nldede

B170

Walter, 58 jaar, Tiel – Mijn ervaringen met Hausdörfer therapie zijn alleen maar positief.
In mijn leven heb ik met logopedie en met de Del Ferro methode geprobeerd het stotteren af te leren. Dit is niet gelukt omdat deze methodes mij niet konden uitleggen waarom ik stotterde en de technieken niet hielpen. Hausdörfer kan mij dit wel uitleggen en aangeven wat ik moet doen om het natuurlijk spreken weer te leren. Iedere ervaring die een stotteraar in zijn stotteren heeft kan verklaard worden en daarbij het bewijs direct geleverd worden.
Vanuit de 2 weken dat ik deze cursus volgt heeft het toepassen all een positieve impact op mijn leven gegeven. Door te begrijpen wat het stotteren veroorzaakt heeft en toe te passen wat Hausdörfer mij geleerd heeft is mijn zelfvertrouwen gegroeid en kan ik nu al beter
klanken! Ik ben er nog niet maar ik voel dat ik op de goede weg bent om vrij te worden van het stotteren.

 


Ruben, 23 jaar Naarden – Ik heb op de logopedie in mijn basisschooltijd niets aan mijn stotteren gedaan. Jarenlang was ik een verborgen stotteraar en wist ik me goed te redden in situaties doormiddel van synoniemen te verzinnen en bepaalde situaties uit de weg te gaan. Er ging geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig was en erover nadacht hoe anderen mij zouden zien. Ik dacht altijd: als ze maar niet merken dat ik stotter. Kortom, ik schaamde me ervoor wanneer ik toch stotterde. Gelukkig is hier verandering in gekomen na mijn cursus bij Haussier. Ik heb geleerd dat ondanks dat ik ongetwijfeld af en toe nog wel eens zal stotteren, ik me hiervoor niet hoef te schamen. Niemand is perfect, en door de cursus heb ik leren luisteren naar mijn klanken, waardoor het stotteren vanzelf minder wordt! Dit moet ik proberen vast te houden, zodat ik spoedig helemaal vrij ben. Ik hou me vast aan de uitspraak: ‘Rome is ook niet in 1 dag gebouwd!’.

 


Gerard, 54 jaar, Amsterdam – Het boek “door de nacht naar het licht” was het bewijs dat het best ook anders zou kunnen zitten met de aanpak van het stotteren. Als 6 jarige begonnen met stotteren en in mijn jeugd een aantal verschillende therapieën gevolgd, maar geen een die gericht was op de angst die de oorzaak is van het stotteren. De therapeuten van Hausdörfer bieden een simpele doch doeltreffende methode om met behulp van klanken de stotter-neiging te omzeilen en je tegelijk ongevoeliger te maken voor wat anderen er van vinden.
Ik denk dat ik met deze training handvatten heb gekregen om vrij van stotteren te worden. Mooi ook om te ervaren hoe we in groepsverband tot resultaten komen die de meesten nooit voor mogelijk hadden gehouden.
Dank je wel Bernadette en Jan voor jullie motiverende inspiratie!

 


Kars, 17 jaar, Waddinxveen – Ik ging naar de therapie van Hausdörfer met de gedachte van zullen ze mij hier echt kunnen helpen van het stotteren af te komen? Ik ben namelijk zelf een best verlegen iemand. Ik had niet verwacht dat ik mij over kon halen om de mij inmijn te laten zien. Maar door de goede opbouw van het weekend. Was het geen probleem om mij helemaal bloot te geven aan de oefeningen. Tot mijn opluchting krijg je geen spraak oefeningen over de manier van ademhaling. Je krijgt oefeningen door jezelf te overtuigen dat je niet meer hoeft te stotteren. Dat werkt zeer doeltreffend meer dan je zou verwachten.
Bernadette en Jan, hartelijk bedankt voor de cursus en goede begeleiding!

 


Tom, 18 jaar, Apeldoorn – Ik ben na een heel jaar twijfelen over therapie naar het Hausdörfer-instituut gegaan! Zelf had ik altijd het idee dat ik geen therapie nodig had en dat het stotteren niet zo erg was, maar toch na deze therapie gevolgd te hebben voel ik wel veel meer rust in mezelf en dat geeft een erg goed gevoel en veel zelfvertrouwen! Ik ben uiteraard nog niet helemaal van het stotteren af maar dat heeft natuurlijk tijd nodig! Ik ben zelf heel erg blij dat ik naar Hausdörfer ben geweest en ik vond het echt een hele unieke ervaring en levensles, en al vast een tip voor de beginners, ”leef in het nu” en dan kom je al een heel end.
Jan en Bernadet hartstikke bedankt voor de cursus en deze unieke ervaring.

 


Joep, 19 jaar, Knegsel – Ik stotter al sinds mijn 5e, dus zo lang is ik me herinner doe ik dat al. Ik ben ook al op een jonge leeftijd begonnen met logopedie en spraak oefeningen, maar allemaal tevergeefs, ik heb naar oplossingen gezocht tot mijn 14e, en toen ben ik maar de kat uit de boom gaan kijken, en gedacht dat het misschien vanzelf overging. Maar dat was niet zo besefte ik sinds een paar maanden geleden. En toen ik op internet hoorde van de Hausdörfer cursus, dacht ik: Zal ik toch maar eens weer iets proberen? Ook besefte ik bij mezelf wat houd me tegen? Ik kan er nooit slechter op worden. Dus toen heb ik me enkele dagen later ingeschreven. Ik had verder geen verwachtingen aan de cursus, ik wist niet eens of het werkte. Omdat ik door al die logopedie er niet meer zo in geloofde dat ik er ooit vanaf zou komen. Maar na een deel van de cursus hebben gevolgd, heb ik er weer geloof in, en ben ik er zelfs van overtuigd: Ik kan! Je word bij deze cursus geleerd een meester te zijn over je eigen klanken, verder krijg je een hele hoop rust in het spreken. En door je klanken overal te sturen gaat het steeds beter, de stotters gaan weg. Maar let op! Stotteren mag!

Al met al, was dit een unieke ervaring, die ik mede te danken heb aan Jan en Bernadet.

 


Vincent, 23 jaar, Egmond aan Zee – Na ongeveer van mijn 5e tot 10e zonder resultaat logopedie te hebben gevolgd heb ik daarna jaren niet echt meer iets concreets aan mijn stotteren gedaan. De laatste jaren begon ik me er eigenlijk steeds meer aan te storen en mij belemmerd te voelen in mijn leven en ben ik opzoek gegaan naar nieuwe vormen van therapie. Dit bracht mij eerst bij hypnotherapie, wat ‘binnen de muren’ wel goed werkte, maar in de buitenwereld niet echt goed toepasbaar was, omdat ik mijn rust daar met de aangereikte hulpmiddelen niet kon bewaren.

Later ben ik nog naar een introductiedag van de Del Ferro methode gegaan, maar dit sprak mij om meerdere redenen niet echt aan. Toen kwam ik op een internetforum Hausdörfer tegen en ben ik mij daar eens wat verder in gaan verdiepen. Na veel wikken en wegen en uitstellen toch maar de sprong gemaakt, en hier zit ik dan, in het 2e weekend van de basiscursus.

De therapie bevalt me goed. Het is zo fijn om te beseffen dat je door de jaren heen hypergevoelig bent geworden op het gebied van spraak, en hier al die tijd juist veel teveel moeite hebt gedaan. Wanneer je dit los kan laten merk je meteen al dat het een heel stuk beter gaat. Klanken verlengen en intoneren zijn daarbij heel goede hulpmiddelen om dit te bereiken en tegelijk om ongevoeliger te worden van wat andere mensen denken wanneer je dit in de praktijk goed toepas.
Op de helft van de eerste week raakte ik door niet zo handige doelstellingen weer een beetje in het oude patroon, maar nu heb ik weer volop nieuwe moed en ga ik weer lekker klanken!

 


Suzanne, 20 jaar, Voorburg – Sinds ongeveer mijn vierde stotter ik. Een aantal jaren heb ik logopedie gevolgd. Dit had wel effect, maar ik sprak voornamelijk tijdens de logopedie vloeiend of in elk geval met minder stotters, daarbuiten verviel ik al snel in mijn oude patroon. Ook heb ik een Speech Easy. Dit apparaatje helpt af en toe om beter naar mijn eigen stem te luisteren, maar verder heb ik er niet echt veel aan. Als ik zelf veel spreekspanning heb, voor bijvoorbeeld een presentatie, helpt het mij totaal niet, omdat ik dan ook niet kan focussen op mijn eigen stem.

Sinds een half jaar ongeveer ben ik meer gemotiveerd om aan mijn stotteren te werken. Dit komt met name doordat het einde van mijn opleiding pedagogiek nadert. Als pedagoog is spreken erg belangrijk en ik vind het in mijn latere beroep wel fijn als ik niet na één gesprek al uitgeput ben. Daarnaast heb ik tijdens mijn stages ervaren dat ik mij door het stotteren onzeker voel in het contact met collega’s, van dat gevoel wil ik graag af.

Na een tijdje tussen verschillende therapieën getwijfeld te hebben, heb ik uiteindelijk voor de Hausdörfer-methode gekozen. Ik ben een onzeker iemand en ik vind het fijn dat bij Hausdörfer aan de houding, het ongevoeliger worden op het gebied van spraak wordt gewerkt.
We zitten nu in het tweede weekend van de basiscursus. Het stotteren is zeker nog niet weg en er is nog een lange weg te gaan, maar ik heb een aantal goede handvatten gekregen om zelf aan mijn stotteren te gaan werken, in mijn eigen omgeving. Met name door het klanken sturen en het luisteren naar mijn eigen klanken, merk ik dat ik al stapjes vooruit ga. Als ik zo doorga, ben ik ervan overtuigd dat ook ik vrij kan worden van het stotteren en het gevoel dat daarbij hoort! Jan en Bernadet, bedankt voor de inzichten die jullie mij hebben gegeven in het stotteren en de altijd motiverende woorden!

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Al sinds mijn 6e levensjaar had het stotteren mij in de greep. In deze eerste jaren ben ik zeer gevoelig geworden voor mijn spraak en de reactie wat anderen hiervan vonden.