nldede

B173

P173Niels, 26, Zwolle – Ik stotter al zolang ik het weet. Ik heb verschillende therapieën gevolgd waaronder Del Ferro en reguliere logopedie. Mijn hele leven stond in het teken van mijn stotteren. Anderhalf jaar geleden ben ik voor het eerst bij Hausdörfer wezen kijken, maar ik was ‘therapie-moe’ na de vele teleurstellingen die ik steeds weer voor mijn kiezen kreeg. Nu was ik er toch aan toe iets nieuws te proberen, en na weer een informatiedag heb ik doorgezet. En wat een goede zet was dat geweest! Had ik dat maar 10 jaar geleden gedaan! Al die spanning die van je af valt, al na het eerste weekend. Ik durfde nooit echt te spreken in veel situaties, ging deze ook uit de weg. Al na één weekend was het alsof ik in een andere wereld was gestapt. Mijn spreekangst is zo goed als weg en ik had nooit kunnen bedenken dat ik me nu al zo vrij kon voelen. En met zulke relatief kleine moeite! Mensen om me heen zijn minstens zo verbaasd als ik, zowel privé als op het werk. Doordat mijn spreekangst bijna weg is ben ik in een positieve spiraal terecht gekomen. En doordat we een geweldige groep hebben heb je altijd steun aan elkaar, ook als je het gevoel hebt dat het even iets minder gaat, maar tot dusver is dit nog niet gebeurd! Het positieve is ook dat de hele therapie op een positieve manier wordt gegeven. Je focust niet op het niet-stotteren, maar meer op het wegnemen van de angst, en het trainen van je flegma, dwz dat het je niet interesseert wat andere mensen van je denken waardoor het eigenlijk vanzelf gaat.


Arno 24 jaar H.I Ambacht – Mijn ervaring met Hausdörfer is: ik stotter zwaar daarom is het ook heel lastig om er vanaf te komen. Hausdörfer helpt daarbij een beetje maar het kost veel energie om het volhouden want als ik één keer verzwak, is het stotteren zo weer de baas over mij terwijl als je een lichte stotteraar bent, werkt Hausdörfer erg goed maar bij dus minder goed omdat het mij veel meer moeite kost om het vol te houden. Daardoor is vier dagen cursus te weinig voor een zware stotteraar als ik. Als ik het een cijfer mocht geven dan gaf ik het een 5.5 mede door dat er veel aandacht besteed wordt aan andere therapieën die er zijn. Daardoor ben je veel traintijd kwijt, wat erg jammer is want tenslotte betaal je er dik voor. Heb ik dan nog iets positief te vertellen erover zal u misschien denken? Het antwoord daarop is ja omdat het niet op woorden en letters gebaseerd is maar op overdreven klank sturen wat wel helpt, maar wat ik al zei: het kost veel energie. Tot zo ver mij verhaal erover.


Marcel, 41 jaar, Gorinchem – Ik ben gaan stotteren vanaf mijn 12e jaar. Sindsdien heb ik diverse logopedieën gevolgd en ook ca. 20 jaar geleden Del Ferro. Deze diverse therapieën hebben me wel verder geholpen, maar ik kon me nog niet echt stottervrij noemen. Veel kennissen en vrienden weten niet dat ik stotter omdat ik in bepaalde situaties niet (of weinig) stotter. In andere gevallen vermijd ik bepaalde woorden of zeg ik niets (het zgn. stille stotteren). De kracht achter deze training is, dat het zich richt op de echte oorzaak (de angst om te stotteren) en niet alleen op de symptomen (het stotteren). Hiervoor worden diverse handvatten aangeboden en het is de keuze aan jou om deze technieken te gebruiken.
Verder is het fijn om met lotgenoten te zitten waardoor je weet dat je niet de enige bent.


Jan, 43 jaar, Swifterbant – Ik stotter vanaf mijn 4e jaar en heb ik mijn leven al meerdere therapieën gevolgd. Echter, nog steeds blijft het stotteren mij parten spelen, zowel in hoorbaar stotteren als in vermijdingsgedrag en het bijbehorende opbouwen van spanning. Daarom heb ik na lang denken de stap gewaagd naar de Hausdörfer-cursus. Daar heb ik beslist geen spijt van. In de groepstherapie bespreken we uitvoerig hoe we de angst om te stotteren kunnen aanpakken. De sfeer binnen de groep is prima en dat helpt enorm om met de ellendige spreekangst aan de slag te gaan. Ik merk nu al goede vorderingen, ik hoop dat ik dit vast kan houden, maar daar ben ik helemaal zelf verantwoordelijk voor. Als ik het stotteren achter me kan laten, ben ik ervan overtuigd dat ik daarmee een ander = vrij mens wordt.


Aron, 14 jaar, Amsterdam Zuidoost – Ik stotter al vanaf dat ik kon praten, en tijdens mijn basisschooljaren kreeg ik logopedie, waarin vooral werd gefocust op het verlengen van woorden en het in stukjes breken van de zin. Er werd ook gezegd dat je moest aanvaarden dat je stotterde, en er maar mee om moet leren gaan. Vanaf de middelbare school ben ik gestopt, totdat het zo erg werd dat mijn moeder en de schoolmaatschappelijk werkster zeiden dat ik maar weer in therapie moest. Mijn moeder had al heel lang geleden iets over Hausdörfer gehoord, en ze was er toen al enthousiast over, maar het was veel te duur. Nu we een andere zorgverzekeraar hadden, was het eindelijk tijd om aan Hausdörfer te beginnen. Ik had eigenlijk geen flauw idee wat het in zou houden, maar ik hoopte heel erg dat ik van mijn stotteren af zou komen, omdat het een zware ‘ handicap’ zou worden als ik naar de hogere klassen zou gaan. Toen ik hier de eerste paar minuten was, dacht ik: Waar ben ik aan begonnen? Maar al snel bleek dat Hausdörfer inderdaad heel anders was dan andere therapieën, omdat ze hier echt focussen op je klanken, en niet op woorden. Het is een hele positieve ervaring, niet alleen voor je stotteren, maar ook voor jezelf. Je moet namelijk ook goede voornemens hebben en die ook echt uitvoeren, bijvoorbeeld een discipline oefening of gezonder leven; geen alcohol of sigaretten. Ik ben nu al veel zelfstandiger en heb ook meer discipline dan voor de therapie. Ik stotter nu veel minder dan ervoor, en heb nu ook echt een spreekrust. Je raakt ook heel hecht met de groep en het werkt heel positief als je de verhalen van mede-stotteraars hoort. Ik vond het eerst heel spannend omdat ik dacht dat ik de enige ‘ tiener’ was, maar je wordt gelijk behandeld, dat vond ik ook erg fijn. Kortom: Hausdörfer is niet alleen goed voor je spreken, maar ook voor jezelf!


Jelle, 13 jaar, Winterswijk (Achterhoek) – Ik ben heel blij dat ik Hausdörfer doe want het werkt en het valt te begrijpen. Ik voel me door deze therapie heel rustig en kalm als ik spreek. Ik was eerst nog naar logopedie gegaan en naar een therapie in Zutphen. Die werkte maar tijdelijk. Ik moest woordjes en zinnen oefenen en dat is nou juist het tegenovergestelde van wat ik hier leer. Dat zit me dus soms wel een beetje in de weg want ik kijk in mijn hooft naar de woorden en zinnen die ik wil zeggen en dat moet nou juist niet volgens deze therapie. Ik geloof ook dat ik met deze therapie stottervrij kan worden en dat geeft mij wel een goed gevoel want mij is altijd gezegd dat ik nooit van mijn stotteren af zou komen dus ik vind het ook leuk om hier te zijn en te leren hoe ik klanken moet maken. Ik vind ook dat ik een hele leuke groep heb. We moesten twee weekenden komen en in de tussentijd elkaar e-mailen en bellen en dat vond ik leuk maar ook goed want zo word je een beetje bij de les gehouden. Ik vind ook goed dat je hier niet alleen aan je spreken wordt gewerkt, maar ook aan je flegma dus ik ben heel blij dat ik hier ben en dat dit werkt.


Randa, 28 jaar, Utrecht – Vanaf mijn vierde jaar stotterde ik tot ongeveer mijn twaalfde en daarna was ik stottervrij tot ongeveer mijn negentiende. Door gebeurtenissen in mijn leven en stressvolle situaties kwam het stotteren weer terug. Ik heb voor mijn twaalfde logopedie gehad maar dat had mij niet geholpen.vanaf dat het terugkwam op mijn negentiende ervaarde ik het stotteren op mijn ongeveer eenentwintigste als een zware beperking. Ik ben op gegeven moment ook met mijn studie gestopt. Ik heb een paar jaar terug Del Ferro gevolgd wat niet bij mij past en helemaal niet heeft geholpen. Eindelijk! heb ik na jaren Hausdörfer-therapie gevonden die mij heeft geholpen! En gelijk na het eerste weekend. Ik ben er zeker van overtuigd dat het aan het spreekangst ligt. De spreekwet, die wordt toegepast en die je toevoegt in je gesprekken, kan je gelijk mee aan de slag en het resultaat is er ook gelijk.Deze therapie is zeker een aanrader voor elke stotteraar!

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

De ervaringen die ik heb met Hausdörfer zijn zeer positief! Ik heb een enorme spreekrust gevonden.