nldede

B169

Carlo, 20 jaar, Kortenhoef – Toen ik voor het eerst van deze cursus hoorde, was ik zeer enthousiast over het feit dat ze je ‘angst’ om te spreken wilde laten verminderen. Vlak voor de aanvang van deze cursus dacht ik: Op naar een nieuw leven! Eenmaal aangekomen op de cursus zag ik mijn medecursisten voor het eerst en het gevoel wat ik toen meteen voelde, was dat het allemaal mensen zijn die met hetzelfde ‘probleem’ zitten en ik me dus nergens voor hoefde te schamen. Na de eerste sessie voelde ik meteen al dat ik controle had over mijn stemgeluid en in grote mate over de klanken die ik produceer. In de tussenliggende week heb ik de spraaktechnieken toegepast op mijn vrienden en bekenden. Bij aankomst voor de 2e sessie merkte ik al dat ik de ‘basistechnieken’ beheerste en het ging al meteen beter dan de 1e sessie. Bij de 2e sessie werd je als ware meteen voor de leeuwen gegooid om je oefeningen nogmaals in de praktijk toe te passen. Al met al kijk ik terug op 2 zeer geslaagde sessies, waarin ik vele technieken/middelen heb geleerd. Inmiddels ben ik qua stotteren al verminderd, zolang je maar je eigen spraakgeluid in gedachten blijft houden. Ik heb mijn medecursisten echt als vrienden toegelaten tot mijn leven en dat heeft mij veel vertrouwen toegedeeld. Kortom, een geslaagde cursus voor iedere stotteraar!

 


Martine, 22 jaar, Nijmegen – Het was voor mij de tweede keer dat ik de basiscursus van Hausdörfer heb gevolgd. In april 2006 heb ik de cursus voor de eerste keer gedaan. Hoewel het toen aanvankelijk erg goed ging, viel ik uiteindelijk toch in mijn oude patroon. Ik twijfelde dan ook om de cursus weer opnieuw te gaan doen. Na zes jaar niet of nauwelijks met het stotteren en therapieën bezig te zijn geweest, heb ik toch besloten om het weer op te gaan pakken. Aangezien de eerste keer na de basiscursus eigenlijk zo goed ging, ben ik er nu met de instelling  ‘Ik zie wel wat het mij gaat brengen’ en zonder hoge verwachtingen  naar toe gegaan. Nu na de cursus kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt en dat ik weer nieuwe inzichten heb opgedaan. Het circumambulerende proces naar natuurlijk spreken heeft mij verder geholpen om een betere eigen therapeut te zijn. Ik begrijp het nu beter en ik kan voor mijn gevoel nu meerdere richtingen op, terwijl ik zes jaar geleden dacht dat er maar één weg was; het klanken sturen om spreekrust te krijgen met als gevolg het natuurlijk spreken. Nu besef ik beter waar het om draait. De basis is gelegd en dit wil ik nu graag voortzetten in de praktijk.

 


Mike – Een – tot voor kort – onverklaarbare spreekangst zorgde ervoor dat ik in bepaalde situaties behoorlijk stotterde. Twintig jaar na mijn laatste logopedie ben ik – samen met mijn werkgever – op zoek gegaan naar de meest geschikte therapie voor mij. Het was al snel duidelijk dat de meeste therapieën voornamelijk aandacht besteden aan ademhalingstechnieken en dit was voor mij nu juist niet aan de orde aangezien ik in de meeste situaties weinig tot niet stotterde. Middels de Hausdörfer therapie ben ik erachter gekomen dat alles te maken heeft met spreekangst in deze situaties. inmiddels weet ik hoe ik met klanken kan “spelen” (het stuur in handen krijg) waardoor ik meer spreekrust krijg en als gevolg daarvan minder stotter. Ook als ik stotter, dan maakt het me niets uit. Dit gevoel is waar ik naar opzoek was en zal hier zeker de komende tijd verder aan werken.

 


Lieke, 41 jaar, Someren – Fijn om na 3 dagen al zoveel spreekrust te ervaren. Niet meer steeds letters die door je hoofd spoken, lekker naar je stem / klank luisteren geeft een goed en zelfverzekerd gevoel. Verrassend om te ervaren dat de oplossing zo simpel is. Ik ben er nog lang niet, maar heb nu wel de handvaten om zelf aan de slag te gaan met het natuurlijk spreken. Ik besef dat een terugval niet mogelijk is, wel een terugkeer, omdat je steeds de touwtjes zelf weer in handen kunt nemen. Dat geeft een goed gevoel.

 


Koen, 28 jaar, Den Bosch – Hausdörfer is voor mij, na mislukte pogingen met andere aanpakken, een erg prettige manier. In plaats van direct met mijn stotteren bezig te zijn, leer ik nu waardoor mijn stotteren veroorzaakt wordt en hoe ik hier slimmer mee om kan gaan. Hierdoor krijg ik meer inzicht in waarom ik in bepaalde situaties meer of minder stotter. Vervolgens bied Hausdörfer ook tools en inzichten waarmee ik mijn spreekspanning (de oorzaak van stotteren volgens Hausdörfer) kan verlagen. Het gevolg hiervan is dat ik minder stotter. Hoewel ik nu pas een week bezig ben heb ik al veel resultaat bereikt en ben ik erg gemotiveerd om mijn spreekspanning nog verder omlaag te brengen.

 


Richard, 25 jaar, Muiderberg – Na 4 dagen Hausdörfer kan ik zeggen dat ik nieuwe inzichten en kennis heb opgedaan die mij op weg helpen om vrij te worden van het stotteren. De Theorie van Oscar Hausdörfer dient als basis van de cursus en wordt aan de hand van leuke oefeningen en heldere uitleg overgedragen. Deze kennis en ervaring hebben mij ervan overtuigd dat ik het mezelf onnodig moeilijk heb gemaakt en dat ook ik kan spreken zonder spreekspanning. Aan medestotteraars die overwegen deze cursus te doen adviseer ik het boek van Oscar Hausdörfer te lezen. Als het boek en de methode van Oscar Hausdörfer je aanspreekt, denk ik dat de cursus je inzichten kan geven die de weg openen naar het worden van een natuurlijke spreker.

 


Mieke, 34 jaar, Hilversum – Ik heb last van het stotteren sinds mijn vijftiende jaar. De angst was altijd groter dan het echte stotteren. Ik heb deze angst jarenlang veel te veel aandacht gegeven, waardoor het stotterprobleem alleen maar groter en groter werd. Dit heeft mij altijd belemmerd in mijn dagelijkse leven. Met name op het werk heb ik erg veel last gehad van deze (altijd aanwezige) angst. Ik kon niet ontspannen bellen en ik dacht altijd ‘als ik maar niet ga stotteren’.
Aangezien ik deze spanning en frustratie meer dan zat was, ben ik gestart met de Hausdörfer therapie. Deze therapie sprak mij aan, omdat een belangrijk onderdeel van de therapie is ‘het trainen van de ik kan-gedachte’. Het bouwen aan zelfvertrouwen is naar mijn idee essentieel om stottervrij te worden. Het werken aan flegma, klankverlengingen, het mogen opvallen bij het spreken etc. zorgt er allemaal voor om meer zelfvertrouwen te krijgen in je eigen spraak. Dit zorgt voor een prettig gevoel en het voedt allemaal de ‘ik kan’ gedachte. Uiteindelijk word je hierdoor een natuurlijk spreker.
Ik heb de therapie als erg prettig ervaren. Het delen van ervaringen met lotgenoten vond ik erg bijzonder. Er hing een goede sfeer in de groep. Deze therapie heeft mijn nieuwe inzichten gelegd en er is een goede bodem gelegd om een natuurlijk spreken te worden. Aan het eind van de training was het zelfs leuk om met klanken te spelen en gaf dit juist vertrouwen en kracht in plaats van (zoals vroeger vaak) schaamte. Je bent niet in één keer van het stotteren af, maar ik geloof wel dat dit de manier is om uiteindelijk vrij te worden van het stotterprobleem.

 


Pascal, 24 jaar, Westzaan – Ik heb de basissessies van de Hausdörfer-therapie als aangenaam ervaren, alles was erg goed verzorgd. Ik was erg negatief, vol angst en met weinig zelfvertrouwen, om dan als het ware een spiegel voor je neus te krijgen is best wel confronterend. Zeker als je al meerdere therapieën hebt doorlopen met volle inzet was ik erg wantrouwend en dan is deze ‘luie’ en ‘vrije’ aanpak ook erg wennen.
Ik verwachtte een methode waarbij het meteen aan zou slaan als je je best ervoor deed maar dit heeft meer een met inzicht, ervaring en met ‘de tijd zal het leren’ aanpak. Ik begrijp steeds beter hoe het in elkaar zit en het gaat dan ook langzaam aan steeds beter naarmate ik meer los weet te laten (vrij word). Ik raad deze therapie ook ten zeerste aan, zeker als je er klaar voor bent om je probleem(en) los te laten.

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik dacht dat ik had leren leven met mijn stotteren, maar dit tot enkele maanden geleden. Ik kon mezelf niet meer blijven voorliegen. Het stotteren werd me teveel.