “Het is ook zo’n intelligente jongen”.
Als ouders zeiden we hem vooral niet zoveel mee te zingen met dat lied, want wat roep je over jezelf af? Eigenwijs als hij was ging hij lustig door met meezingen….
Het praten werd allengs steeds moeilijker voor hem, het haspelen werd stotteren.
Jarenlang van logopedie, spraakondersteuning op school, relax-therapie volgden, zonder gewenste effecten. Het stotteren was dan wekenlang minder een item, maar juist in spanningsvolle tijden, zijn verjaardag, half november, St. Maarten eind november, Sinterlaas en de Kersttijd, werd het erger.

Elias is al die tijd op zowel de basisschool als in het voortgezet onderwijs niet gepest vanwege zijn stotteren. In tegendeel: hij werd door populaire leerlingen en vrienden en vriendinnen beschermd. Ook leerkrachten waren beschermend voor hem en dachten mee met zijn ‘handicap’. Toen hij echter in het kader van de HAVO-nieuwe stijl een gedegen presentatie moest houden voor een volle zaal van ouders en medeleerlingen, was er sprake van een crisissituatie. De stress was voor hem eigenlijk te groot, zo onzeker als hij was om uit zijn woorden te komen.

De maat was vol voor ons en we wisten dat we eerst aan zijn handicap moesten werken alvorens naar een vervolgopleiding te gaan. Immers de Hogescholen van deze tijd werken bijna alleen maar met presentaties. Veel bellen, informeren en het internet raadplegen om te bezien of er iets was wat hem zou helpen bij zijn spraakstoornis.

Toevallig ontdekten we de website over de Hausdörfer therapie en vonden we steun en herkenning in ons onderhoud met Jan. Hij kon het moeiteloos plaatsen en wist wat het was om tegen de muren van de traditionele spraaktherapie op te lopen. Echt een verademing en opluchting om dit te ervaren.
Inmiddels heeft Elias een twee maal tweedaagse training meegemaakt en al na de eerste twee dagen heeft zich een klein wondertje voltrokken: hij spreekt zonder problemen! Hij heeft zelfvertrouwen en inzicht. Soms trapt hij nog in de oude valkuil maar hij weet zich daar altijd uit te redden!
Deze doorbraak betekende dat hij zich verlaat heeft opgegeven voor zijn studie commerciële economie aan de Hogeschool Rotterdam en volop, zoals wij dit ook graag zien, bezig is te werken aan een toekomst met perspectieven, iets wat wij tot voor kort niet zagen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Een paar maanden terug ben ik op internet gaan kijken wat er voor therapieën er zijn tegen het stotteren. Al vrij snel kwam ik bij de Hausdörfer therapie, waar ik nadat ik de ervaringen gelezen had super enthousiast over was!