nldede

B168

Rory, 26 jaar, Houten – Om te beginnen kan ik wel vertellen dat Hausdörfer mijn leven heeft verandert en op zijn kop heeft gezet. Na de 1ste basissessie merkte ik gelijk een wereld van verschil, ik kon spreken zonder te stotteren. Vooral het bewust worden van je eigen klank en dat je alle klanken kan maken en sturen was iets heel nieuws voor mij. De week daarna kreeg ik ook veel meer zelfvertrouwen en ging ik geen spreeksituaties meer uit de weg. Nu bezig met de 2de sessie en het gaat hartstikke goed.
Ook als ik om me heen kijk naar de medecursisten is het echt niet normaal wat we in een week bereikt hebben. Voordat ik de cursus ging doen heb ik niet echt veel andere cursussen gedaan, behalve logopedie. Dat had totaal geen effect en ben er daarom ook niet mee doorgegaan. Bij Hausdörfer merk je wel heel snel voorruitgang en zijn ze echt bezig met het bewust worden van je eigen klank en het sturen daarvan, anders dan andere cursussen die vooral zeggen dat het met ademhaling te maken heeft, wat de grootste onzin is. Ga heel positief de komende weken tegemoet!

 


René , 21 jaar, Zwolle – De eerste keer dat ik van de cursus heb gehoord was door de ex van mijn stiefzus, een heftige stotteraar die geruime tijd vloeiend heeft gepraat. Een jaar geleden vroeg ik aan hem wat voor cursus hij heeft gedaan, hij raadde mij dit aan. Telkens bleef ik maar aan de cursus denken, ik moest van mijn probleem af. Naarmate de tijd verstreek, werd mijn probleem steeds heftiger. Ik deed op een gegeven moment niks meer zelf omdat ik voor alles te bang was. Natuurlijk wist ik dat het psychologisch was en er dus een oplossing voor was, maar ik was te bang om mijn (verstopte) angsten onder ogen te komen. 2 maand geleden heb ik me dan eindelijk ingeschreven, en gelukkig maar. Na de eerste sessie van de basis-cursus voelde ik meteen verschil, dit was de cursus die mij begreep en ik dus nodig had. De groepsvorming is heel goed en je doet veel verschillende dingen. Je zoekt je angst op en komt hem onder ogen, maar wel heel geleidelijk. Nooit word je zonder wapens in de strijd gegooid, je wordt gesteund. De opbouw van de cursus is iets wat ik niet had verwacht, het feit dat je ex-stotteraars als leiders krijgt vind ik een heel sterk gegeven. Nu ik ondertussen aan het einde van de eerste dag van de tweede basis-sessie ben voel ik me weer een stuk sterker, dat had ik na deze praktijk week wel nodig. Wat ook heel goed werkt is het feit dat je eerst twee dagen intensief bezig bent met het klanken en je de week zelf moet oefenen, om vervolgens het volgende weekend weer verder te gaan met de groep en de oefeningen. Als ik had geweten dat de cursus zo ging dan had ik mij al veel eerder ingeschreven. Al met al ben ik heel tevreden met hoe de cursus is, en werkt.

 


Jan-Willem, 39 jaar, Utrecht – In het verleden heb ik meerdere cursussen gevolgd waarvoor gold dat ze steeds voor relatief korte tijd effect hadden. Nu ik de Hausdörfer theorie ken begrijp ik dat dit kwam omdat het hier om een trucje ging waardoor ik afgeleid werd en niet aan lastige woorden kon denken. De HD theorie komt op mij logisch over. Ik heb er echter nog wel moeite mee om min of meer zonder voorbereiding een zin te zeggen. Hierdoor lukt het me in sommige situaties nog niet om voor de volle 100% mijn gedachten bij de klank te houden. Ik kan meer met de insteek van het gewoon zeggen wat ik zeggen wil en het niet meer ontwijken van spreeksituaties. Ook helpt het mij om veel in de reader en het boek te lezen. Al met al bevalt de theorie me goed maar zal ik minder ‘gecontroleerd’ moeten willen praten en meer op de vorm (bewust zijn van klanken) dan op de inhoud moeten letten.

 


Ruby, 37 jaar, Nieuwegein – Vorige week ben ik aan mijn tweede basiscursus begonnen. Zo’n 2,5 jaar geleden heb ik de basiscursus ook gevolgd. Ik dacht toen dat ik het stuur in handen had en ik stotteren direct achter me kon laten. Enkele dagen later, bleek dit natuurlijk een lachertje.
Na 2 (extra) terugkom dagen, kreeg ik van Jan het advies, om de basiscursus helemaal opnieuw te doen. Voor mijn gevoel wist ik nu, waar het de vorige keer mis was gegaan.
Vandaag begon de tweede helft van de basiscursus. Vol goede moed ging ik hier weer naartoe.
Ik heb zojuist een pittig 1 op 1 gesprek met Jan gehad en daaruit kwam toch wel naar voren dat ik nog veel dieper in die klanken moet gaan zitten. Ik wil te snel, maar zolang ik die basis nog niet onder de knie heb, moet ik echt nog even door het stof en met mijn volle aandacht in al die klanken gaan zitten. Ik ben wederom vast besloten. Het is mooi geweest. Ik ben er klaar mee… Vanaf vandaag, wil ik voor 200% in die klanken gaan zitten en de hele wereld laten zien, dat ook ik het kan… Als ik hier morgen de deur uit ga, wil ik alle shit achter me laten….. Dit keer voor goed!!

 


Martijn, 22 jaar uit Tilburg – Ik ben in april 2012 begonnen met de basis-cursus van Hausdörfer. Mijn stotteren was al aardig gedaald omdat ik een bijbaantje heb in de horeca. Hier heb ik al geleerd om een soort van ‘schijt’ te krijgen aan het stotteren. Dus gewoon een kwestie van doen. Bij de cursus heb ik vooral geleerd om klanken te gebruiken. Dit wil zeggen dat spreken niet uit woorden en letters bestaan, maar uit klanken. Het doel is daarom ook om zo veel mogelijk te klanken! Hier moest ik het begin nog erg aan wennen, omdat ik dit niet in het dagelijks leven gebruikte, maar met de tijd gaat het steeds beter en begin ik steeds meer te klanken voor mijn gevoel, terwijl dit in de werkelijkheid wel meevalt. Dus terwijl we onszelf erg veel trainen, betekend dit voor de werkelijkheid vrij weinig, waardoor de angst voor spreken verdwijnt en wij hierdoor een spreekrust krijgen. Ik heb een topweek beleeft, dit komt ook door de mensen die je leert kennen die hetzelfde probleem delen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat we vloeiend gaan praten!

 


Roel, 19 jaar uit Enkhuizen – Ik stotter al z’n beetje mijn hele leven. Ik ben niet anders gewent dan dat ik leef met ups en downs. Nu op deze leeftijd ben ik er klaar mee en heb ik besloten deze cursus te gaan doen. Met werk en studie heb ik mij nooit door het stotteren laten beïnvloeden. Ik heb er ook nooit voor gevlucht. In het begin van de cursus wist ik niet wat er mij te wachten stond maar ik was wel erg nieuwsgierig. Toen het klanken eenmaal was uitgelegd was het wel even een verrassing, dat ik gewoon vloeiend kan praten maar dan op een andere manier. De week daarna probeer je natuurlijk de geleerde klanken zoveel mogelijk toe te passen. Natuurlijk is de verwachting te hoog gegrepen dat je dan meteen van je stotteren af bent. Het is nu nog enkel flegma opbouwen. Het heeft gewoon zijn tijd nodig, en ik geef het ook tijd. Ik heb er geen ‘haast’ mee. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om vloeiend te praten en daar ga ik ook voor.

 


Niels, 25 jaar, Utrecht – Bij de Hausdörfer Therapie pak je direct de oorzaak van het stotteren aan, namelijk: spreekangst. Al tijdens het eerste weekend van de basiscursus viel bij mij het ‘kwartje’. Mijn doelstelling stelde ik bij van ‘ik wil vloeiend spreken’ naar ‘ik mag stotteren’ en ik besloot gewoon te zeggen wat ik wilde zeggen. Hierdoor brak ik uit de vicieuze cirkel van het niet-natuurlijk spreken. De gedachte dat ik mag stotteren gaf direct rust. Het willen spreken van woorden en letters verdween. Door mijn klanken bewust te sturen, en geen spreeksituaties meer uit de weg te gaan, ervoer ik dat ook ik gewoon natuurlijk kan spreken.

 


Shirley, 17, Rotterdam –Ik ben met de cursus begonnen omdat ik van mijn stotteren af wil komen. Het stotteren heeft mij altijd beperkt in mijn dagelijkse leven. Ik durfde veel dingen niet, zoals bijvoorbeeld bellen. Na mijn eerste basiscursus weekend heb ik er op los gebeld. Dat voelde echt super goed.
De cursus is voor mijn zelfvertrouwen erg goed. Ik merk dat ik spreekrust begin te krijgen en ik beter in mijn vel zit.

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Tot mijn 18de heb ik logopedie gevolgd. Hier ben ik heel erg bezig geweest met moeilijke stotters makkelijk maken. Op zich ging dit best goed en had ik geen problemen met de stotters die ik niet had.