nldede

B95

Ik besef maar al te goed dat ik diegene ben die verantwoordelijk is voor het creëren van spreekrust. Door het overdreven vormen van klanken vang je twee vliegen in één klap: je creëert spreekrust en het is een goede flegmatraining. Door m’n eigen onzekerheid, en de ik-kan-niet gedachte kom ik er niet toe om daadwerkelijk overdreven klanken te vormen en vervolgens te horen. Daar erger ik mij dan weer aan zodat het cirkeltje rond is. Een goede tip is om te proberen m’n aandacht volledig te richten op vormen van klanken en al die andere negatieve gedachten in m’n hoofd ‘donker’ te maken. Stotteren houdt meer in dan niet-vloeiend spreken. Je hele gedachtegang is afhankelijk van het stotteren en andersom ook. Door irrationele gedachten (die vaak negatief zijn) wordt het stotteren bewerkstelligd. Ik heb veel gehad aan uw uitleg.

Antje
24 jaar


Door deze cursus ben ik me er bewust van geworden dat ik erger stotterde dan ik zelf door had. Ik heb nu veel spreekrust en door de klanktheorie van Hausdörfer weet ik nu hoe ik vloeiend kan spreken en hoe ik dat voor de rest van m’n leven ook vast kan houden. Daarom wil ik Jan bedanken en de andere mensen van Hausdörfer. En ik heb hier een leuke en leerzame tijd gehad.

Martrude
14 jaar


Het klinkt zo logisch … luisteren naar jezelf, naar je klanken. Voor mij was ‘t een cursus met dubbele inhoud. De persoonlijke benadering die Jan aan een ieder geeft vind ik erg prettig. Dát is ook wat deze therapie/cursus werkend maakt. Het waarom? hoe? en wanneer? komt goed aan bod. Je moet jezelf overtuigen van ‘t feit dat je het kunt en dat vasthouden. Ik heb weer wat meer over mezelf geleerd.
Ik ga goed voor mezelf zorgen, zodat mijn accu goed gevuld blijft en dat het luisteren naar mezelf een automatisme wordt.
Anderen wens ik ook veel kracht toe! Jan… nogmaals bedankt

Cindy, Weert, Limburg (25 jaar)
www.cindyenerwin.nl


Wat ik in deze therapie het meest heb geleerd is dat ik niet de doelstelling moet hebben om vloeiend te spreken, maar om rustig te blijven. Door goed naar je klanken te luisteren en de klanken langer te maken, word ik rustig. Dit is de enige methode die ik ken, die op deze manier werkt. En ik geloof ook dat dit de enige goede methode is om ‘vrij’ te worden. Voor mij is het nog zaak om het zo veel mogelijk toe te passen. Ik vind dat Jan ons heel goed heeft geholpen, vooral om zijn rust en geduld. Ook heeft hij heel veel inzicht in mensen en begrijpt je altijd. Dit vond ik heel fijn, dat is bij andere therapieën en logopedieën nog wel eens anders.
Ik ga de methode de komende tijd flink veel toepassen en ik wens ook alle andere en toekomstige cursisten heel veel succes!

Emiel (18 jaar)


Ik ben door de cursus veel rustiger geworden als ik spreek. Ik merk zelf wel verandering dan voor de cursus. Ik heb ook meer spreekrust dan eerst. Ik kan iedereen die stottert deze cursus aanbevelen.

Wesley (15 jaar)


Mijn moeder heeft een artikel gelezen in een vrouwenblad dat over een ex-cursiste ging, die door deze cursus er vanaf is gekomen. Toen ik vroeg van hoe zij er vanaf is gekomen en waardoor zei mijn moeder dat ze geleerd heeft haar klanken te sturen. Ik zei toen dat dat bij mij toch niet helpt. Ik heb het al zo vaak gedaan bij een logopediste. Mijn moeder vroeg er toch informatie over en zo ben ik hier beland.
Mijn eerste indruk was: wat is dit voor gekkezooi, stoelendans doen en dan voor de camera zitten en dan je met je ogen dicht laten vallen, dat vond ik toch wel een beetje dom. De ochtend was alleen inleiding en ‘s middags moest je keihard aan de bak om klanken te maken. Daar was mijn eerste indruk van “Ja, dit werkt”, dit is ook wel “leuk”. We hadden een jonge groep en daar voelde ik me ook al snel thuis omdat het goed ging. En ik kon met iedereen wel goed opschieten.
De eerste dag was ik echt heel moe omdat we tot 10 uur doorgingen en dat was heel vermoeiend. Ik vond de slaapkamers niet mooi. Mijn eerste indruk van de eerste dag was heel goed.
De tweede dag was ook heel zwaar, maar minder dan de eerste omdat je om 5 uur naar huis ging. We moesten eerst om 8 uur schreeuwen en dat valt echt niet mee ‘s ochtends vroeg. Want we wilden allemaal graag eten. De rest van de dag hebben we geoefend op klanken.
Van de therapie vind ik:

het is anders als andere therapieën;
je mag stotteren;
het gaat om de klanken;
het is een paar dagen langer
Ik vind het een goede therapie en denk dat ik er van af kom.

Jurian (14 jaar) uit Urk


Jurian (14 jaar) is onze tweede zoon, we denken dat hij het stotteren van zijn oudste broer heeft overgenomen, hij ging soms mee naar logopedie en al gauw werden er oneffenheden opgemerkt waar aandacht aan werd besteed. Toen hij ongeveer 6 jaar was begon hij te haperen. Zijn broer hoefde niet meer naar logopedie, Jurian wel. Zijn spontaniteit behield hij gelukkig wel, werd er zelden mee geplaagd en wou ook wel een beurt in de klas. Logopedie en stottertherapeuten konden hem niet helpen, zelf had hij er ook genoeg van. Toch begon hij onbewust te vechten tegen het stotteren, hij leerde zich allerlei trucjes aan en kwam al vaster te zitten ook deed hij heel gek met zijn tong om de woorden er maar uit te krijgen. Toch maar weer naar een therapie, Del-Ferro in A’dam vergde te veel van hem, dus weer een teleurstelling!
Familie wees op een artikel in een weekblad wat ging over de Hausdörfer therapie, Jurian was niet meteen enthousiast omdat het voor hem allemaal op het zelfde neerkwam en geen zin had om zijn tijd aan iets te besteden wat toch uiteindelijk niet helpt.
Maar nadat we wat meer informatie hadden gekregen zag hij er toch wel wat in ook dat het maar twee weekenden waren sprak hem ook wel aan en kon hij al gauw met de eerste cursus meedoen.
Hij merkte al gauw dat het oefenen met geluid maken zoals hij het zelf noemt geen trucje was maar dat het natuurlijk aanvoelde zodat hij rust kreeg bij het spreken en het daardoor meteen al een stuk beter ging. Hij ging voldaan naar huis, niet teleurgesteld omdat hij er nog niet helemaal vanaf was, want dat hoop je toch als je eraan begint al geloofde hij daar zelf niet meer in maar hij voelde dat hij nu de baas was van zijn spreken en dat de oefeningen heel goed op te brengen zijn.
We merken dat hij bijna geen trucjes meer gebruikt en dat het al heel spontaan overkomt, zelf zijn we er ook verwonderd over dat na twee weekenden zijn spreekgedrag zo veranderd is. We zijn blij dat we zelf ook bij de cursus aanwezig waren zodat we goed weten waar het over gaat.
Iedereen die spanning heeft bij het spreken raden wij de therapie aan.

Ouders van Jurian.


Mijn dochter Martrude stottert al vanaf ongeveer haar 4e, is t.z.t. 2x naar logopedie geweest, de eerste keer een jaar, de tweede keer maar even. Ze heeft “nooit” angst gehad om overal te praten, wilde er nu wel echt iets aan gaan doen en via internet kwamen we bij Hausdörfer terecht.
Omdat ze 14 is en toch wel met de volwassenengroep mee zou draaien werd in overleg besloten dat ik de cursus mee zou doen. ik vond het erg leerzaam. de cursus wordt goed gegeven, iedereen wordt in zijn waarde gelaten en krijgt duidelijke uitleg. Het is zeker vermoeiend en kost veel energie, maar de resultaten zijn verbluffend. Ik zal hem zeker bij iedereen aanbevelen.

Henny

    p0412


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Vorige week het eerste therapieweekend gehad in Doorn. Ik wist zelf niet zo goed wat ik er van kon verwachten, maar het was toch wel een openbaring voor mij.