nldede

B175

Boven vlnr: Hans, Britt, Robert, Casper. Onder vlnr: Paul, Willem, Jan

Britt, 23 jaar, Tilburg – Het stotteren begon toen ik 11 jaar was ongeveer, dit kwam waarschijnlijk omdat ik zo geschrokken was van de scheiding van mijn ouders. Na een jaar logopedie was het stotteren weer weg, maar op de middelbare school begon het weer. Daar heb ik een hoop slechte ervaringen gehad, opmerkingen van klasgenoten etc. Het werd alleen maar erger. Maar ik had een hoop trucjes om het stotteren te verbergen, want ik vond dat niemand het mocht horen. Ik zocht naar andere woorden, formuleerde zinnen anders of vermeed situatie’s waarbij ik moest praten. Dit werkte, want niemand had door dat ik stotter. Maar op een gegeven moment begon dit zo mijn leven te beheersen dat ik toch weer begon met logopedie. Daar leerde ik al wat over mijn spreekangst en over hoe het stotteren eigenlijk in elkaar zit. Toen mijn logopediste voorstelde om een groepstherapie te volgen vond ik dat eerst heel eng, maar ik vond dat ik ook die stap moest nemen.
De Hausdörfer methode sprak mij het meest aan omdat het niet gericht is op het vloeiend spreken maar op het aanpakken van de angst voor het spreken, want dat had ik wel degelijk.
We leerden om te klanken en je te concentreren op je stem, zo creëer je spreekrust maar ook bouw je ongevoeligheid op voor het laten horen van stotters. Praten werd weer leuk!
Het lastige, wat tevens ook een uitdaging is, is ook wel om het dan vervolgens in je eigen omgeving toe te passen. Je moet wel durven, en daar moet ik nog aan werken. De therapie bij Hausdörfer heeft mij in ieder geval nu al laten inzien dat spreken ook vanzelf kan gaan, zonder je druk te hoeven maken over woorden, situatie’s of personen met wie je spreekt.


Willem, 33 jaar, Haren (Gn) – Ik stotter in meer en mindere mate al vanaf mijn vroege kinderjaren. Ik heb dit nooit volledig kunnen accepteren en heb na een aantal jaren wikken en wegen besloten om toch een stottertherapie te gaan volgen. Via internet ben ik met Hausdörfer in aanraking gekomen. De filosofie van Hausdörfer sprak mij vanaf het begin bijzonder aan. De verhalen die ik erover las had ik zelf geschreven kunnen hebben. Ondanks dat ik stotterde kon ik op sommige momenten prima spreken. Stottervrij spreken kon ik dus gewoon dus de oorzaak moest ergens anders liggen en Hausdörfer legt daar m.i. zeer goed de vinger op. Het verkrijgen van spreekrust door ongevoelig te worden voor mijn spraak kan zeker leiden tot succes maar zoals elk te verkrijgen succes komt dit niet vanzelf en vraagt dit wel committment en zelfdiscipline.
De cursusdagen zijn bijzonder informatief, leerzaam en motiverend. Je krijgt de handvatten aangereikt om aan de slag te gaan met jezelf en je doet dit samen met andere therapiedeelnemers die je enerzijds een spiegel voorhouden en je anderzijds aanmoedigen om verder te gaan. Al met al ben ik tot nu toe tevreden met de stap die ik gezet heb om de Hausdörfer-therapie te gaan volgen. Alle handvatten heb ik inmiddels binnen. Nu aan het werk!


Hans, 43 jaar, Zwolle – Ik ben en was een wat je noemt stille stotteraar. Angst om te struikelen over en blokkeren voor bepaalde woorden. Door deze woorden te vermijden lijkt het alsof je niet stottert, dat denkt in ieder geval iedereen, maar in feite doe je het wel. Je bent er de hele dag mee bezig. De angst om vast te lopen op dat ene woord. Dat kost veel energie. Jaren geleden de Del Ferro therapie gedaan. Dit werkte voor mij bijzonder goed. Na een intensieve periode van 10 weken was het stotteren weg, echt weg. En dat voor ongeveer vier jaar. En toen kwam de angst voor bepaalde woorden terug. Oefeningen doen, en weg was het weer. Voor even… En dan, een aantal maanden later was het er weer: de angst om te struikelen. Het niet stotteren werd (weer) een obsessie, inclusief het doen van ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. Dit kon het toch niet zijn… Zoektocht op internet leerde dat veel oud Del Ferro cursisten mijn probleem hebben. Las toen enthousiaste verhalen over Hausdörfer. Gesprekje met Jan Heuvel deed voor mij een kwartje vallen: die angst moet weg en dat door rust in het spreken te krijgen en het vertrouwen ‘ dat je het kunt’. En belangrijk, stotteren is iet erg. Nu drie dagen cursus gehad en …. het werkt. Belangrijk natuurlijk dat het duurzaam verankert in je systeem en dat de rust er is, het vertrouwen groeit en je uiteindelijk geen angst meer hebt om te stotteren. Het vertrouwen is groot dat dit gaat gebeuren!


Paul, 28 jaar, Made – Stotteren begon vanaf me 3e en vanaf dat moment begonnen met logopedie. Dit gedaan tot aan me 22e en toen gestart met Del Ferro. Hierbij heb ik een half jaar niet gestotterd en ben ik echt vrij geweest, helaas begon het hierna weer langzaam. 5 jaar geleden daarom begonnen aan me eerste basiscursus van Hausdörfer Ook hierbij een half jaar vrij geweest maar begonnen met de verkeerde doelstelling, en hierdoor na een halfjaar weer terug bij af. Nu gestart met opnieuw de basiscursus en begonnen met de goede doelstelling en daarnaast grote sprongen gemaakt in mijn thuissituatie door het overal bespreekbaar te maken. Nu grote sprongen blijven maken, niet meer de nadruk leggen op negatieve zaken maar positief denken!


Casper, 28 jaar, Huissen – Dit is de tweede keer dat ik de Hausdörfer basiscursus heb gedaan. 8 jaar geleden was de eerste keer. Na de eerste cursus had ik al vrij snel weer de doelstelling dat ik vloeiend moest spreken en hier het klanksturen voor kon gebruiken. Nu zie ik dat deze verkeerde doelstelling mij heeft belemmerd in het vrij worden. Nu ligt mijn aandacht bij het opbouwen van ongevoeligheid en het creëren van het contact met mijn spraakgeluid. Deze tweede keer heeft mij weer mooie nieuwe inzichten opgeleverd. Het delen van ervaringen met een leuke groep mensen is erg nuttig en leerzaam.

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Na jaren logopedie, Doetinchemse Methode, …. en nog meer logopedie en stottertherapie en heel veel teleurstellingen toch de stap nog één keer gewaagd: “Hausdörfer”. Met weinig hoop op succes maar nu, na drie dagen, heb ik volop hoop!