nldede

B172

Laurent, 39 jaar, Everbeek, Belgie – Wat een ontspanning om rustig en bewust klank te maken, klank aan te sturen en vorm te geven! Ik begin mijn leven met meer vertrouwen te zien. Ik kom tot het besef dat ik me niet meer in bochten wil wringen, maar gewoon durven mezelf te zijn en durven klank maken zoals ik wil. De spierspanningen in mijn schouders en in mijn middenrif dalen en ik geniet meer van wie ik ben en van mijn leven.

Jan is echt de ‘oude wijze’ zoals in het boek van Hausdörfer beschreven. Dankzij hem komen we tot de juiste inzichten over wat stotteren is en de juiste houding omtrent onszelf… een subtiele mengeling van onthechtheid en discipline.


Jordan, 63 jaar, Hoogeveen – Ik stotterde al vanaf mijn 7e jaar. In mijn kindsjaren logopedie gehad (mondstanden leren/ademhalingsoefeningen). Verschillende therapieën gevolgd, waaronder de Del Ferro Methode, maar die hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarna een tijdje niets meer aan mijn stotteren gedaan. Wel heb ik in  de afgelopen jaren heel wat trucjes geleerd om het stotteren te omzeilen. Familie/vrienden weten van mijn probleem. In mijn werk is dit fenomeen sinds kort niet onbekend gebleven. Het spreken in het openbaar/voor een grotere groep roept bij mij zoveel spreekspanning op, dat ik haast geen woord kon uitbrengen.
Via internet kwam in aanraking met de Hausdörfer therapie. Na het bijwonen van een informatiedag/het lezen van het boek “Door de Nacht Naar Het Licht” van Oscar Hausdörfer was voor mij kraakhelder: deze therapie ga ik volgen, mijn laatste strohalm om van het stotteren af te komen!
De basissessies van de Hausdörfer-therapie zijn me mij zeer goed bevallen. De handvaten van deze therapie, zoals luisteren naar je stem, klanken maken/verlengen,intonatie en trainen van je flegma, waren voor mij echte eyeopeners en eigenlijk heel simpel om dit toe te passen in de praktijk. Het geeft mijn zelfvertrouwen weer terug en ik weet zeker dat ik na deze therapie in alle spreeksituaties vloeiend kan spreken. Wat zal dat een bevrijdend gevoel zijn, helemaal vrij zijn van stotteren!!!


Lidy, 23 jaar, Amersfoort – Na jaren spreekspanning en vermijden van spreeksituaties besloot ik deze therapie te gaan volgen. De logopedie die ik eerder een paar jaar heb gevolgd hadden helaas niet het gewenste effect, een therapie leek daarmee voor mij de ‘laatste oplossing’. De Hausdörfer-therapie richt zich op het versterken van dat wat je allang kunt; spreken. Het mooie van deze benadering is dat ze positief is, er wordt uitgegaan van het feit dat een stotteraar prima kan spreken, maar dat hij/zij op bepaalde momenten als gevolg van spreekspanning niet uit zijn/haar woorden kan komen. Dat is prettig, als je jaren hebt gedacht dat je iets juist niet kunt. Mede door onwetendheid omtrent spraak en de oorzaken van stotteren, wordt het stotterprobleem in stand gehouden. Door het volgen van deze therapie heb ik meer inzicht gekregen in de oorzaken van mijn stotteren en handvatten gekregen om ermee aan de slag te gaan. Vandaag is het twee weken geleden dat ik met de therapie begon en ik word me steeds meer bewust van de manier waarop ik spreek. Dit was voorheen ook al zo, omdat ik bang was te gaan stotteren, maar door de Hausdörfer-therapie heb ik geleerd om niet teveel aandacht te geven aan de inhoud van mijn tekst maar juist meer te letten op de klank van mijn stem.


Pedro, 25 jaar, Venlo – Na logopedie en een andere stottertherapie gevolgd te hebben was er aan mijn spreken nog weinig verbeterd. Omdat ik toch niet tevreden was met mijn spreken heb ik mij voor deze cursus opgegeven. Het is een totaal andere benadering dan ik gewend was, maar tot dusver is mijn spreken een stuk ontspannender en daarmee aangenamer geworden.


Jeffrey, 22 jaar, Vught – Ik heb voor de Hausdörfer-therapie gekozen omdat ik beter wilde leren omgaan met mijn stotteren voordat ik zou gaan solliciteren en gaan werken. Vanaf mijn 6e ben ik bij een heleboel logopedisten geweest, maar nog steeds had ik niet het gevoel dat ik genoeg vooruitgang had geboekt om goed om te kunnen gaan met mijn stotteren. Het verhaal van Hausdörfer sprak me enorm aan omdat ik heel veel van wat er gezegd werd herkende in mezelf. De aanpak is heel anders omdat men veel meer de nadruk legt op wat er goed gaat en dat haalt de spanning wat naar beneden voor mij. Het is mij in ieder geval erg goed bevallen, leuke cursisten en een ”therapeut” die zelf weet waar hij over praat aangezien hij zelf ook gestotterd heeft. Ik ben benieuwd hoe het over een jaar gaat, maar ik sta er in ieder geval een stuk positiever in en dat is al een grote vooruitgang!

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Deze therapie heeft mij inzicht gegeven in de spraak methodiek. Het moge duidelijk zijn dat stotteren een psychologisch probleem is. Flegma is het sleutelwoord.