nldede

B179

Boven, vlnr: Indira, Astela, Arno, Tonnie. Onder vlnr: Jan, Marnix, Gerhard, Jesse

Boven, vlnr: Indira, Astela, Arno, Tonnie. Onder vlnr: Jan, Marnix, Gerhard, Jesse

Jesse, 33 jaar, Ermelo – Afgelopen weekend ben ik begonnen met de therapie. Ik heb er zeker geen spijt van, sterker nog, de beste stap die ik dit jaar genomen heb. Ik heb genoten van de groep en van mijzelf. Maar het hangt ook ontzettend af van jou Jan hoe de therapie gegeven wordt. Bedankt hiervoor! Ik heb er een goed gevoel over, vooral omdat ik het aardig door heb. Niet dat ik er al ben want daar schuilt juist het gevaar in. Ik merkte aan mijzelf al door de oefeningen toe te passen, ik het juiste gevoel krijg waar ik naar snak.
Dat ik mijzelf niet eens schaamde toen ik mijzelf op video zag, en dat ik controle kan hebben over de klanken en deze kan sturen, geeft mij vertrouwen. Daardoor ook spreekrust ervaren waarbij ik het ook zelfs leuker ga vinden om voor een groep te praten. Dit kan ik nog leuker gaan vinden in de toekomst, ben ik bang voor 😉 (leuke woordspeling)


Astela, 20 jaar, Almelo – Deze therapie sprak mij meer aan, omdat je meer bezig bent met klanken sturen, spreekangst overwinnen en meer zekerheidsgevoel krijgen. Ik heb hiervoor logopedie gedaan voor ongeveer 2 jaar, maar hielp niet echt goed. Ik was meer bezig met ademhalingsoefeningen en vloeiend spreken.
Sinds ik deze therapie heb gevold, is alles in 1 dag veranderd. Ik kon alles merken aan mijn spreken zoals dat ik meer spreekrust had, zekerheidsgevoel enz. Wat het mooiste van deze therapie is dat je binnen 2 dagen al resultaat ziet. Dat vond ik heel leuk om te merken, omdat ik gelijk zag dat ik vanzelfsprekend een verhaaltje kon vertellen zonder spreekangst.

Ik ben heel erg blij en tevreden dat ik deze cursus heb gekozen. Ik heb heel veel dingen geleerd m.n.v hoe ik beste een klank kan sturen, hoe ik naar mijn stem kan luisteren enz. Daarnaast heb ik hier leuke tijden gehad en de team was ook gezellig.


Indira, 24 jaar – Vele tevergeefse logopediesessies en andere therapieën hadden mij sceptisch gemaakt ten aanzien van het kunnen omgaan of het verhelpen van mijn stotterprobleem. Gebleken was dat spreektechnieken en/of ademhalingsoefeningen niet of slechts tijdelijk effect hadden. Effect in die zin dat ik daarmee vloeiender ging spreken. Het (onbewust) door de jaren ontwikkelde probleem van spreekangst werd er echter nooit mee ontnomen, ook al sprak ik veel situaties vrij vloeiend veelal door het toepassen van allerlei trucjes. Het volgen van de basiscursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven in het omgaan met stotteren. De focus op vloeiend spreken is bij Hausdörfer geen doelstelling, maar een gevolg van een met de cursus bereikte flegmatieke houding. Met deze houding heb ik geleerd om ongevoelig te zijn voor stotteren en situaties waarin ik eerder spreekangst ervoer. Het proces naar ongevoeligheid vergt bereidwilligheid om mijn stotterprobleem te erkennen en los te laten. Jan heeft mij doen inzien dat het over door jezelf gecreëerde drempels heen zetten niet alleen ten goede komt aan de spraak, maar ook aan andere onzekerheden. Daar voel ik mij ontzettend goed bij en ben ik Jan daarvoor zeer dankbaar. Ik ben ervan overtuigd dat ik met deze cursus het juiste pad heb betreden naar een toekomst als natuurlijk spreker: een toekomst zonder trucjes, spreek- en ademhalingstechnieken, maar bovenal zonder spreekangst!


Marnix, 29 jaar, Amsterdam – Hallo allemaal, Wat een verademing! Zeer prettig om in een kleine, al snel vertrouwde, kring ontspannen te kunnen praten over stotteren….en erachter te komen dat de oplossing bereikbaar is voor iedereen. Dit hóór je niet alleen maar erváár je zelf ook. De therapie focust zich op de oorzaak van het stotteren, niet op de gevolgen zoals ongecontroleerde ademhaling. De oorzaak ligt in de, voor elke stotteraar bekende, spreekspanning.
Met de mede-cursisten doorloop je vier actieve en intensieve dagen waarbij het prettig is om te horen dat velen dezelfde ervaringen gehad hebben en weten hoe het is om irreëel vaak bezig te zijn je eigen spraak. Het aanmelden voor de therapie was voor mij persoonlijk al een duidelijke eerste stap naar natuurlijker spreken.
Je verlaat de sessies met een overtuiging dat je ‘KAN’. Ook bezit je nu de ‘tools’ om natuurlijk te spreken en zo vrij te worden.
Zeer inspirerende dagen. Het voelt als een bevrijding.


Tonnie, 54 jaar, Mill – Zag dat er een paar een berichtje gestuurd hadden over hun ervaringen, dus ik laat ook maar even wat horen. Om eerlijk te zijn valt het nog gruwelijk tegen, als ik hardop aan het lezen ben, dan gaat alles goed, eigenlijk veel te goed. Ik praat dan veel te snel, ik maak mijn klanken niet langer. Val ook nog steeds terug in Del Ferro methode. Ik moet meteen klank gaan maken maar wil nu steeds klank gaan maken op een uitademing zoals ik bij Del Ferro heb geleerd. De theorie om natuurlijk te spreken weet ik, maar nu de praktijk nog. Denk dat ik alles te veel in een keer wil. Zoals velen zeggen, in het dagelijkse leven word het moeilijker dan met ons leuke groepje samen. Ik verheug me al op maandag om jullie weer allemaal te zien. Wil nog even zeggen dat het wel tegen valt, maar ik merk wel verbetering en dat word ook door anderen opgemerkt. Heb ook al gehoord dat ik zelfverzekerder overkwam, dus dat is ook al mooi om te horen. Heb er nog steeds het volste vertrouwen in dat alles goed gaat komen.


Gerard, 50 jaar, Assen – Ik heb de cursus in december 2013 gedaan, samen met 6 andere klankmakers. We hadden een superleuke groep in een superleuke omgeving. Wat je leert over stotteren geeft alle inzichten die nodig zijn om het stotteren uit te bannen.

 

Inschrijven

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik stotter al zo lang ik het me kan herinneren. Voor mij houd stotteren in dat ik de hele dag bezig ben woorden en spreeksituaties te vermijden, synoniemen bedenk voor ‘moeilijke woorden’ en snel en onduidelijk praat.